[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Wel of geen HV?

Gepost door Sandra007 
Wel of geen HV?
25 July 2016 09:26
Hallo allemaal,

Ik ga proberen dit bericht zo beknopt mogelijk te houden, maar dat wordt een hele uitdaging.
Ik vermoed dat ik zelf last heb van hyperventilatie, maar ik ben er niet zeker van. Een jaar geleden ben ik bevallen van een prachtig kereltje, maar daarna is er een wereld van ellende open gegaan doordat ik in een post-natale depressie terecht kwam met een scala van lichamelijke klachten (flauwvallen, pijn op de borst, hartkloppingen, benauwdheid, duizelig, allerlei spierklachten, holteontstekingen, pijn rond het middenrif, auditieve hallucinaties, bloeddruk die soms ineen kan zakken, depressieve/angst klachten en ga maar door). Ik heb echte elke arts gezien die er bestaat maar ik ben kerngezond (gelukkig!). Inmiddels gaat het wel iets beter, maar ik blijf last houden van veel boeren en gapen, een gespannen middenrif, pijnklachten in de borststreek, hartkloppingen, snel vermoeid, tintelingen, lage weerstand. Nou, typische hyperventilatie, zou je zeggen... Maar, ik doe elke dag ontspanningsoefeningen, mediatie en ben het sporten (o.a. yoga) aan het oppakken. Ik kan mezelf ook nooit betrappen op een snelle ademhaling. Eerder dat ik mijn adem soms inhoud (dan wordt mijn hartslag heel hard en traag), of dat deze wat hoog zit. Soms lijkt het wel alsof het fysiek ook niet mogelijk is om een buikademhaling te doen, zeker als ik rechtop wil staan. Dan lijkt het wel alsof mijn longen zich vol zuigen en ik niet meer kan uitademen, dus hang ik wat voorover, dan gaat het beter (dit heb ik al mijn hele leven). Kan hyperventilatie ook een anatomisch probleem zijn dat iemand weet? Een soort aanleg? Maar goed, ik kom niet uitgeademd, ga gapen, word duizelig en moet uiteindelijk gaan zitten of liggen.

Hoe zou een programma zoals bv. HyperVen me hierbij kunnen helpen, zeker bij pijn en spanning in mijn middenrif waardoor ik moeilijk kan ademen?

Ik hoor het graag.
Groetjes
Sandra
Re: Wel of geen HV?
25 July 2016 12:20
Hallo Sandra,

Jouw symptomen wijzen inderdaad sterk in de richting van het chronische hyperventilatie syndroom. Op basis van wat je beschrijft denk ik dat je zeker baat zult hebben van het HyperVen programma. De therapie is er op gericht om te leren steeds langer de adem in te houden. Door de in het verleden ontstane hyperventilatie, is de zuurgraad van het bloed (CO2 ionen) te laag geworden. Het ademcentrum in de hersenen is daaraan gewend geraakt en reageert te snel op stijgingen van het CO2 niveau in het bloed. De ademprikkel komt te snel, waardoor je blijft HyperVentileren, op gezag van het ademcentrum! Een van de belangrijkste gevolgen van een te lage zuurgraad is bloedvatvernauwing. Hierdoor krijgen de hersenen en de weefsels onvoldoende voedingsstoffen en zuurstof. Daardoor ervaar je een groot scala aan klachten zoals angsten, fobieën, moeheid, enz.

Door systematisch steeds langer de adem in te houden, dwing je het ademcentrum om hogere CO2 spiegels in het bloed te aanvaarden. Hierdoor kan het lichaam weer buffersystemen bouwen om hyperventilatie op te vangen. Na verloop van tijd nemen de hyperventilatieklachten af en verdwijnen uiteindelijk geheel.

De oefeningen worden gedaan achter de computer, die tijdens de oefeningen een grafiek maakt over het verloop van die oefeningen. Uiteindelijk wordt alle informatie verzameld en een algemene voortgangsgrafiek waaraan je kan zien hoe de vooruitgang is. Het duurt gemiddeld 4 maanden waarin je twee of drie keer per dag oefent achter de computer. In het begin duurt dat ongeveer 15 minuten, in een later stadium kan dat oplopen tot ongeveer een half uur per sessie.

De computer houdt je scores bij, geeft tips en aanwijzingen en verwerkt je scores in een voortgangsgrafiek. In die grafiek kan je de echte vooruitgang in de loop der maanden zien. Het is belangrijk om de therapie niet te forceren. Dat werkt meestal averechts en ontneemt uiteindelijk ook vaak de lust om door te zetten. Daarnaast kan forceren tot allerlei klachten leiden, zoals keelpijn e.d. De kosten zijn 80 euro voor de eerste 4 maanden en 20 euro per maand als je wilt verlengen. 4 maanden hebben de meeste mensen minimaal nodig om er vanaf te komen.

Aanmelden kan via deze link: [url=https://www.hyperventilatie.info/chronische-hyperventilatie-genezen/HyperVen-bestellen/]HyperVen bestellen[/url]

Rob Gravesteijn
HyperVen

[i]Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie. [/i]



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 15/01/2019 17:29 door HyperVen.
Re: Wel of geen HV?
28 July 2016 20:09
Bedankt voor je antwoord Rob.

Aangezien ik een zoontje van 1 en een dochtertje van 2 heb, wordt het volgen van het HyperVen programma voor mij nogal een uitdaging, zeker in de ochtend. Daarbij zie ik heel erg op tegen de tijdelijke verergering van klachten die in het begin vaak voorkomen. Ik ben juist zo blij dat ik mijn hoofd een beetje boven water weet te houden. Dus, je begrijpt, het is voor mij een hele stap om de commitment aan te gaan om aan het programma te beginnen, en als ik ga beginnen wil ik er natuurlijk voor 100% voor kunnen gaan.

Vandaar dat ik je het volgende wil vragen: ik heb nog een aantal klachten die ik niet direct aan hyperventilatie kan linken en daardoor twijfel ik of het wel hyperventilatie is. Bijvoorbeeld:
-Hartkloppingen krijgen tijdens het praten, zeker als ik enthousiast iets wil vertellen
- Kramp in mijn kaken en bij mijn oren (alleen rechts, daarbij ook tinnitus), gevoel van watten in mijn hoofd
- Continue pijn in mijn middenrif, daarbij ook het gevoel dat er zich een bal onder mijn borstkas bevindt. Soms straalt de pijn uit naar mijn linkerarm/schouder.

Ik ben ook een tijdje terug begonnen met een hoge dosis B12 om te kijken of dit helpt. Dit gaf wel tijdelijk een energieboost maar inmiddels is het effect weer een beetje weg geebt helaas. Verder fanalen geprobeerd van osteopaat, tot fysiotherapeut, tot hypnotherapeut... sad smiley

Ik twijfel of mijn klachten niet gewoon een nasleep zijn van burn-out/post natale depressie.

Mvg
Sandra
Re: Wel of geen HV?
29 July 2016 00:14
Dag Sandra, jouw bericht is het 1e bericht dat ik lees op dit forum en gelijk raak. Ik ben 2 jaar geleden bevallen van een superleuke zoon maar kreeg na een jaar voor het eerst last van hartkloppingen.. Onderzocht op allerlei maar bleek kerngezond.. Toch bouwde mijn klachten zich uit naar bijna exact jouw opsomming van klachten. Ik gun het je niet maar vindt het toch een soort van fijn om te lezen dat iemand met precies dezelfde klachten en rariteiten rondloopt. Zelf heb ik ook ooit bedacht dat het wel eens door chronische hyperventilatie zou kunnen komen ook al houd ook ik mn adem vaak zelfs in etc De huisarts bleek allang blij met de door mijzelf gestelde diagnose en sindsdien wordt alles hier op gegooid. Moet eerlijk zeggen dat ik daar soms wel wat moeite mee heb. Loop inmiddels zonder het gewenste resultaat bij een psycholoog en ook fysio en een ademhalingsspecialist
Hebben nog geen verschil kunnen maken. Ik zou niet weten hoe ik 3x een half uur HyperVen kan inpassen in mn leven op dit moment maar ik zou het wel graag proberen. Ben benieuwd wat jij gaat doen en wat jou uiteindelijk gaat helpen.. Hoop dat je het hier wilt delen.
Re: Wel of geen HV?
29 July 2016 11:59
Hallo Sandra,

Hartkloppingen krijgen tijdens het praten, zeker als ik enthousiast iets wil vertellen
Hartkloppingen en bonzen komt vaak voor bij chronische hyperventilatie. Maar dat kan ook door de onderliggende stress komen inederdaad.

Kramp in mijn kaken en bij mijn oren (alleen rechts, daarbij ook tinnitus), gevoel van watten in mijn hoofd
Ook dit kan chronische hyperventilatie gerelateerd zijn. De krampen kunnen komen omdat de spieren melkzuur afzetten om het CO2 verlies te compenseren. Ook het wattige gevoel is erg bekend.

Continue pijn in mijn middenrif, daarbij ook het gevoel dat er zich een bal onder mijn borstkas bevindt. Soms straalt de pijn uit naar mijn linkerarm/schouder
Vermoedelijk komt dit door een te krampachtige ademhaling. Misschien span je onwillekeurig je middenrif steeds aan. kan ook komen door het afzetten van melkzuur overigens.

Ik twijfel of mijn klachten niet gewoon een nasleep zijn van burn-out/post natale depressie
Vaak is het een combinatie van chronische hyperventilatie en Burn-Out stress. Oorzaak en gevolg lopen vaak door elkaar heen, draaien soms zelfs om. De stress en chronische hyperventilatie veroorzaken klachten die op zich de stress en chronische hyperventilatie weer verder aanwakkeren.

Stress
Mensen slaan tijdens hun leven stress op in het onderbewustzijn. Die stress wordt hoofdzakelijk ‘s-nachts verwerkt in de vorm van dromen. Als we meer stress opslaan dan we kunnen verwerken tijdens onze dromen, gaan we langzaam maar zeker een steeds grotere voorraad stress opslaan. Die stress gaat zich op een gegeven moment laten gelden in de vorm van angsten, hyperventilatie, nachtmerries, extreme vermoeidheid, enz.

Jouw stress levels moeten dus naar beneden, want dat is vermoedelijk de hoofdoorzaken/'>oorzaak. Veel wandelen en rustig fietsen zijn goede manieren om stress te verwerken. Daarnaast op tijd naar bed gaan en opstaan, en vooral regelmaat is erg belangrijk. Rustig aan met alcohol helpt ook mee om de stress los te maken en te verwerken. Denk er ook aan dat juist op momenten dat je je slecht voelt, het lichaam vaak bezig is met het verwerken van diepliggende stress. Dat is dan het genezingsproces, maar mensen reageren vaak averechts en verergeren de stress i.p.v. dat het minder wordt. Leren loslaten is key om stress te verminderen.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Wel of geen HV?
29 July 2016 14:42
Hoi Barbara,

Ik vind het ook erg prettig om te lezen dat ik niet de enige jojo ben die last heeft van veel vage klachten. Volgens mij zijn een zwangerschap en de daarbijbehorende hormonen ook echt triggers voor "aandoeningen" die op de loer liggen.

Ik me goed voorstellen van mezelf dat een burn-out of hyperventilatie al op de loer lagen voor de zwangerschap, maar dan wordt je moeder en leer je ineens vormen van vermoeidheid kennen waarvan je voorheen nooit hebt kunnen dromen dat ze bestonden... grinning smiley De hectiek/stress van twee kleintjes tegelijk daar gelaten...

Ik heb net even wat testjes gedaan. Bij het HyperVen programma (Maximaal uitademen, maximaal in, adem inhouden tot je niet meer kan, dan langzaam uitblazen en meten hoeveel tijd er zit tussen maximaal ingeademd zijn en weer opnieuw moeten inademen) zit ik op 23 seconden dat ik het vol houd.

Volgens de Buteyko methode (Na een gewone, rustige uitademing stopt u met ademen. Bij de eerste aandrang tot ademen, laat u de neus los en begint u weer te ademen (hou de mond dicht !). De tijd dat u comfortabel uw adem kon stoppen noemen we de Controle Pauze (CP). kwam mijn CP waarde uit op 13.

Beide hele slechte scores, en dan zit ik gewoon rustig op de bank. Dus ik denk, als ik hier toch vanaf wil, dat ik wel moet. Ik hoor van meer mensen dat ademtherapie niet werkt. ben zelf ook bij een psychosomatisch fysiotherapeut geweest om op de ademhaling te letten, maar op lange termijn had dit bij mij ook geen enkel effect.

Ik schrik soms ontzettend van mijn eigen klachten. ben ik bezig op mijn werk en uit het niets hele heftige steken op mijn borst en in mijn linkerarm. Of dan sta ik in de Ikea en slaat mijn hart compleet op hol. Ik heb ook erg veel moeite met slapen. Als er een muis staat te pissen, ben ik wakker! Dat voegt alleen maar toe aan mijn klachten. Dus ja, ik ga wel beginnen denk ik.

Zullen we elkaar anders een beetje supporten?

groet
Sandra
Re: Wel of geen HV?
31 July 2016 11:26
Ja lijkt me wel een prettig idee! En wie weet helpt het ons weer de goede richting op. Misschien kan Rob via de achterzijde van dit forum onze emailadressen uitwisselen?
Barbara
Re: Wel of geen HV?
02 August 2016 12:33
Ha Sandra! Ik heb inmiddels HyperVen aangeshaft. 12 augustus ben ik weer terug van vakantie en wil ik gaan beginnen. Ben het zat. Zit momenteel weer in de wachtkamer van de HA met nieuwe vage maar heftige klachten. Zal wel weer niks zijn (ook frustrerend overigens maar goed) maar ik heb toch even die bevestiging nodig voor ik heel mijn vakantie er door laat beinvloeden.
Barbara
Re: Wel of geen HV?
03 August 2016 08:22
Hi Barbara, ik ben nu een weekje bezig met HyperVennen en het is best heftig maar het gaat beter dan ik had verwacht. Mijn eerste sessiegemiddelde was 39 en ik zit nu qua gemiddelde al op 50. Ik merk nog niet bijster veel qua lichamelijke verbetering, alleen dat mn hartkloppingen wat minder heftig zijn, maar voorheen had ik die periodes ook, dus even kijken of het aanhoudt.

Wat naar dat je bij de HA zit. Gaat het een beetje met je? Ik hoop dat het loos alarm was, maar ik ken het, in 'lichte paniek' naar de HA omdat je lijf ineens bokkesprongen maakt.

Mvg
Sandra



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/08/2016 20:12 door Sandra007.

Meer weten over het HyperVen programma?