[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Borrelen/trillen/keel/hartkloppingen

Gepost door JM 
JM
Borrelen/trillen/keel/hartkloppingen
04 April 2016 23:09
Hi allemaal,

Alle symptomen van chronische hyperventilatie zijn erg herkenbaar en verklaren veel van de klachten die ik heb. Ik zal voor de volledigheid even vanaf het begin beginnen. Begin november kreeg ik uit het niets last van ontzettende hartkloppingen, waarbij ik uiteindelijk met de ambulance naar ziekenhuis ben gegaan. Later bij de cardioloog bleek dat ik een aanval van boezemfibrilleren had gehad. Dit is twee weken later nog een keer gebeurd en daarna nog wel eens in lichtere mate (kunnen ook hartoverslagen zijn geweest denk ik nu). In het begin (en nog steeds wel) overheerste de angst dat er iets ernstigs met mijn hart aan de hand was, ondanks diverse onderzoeken die op zich goed waren (holter, ecg, hartecho, bloed). Ik was met name bang dat ik veel vaker boezemfibrilleren had, met alle nare mogelijke gevolgen van dien (bloedpropjes met name).

Op mijn werk kreeg ik ook veel last van met name duizeligheid, tintelende linker hand/arm en een druk precies onder mijn linker borst. Langzaam kwam het besef dat het een burn-out is en na eerst twee maanden nog deels aan het werk te zijn geweest, lukte dit niet meer. De klachten bleven en werden zelfs erger. De hele dag door aanvallen van duizeligheid (licht in hoofd), tintelende linker arm/hand, druk op borst, regelmatig scherpe steken in linker borst, borrelend gevoel op borst/keel, scherpe steken op borst, brok in keel, hartkloppingen, hartoverslagen (voelbaar soort borrelen in mijn keel, meestal in half uur keer of 10, aan de pols voel ik dan dat een slag 'mist' en paniekaanvallen als ik ver weg moet rijden, alsmede angst dat ik toch een ziekte heb (met name aan hart) en het dus geen burn-out/chronische hyperventilatie is. Ik geloofde niet dat dit soort heftige klachten door stress konden komen, wat de angst om ziek te zijn verder aanwakkerde.

Sinds 5 weken ben ik volledig thuis en gaat het pas echt beter, duizeligheid flink afgenomen, pijnlijke linker arm bleef lang maar neemt ook langzaam af, steken in borst ook veel minder. Ik ben onder behandeling, onder andere bij een psychosomatische fysiotherapeut, waarbij ik onder andere mindfulness oefeningen doe. Middels een vragenlijst heeft zij vastgesteld dat ik ook chronische hyperventilatie heb. waarvan ik zelf, al lezend op internet ook al zoveel symptomen van herkend had (Googlen brengt meestal niet veel goeds, maar dit was wel heel herkenbaar winking smiley ). Ik doe nog geen gerichte ademtraining, omdat mijn therapeut aangeeft dat we eerst de oorzaken/'>oorzaak van stress weg moeten nemen en weer tot rust komen, waarna ademhaling zal volgen. Geforceerd de ademhaling aan proberen te passen is het nog te vroeg voor.

Zoals gezegd herken ik dus veel klachten, maar ik ben erg benieuwd of een van jullie ook een paar klachten herkend die ik heb en wat minder tegenkom, namelijk dat ik regelmatig s nachts niet in slaap kom, zodra ik in bed stap, lijkt het namleijk alsof mijn hele lichaam bonkt (hartkloppingen) en met name alsof mijn buik/borst en soms mijn rug als het ware heel erg trillen, net onder de oppervlakte. Het is heel moeilijk vast te stellen of het nou trillende spieren zijn, mijn hart of iets anders, moeilijk uit te leggen gevoel. Het is ook niet elke nacht. Als ik dan uiteindelijk in slaap val word ik vaak paniekerig wakker met gevoel/gedachte dat mijn hart op hol is geslagen. Mijn armen zijn soms heel doof/tintelen en soms lijken er rode, warme vlekken op te zitten. Daarnaast heb ik overdag regelmatig een raar gevoel in mijn keel, een soort druk, alsof er vanuit mijn slokdarm lucht omhoog komt, maar een paar seconden en dan is het weer weg. Ik kan het niet echt linken aan iets, maar het voelt erg vervelend. Ik ben benieuwd of mensen dit herkennen. Ook ben ik benieuwd of er meerderen zijn die last hebben van hun hart en met name de hartkloppingen en de hartoverslagen herkennen of misschien zelfs ook wel eens boezemfibrilleren hebben gehad, als onderdeel van/gevolg van stress/paniek/hyperventilatie?

Heel hartelijk dank en succes iedereen met zijn/haar klachten en strijd, want dat is het.
Re: Borrelen/trillen/keel/hartkloppingen
09 April 2016 14:07
Ik herken veel uit je verhaal. De hartkloppingen zijn erg angstaanjagend en kan me je stress heel goed indenken. Heb ook weken hartkloppingen gehad. De trillingen herken ik ook , bij mij zit dit onder de ribben en zijn spiersamentrekkingen omdat je zo gespannen bent. Ik heb heel vaak pijn in de keel maar niets te zien/vinden ook voelt het soms alsof er iets in mijn keel zit (brok in de keel) en alsof ze mijn keel dichtknijpen. (Dit zijn typische angst/paniek klachten). Ik had in de beginperiode ook vaak last met naar bed gaan van hartkloppingen snelle hartslag. Ik denk dat ik in rust weer meer ging piekeren en nadenken en daardoor weer de angstcircel terecht kwam. Wat de klachten alleen versterkt.
Ik kan je alleen zeggen; probeer afleiding te zoeken maar wel rust houden. Wissel dit af. Je hebt een zware burn-out en je lichaam geeft grenzen aan die je emotioneel nooit gesteld hebt. Probeer niet je angst te voeden door ziektes te googlen. Probeer te vertrouwen op je lichaam. Mocht je het niet los kunnen laten, wat ik goed begrijp. Vraag dan om een hartonderzoek. Ik heb nu een hartkastje voor een week om mijn hart te checken puur voor mijn eigen gemoedsrust. Pas dan kan ik accepteren en verder. Ik wens je heel veel sterkte en kracht toe. Juud
Re: Borrelen/trillen/keel/hartkloppingen
10 April 2016 11:45
De klachten zijn voor mij ook heel herkenbaar! Alles wat jij opnoemt heb ik ook. Zo vanuit het niets kan het beginnen. Ik weet nu dat het chronische hyperventilatie is en dat er verder niets aan de hand is, dus dat helpt (soms) om te kunnen ontspannen. Ik ben nu 2 maanden met HyperVen bezig en met vallen en opstaan lijken de klachten iets te verminderen. Ik hoop dat dit jou ook kan helpen.

Meer weten over het HyperVen programma?