[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

hyperventilatie provocatie test gedaan

Gepost door Mara* 
hyperventilatie provocatie test gedaan
16 December 2015 10:24
Hallo,
Ik ben nieuw hier, en heb eigenlijk meteen een vraag. Ik hoop dat de mensen die hier al langer zijn me meer kunnen vertellen.
Ik heb al jarenlang last van vermoeidheid en een scala aan andere klachten, waar geen reden voor gevonden kon worden. Tot afgelopen maand, een arts kwam op het idee om een hyperventilatie provocatietest te doen en daaruit bleek dat mijn co2 waarde laag was (al voor de test), en na de test herstelde de waarde niet goed. (tijdens test ging het naar 15, na de test herstelde het niet vanzelf).

Morgen heb ik een afspraak, waar mij de betekenis van deze uitslag verteld word (denk ik). Maar de persoon die de test afnam zei al dat het duid op hyperventilatie.
Nu zei ze ook dat ik rustig ademhaal, en met een constant ritme, dus niet snel of onregelmatig.
Ik voel me ook niet gespannen of gestrest.
Ze zei me dat ik wel eens kon proberen een poosje in mijn handen te ademen als ik weer duizelig ben, uiteraard om co2 weer in te ademen, en om te kijken of ik me daardoor sneller weer goed voel.
Maar het blijkt dus geen positief effect te hebben, sterker nog, ik word er duizeliger van.

Ik vroeg me af wat ik het beste kan doen. Ik vermoed dat ik het advies ga krijgen ademhalingstherapie te doen, wat ik opzich geen probleem vind, en als het helpt ben ik ontzettend blij. Maar.. ik vraag me af of er geen andere onderliggende oorzaken/'>oorzaak is.
Eigenlijk vermoed ik dat heel erg sterk.
Zijn er specifieke dingen waar ik nog naar zou kunnen vragen tijdens de afspraak? En, bij de mensen die ademhalingstherapie hebben gedaan, heeft het geholpen?

(edit: even voor de duidelijkheid, ik heb dus geen hyperventilatie 'aanvallen', ik merk het zelf niet)



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 16/12/2015 10:26 door Mara*.
Re: hyperventilatie provocatie test gedaan
16 December 2015 15:04
Hallo Mara,

Als het chronische hyperventilatie is, moet je jezelf herkennen in deze lijst van klachten. Net als bij andere aandoeningen toont niet elke patiënt elke klacht in even sterke mate. De volgende verschijnselen zijn echter vrijwel zonder uitzondering aanwezig:

• wisselende mate van moeheid / lamlendigheid
• duidelijk verhoogde vermoeibaarheid
• overgevoeligheid voor prikkels uit de omgeving, prikkelbaarheid t.o.v. dagelijkse verplichtingen “Ik wil wel, maar ik kan niet”
• slaapstoornissen
• concentratie- en geheugenstoornissen
• beven
• verhoogd transpireren, warmtestuwing
• (claustro-)fobische elementen, doodsangst, paniekgevoelens
• licht, onzeker, akelig gevoel in het hoofd (duizeligheid draaierigheid)
• benauwdheid, luchthonger
• angst om flauw te vallen, gek te worden
• hartbonzingen
• pijn, beklemming op de borst, uitstraling naar een of beide armen
• wazig zien, geluiden van veraf horen
• slappe, onzekere benen
• koude of prikkelende handen en voeten
• spijsverteringsproblemen

Deze klachten treden vooral in bepaalde situaties op en veroorzaken daardoor weer fobische verschijnselen. Sommige patiënten worden er 's nachts mee wakker, anderen krijgen het juist wanneer ze na een periode van actie rustig voor de tv zitten. Het merendeel ervaart klachten in een winkel vol mensen, in de rij voor een kassa in de supermarkt, in volle trams of bussen, in liften, in tunnels, in de drukte van bioscopen en schouwburgen, etc.

Als het wel chronische hyperventilatie is, dan is de therapie met HyperVen de beste methode om er van af te komen.

Wat is HyperVen
De therapie is er op gericht om te leren steeds langer de adem in te houden. Door de in het verleden ontstane hyperventilatie, is de zuurgraad van het bloed (CO2 ionen) te laag geworden. Het ademcentrum in de hersenen is daaraan gewend geraakt en reageert te snel op stijgingen van het CO2 niveau in het bloed. De ademprikkel komt te snel, waardoor je blijft HyperVentileren, op gezag van het ademcentrum! Een van de belangrijkste gevolgen van een te lage zuurgraad is bloedvatvernauwing. Hierdoor krijgen de hersenen en de weefsels onvoldoende voedingsstoffen en zuurstof. Daardoor ervaar je een groot scala aan klachten zoals angsten, fobieën, moeheid, enz.

Door systematisch steeds langer de adem in te houden, dwing je het ademcentrum om hogere CO2 spiegels in het bloed te aanvaarden. Hierdoor kan het lichaam weer buffersystemen bouwen om hyperventilatie op te vangen. Na verloop van tijd nemen de hyperventilatieklachten af en verdwijnen uiteindelijk geheel.

De oefeningen worden gedaan achter de computer, die tijdens de oefeningen een grafiek maakt over het verloop van die oefeningen. Uiteindelijk wordt alle informatie verzameld en een algemene voortgangsgrafiek waaraan je kan zien hoe de vooruitgang is. Het duurt gemiddeld 4 maanden waarin je twee of drie keer per dag oefent achter de computer. In het begin duurt dat ongeveer 15 minuten, in een later stadium kan dat oplopen tot ongeveer een half uur per sessie. De computer houdt je scores bij, geeft tips en aanwijzingen en verwerkt je scores in een voortgangsgrafiek. In die grafiek kan je de echte vooruitgang in de loop der maanden zien. Het is belangrijk om de therapie niet te forceren. Dat werkt meestal averechts en ontneemt uiteindelijk ook vaak de lust om door te zetten. Daarnaast kan forceren tot allerlei klachten leiden, zoals keelpijn e.d. De kosten zijn 80 euro voor de eerste 4 maanden en 20 euro per maand als je wilt verlengen. 4 maanden hebben de meeste mensen minimaal nodig om er vanaf te komen.

Aanmelden kan via deze link: [url=http://www.hyperventilatie.info/HyperVen/bestellen/]HyperVen bestellen[/url]

Rob Gravesteijn
HyperVen

[i]Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie. [/i]

Meer weten over het HyperVen programma?