[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Nieuwe twijfels toch..

Gepost door Alfred 
Nieuwe twijfels toch..
20 April 2018 11:24
Hoi iedereen,

Na 2 maanden HyperVennen merk ik zeker wel vooruitgang in dingen hoor alleen nu zit ik op werk toch weer het hele forum archief door te spitten naar verhalen waar ik me in herken..

Ik voel namelijk de depersonalisatie/derealisatie sinds gisteren weer terugkomen. Het is niet meer met zo veel duizeligheid alsof de grond beweegt dat niet gelukkig. Maar je blijft er toch de hele tijd aan denken/bewust van en blijft er moedeloos van worden als in "is het wel echt alleen chronische hyperventilatie? gaat dit echt blijvend over zijn straks?" Toch wat neerslachtigheid dus weer..

Angsten en dingen zoals sociale angst en het gevoel dat mensen om me heen me constant bekritiseren en veroordelen in hun hoofd worden allemaal wel steeds minder stukje bij beetje..

Het liefste maak ik gewoon mijn studie zsm af terwijl ik lekker ga ondernemen (waar ik ook al jaren mee wacht door sociale angst ed)..

Grrr wat zijn deze klachten irriterend zeg..

Ik ga wel gewoon door tot minstens 4 maanden hoor maar toch.. pffff

Moet wel toegeven dat ik sinds 1,5 fysiek weer veel meer inspan en (eindelijk) mijn slaapritme heb hersteld naar de gezonde tijden, misschien speelt dit ook wel mee?..

@rob zou iemand van HyperVen eens naar mijn grafiek kunnen kijken? Had ook al eens een post daarover geplaatst met een afbeelding ervan. Heb namelijk het idee dat het in fases steeds iets beter gaat en zou dat graag bevestigd horen worden voor de gemoedsrust smiling smiley ik hoop dat dat kan!
Re: Nieuwe twijfels toch..
21 April 2018 12:13
Hoi,



Owwwwjah! Die moedeloosheid, heeeeeeeeel herkenbaar....
Ik ben bijna drie maanden bezig

Net boodschappen gedaan en daar ging ik weer in de winkel, wat een afschuwelijk gevoel toch, keer op keer...
Ik word er zo simpel van, bah!

Huilend kwam ik thuis bij mijn partner, die weet het natuurlijk ook alkemaal niet, vindt het uitermate vervelend voor me maar het leven gaat door.....
Beetje verdrietig en hopeloos is de situatie...

Afijn, natuurlijk ga ik ook door met HyperVen en ik zou zo graag es lekker beloont willen worden voor mijn inspanning....

Het komt goed is mijn motto, dus geldt dat voor nu ook....

Goed weekend!
Liefs...
Re: Nieuwe twijfels toch..
24 April 2018 15:42
Hoi Alfred,

Naast de HyperVen oefeningen doe ik ook veel geestelijke oefeningen. Zoals ik het inschat heb je naast de hyperventilatie ook last van angsten/angststoornis. Ik ken ook het dwangmatig afspeuren van het internet en zoeken naar oplossingen en verklaringen.

Het is erg belangrijk dat je met jezelf in contact komt. Dat je opzoek gaat naar je diepste angst. Alsof je schilletjes afpelt. Het is een heel moeilijk proces en daar heb je echt hulp bij nodig. Die angst zit waarschijnlijk zo diep dat je hem zelf niet eens herkent.

Probeer je ook te focussen op jezelf en dingen gewoon afentoe even te laten zijn. Wat er ook gebeurd, het is ok. Controlleer niet alles maar laat het ook los. Herhaal die zinnen voor jezelf. Leg aan jezelf uit waar de duizelingen door komen “ik voel mij duizelig omdat ik ...... spannend vind en ik daardoor ga HyperVentileren. Er is niets ergs aan de hand. Ik mankeer niks maar het is een reactie van mijn lichaam op spanning” zo haal je iig de angst voor de angst wat weg.

Veel succes en zoek goede hulp.

HyperVen helpt mij absoluut (met ups en downs) maar je gedachten moeten ook mee gaan.

Groet
Re: Nieuwe twijfels toch..
25 April 2018 11:28
Bedankt voor jullie reacties

Ondertussen is de vermoeidheid enorm toegeslagen. Droge mond, niet kunnen concentreren, slaapdronkenachtig gevoel hebben alsof ik al nachten slaap oversla. Ik denk zelf dat ik de laatste 2 weken te veel hooi op mijn vork genomen heb. En dat daarnaast mijn bijnieren weer langzaam in balans komen waardoor mijn lichaam de vermoeidheid weer gaat uiten (zoals het hoort) terwijl ik 's ochtends juist wel veel makkelijker uit bed kom (na jaaaren).
Even weer pas op de plaats maken dus. Dan maar even geen koningsdag voor mij smiling smiley

@napoleon
Tjah, het is niet zo 123 opgelost, dat begin ik ook steeds meer te beseffen. Je kan het logischerwijs weten, maar het echt beseffen is toch wat dieper...
Zeker lekker doorgaan met HyperVen en onstpanning, de balans herstellen en behouden zo lang als nodig is om ons van deze klachten te ontdoen is de enige kant die we op kunnen!

@ayne
Als ik nu een duizeligheid golf of een soort paniekaanvalbeginnetje voel, reageer ik nu in mijn hoofd direct met "hup, daar gaat m'n lichaam weer. thanks voor het aangeven. niks aan de hand."
Angsten zijn er zeker nog wel, maar ze beginnen wel wat af te brokkelen. Minder verschillende angsten en steeds minder heftig zegmaar, langzaam maar zeker. Klinkt gek, maar voor mij heeft het ook een spiritueel tintje gekregen, ook door de mindfulness/ontspanningsoefeningen. Het feit dat wij onze gedachten en gevoelens erváren in plaats van zijn. Daardoor besef je meer je diepere ik, die dit alles dus waarneemt en waaruit je dus vrijere keuzes kunt maken in hoe je met gedachten, gevoelens en situaties omgaat. Dit is wat meer tot me doorgedrongen. Precies wat jij zegt: meer in contact komen met jezelf.
Zo had ik laatst dat ik dus werd aangesproken door een mevrouw in de supermarkt, omdat ik tegen mijn vriendin zei "deze groente ziet er mooi uit, die wil ik eens proeven haha". Ze begon tegen me te praten over hoe lekker die groente was en verschillende recepten. Er kwamen meteen allemaal labels over haar en een soort weerstand in me naar boven ("zij is arm, een slachtoffertje, denkt zeker weer heel veel levenservaring te hebben, zweverig dametje, ik wil niet met jou geassocieerd worden", etc) waar ik me dus van bewust was, het liet gebeuren, en er voor koos dat ik dat niet ben. Het was een overblijfsel van mijn eigen pestverleden, waardoor ik eigenlijk dus zelf bang ben voor oordelen (sociale angst) en me bij de meest sterke groep wilde verantwoorden van "kijk, ik haal andere naar beneden, goed he". Dit zijn allemaal copingsmechanismes waar ik me steeds bewuster van wordt.
Al snel zag ik deze mevrouw als een zegen, omdat ze één van mijn zwakke plekken in me naar boven haalde waardoor ik dus dieper bij mijn eigen patronen kom.
Maar inderdaad, het kan vast nog een heel stuk dieper smiling smiley
Aantal dagen geleden inderdaad besloten dat ik coaching wil, en ik heb morgen een afspraak bij de huisarts met mijn enorme klachtenlijst (waarvan veel alweer verdwenen zijn ondertussen o.a. door HyperVen) en de wens voor een duidelijke diagnose wat betreft overspannenheid/burn-out. Ja dan heb ik tijdelijk maar even een label, maar dat heb ik nu even nodig om er betekenis en naam aan te kunnen geven aan dit hele gedoe smiling smiley Bovendien word je dan toch wat serieuzer genomen in je directe omgeving.. het is wat het is.
Zo maken we nog eens wat mee he ;p
De ups en downs zijn er zeker nog. Wat ik vooral merk is dat ik tijdens de ups het gevoel heb alsof ik er al bijna ben en tijdens de downs het gevoel krijg dat ik er nooit ga komen. Best een kunst om daar balans in te vinden.
Hoe ervaren jullie dit eigenlijk?

Welke geestelijke oefeningen doe jij eigenlijk Ayne? Misschien kan ik die ook eens proberen!


Succes verder allemaal smiling smiley
Re: Nieuwe twijfels toch..
26 April 2018 02:37
Nou die oververmoeidheid en dp/dr zijn vanavond toch weer omgeslagen in een angstaanval van een aantal uur met alle hypochondrie van dien..
De laatste keer dat ik echt een paniekaanval had was begin januari, 1,5 maand voordat ik begon met HyperVen. Die was overigens nog wel wat erger ook qua bijna flauwvallen, maar dit keer leek de angst om gek te worden juist erger.

En nu zat ik weer naast mn chickie op de bank die me rustig probeerde te houden met de huisartsenpost (soort noodhuisarts vanuit het ziekenhuis voor savonds/weekend) aan de lijn. Ik moest toch weer even die bevestiging van een professional hebben dat ik niet psychotisch was en ook niet ga worden...

Ben nu om half 3 snachts weer iets tot rust gekomen, maar pff jeetje mina wat heftig man dit.

Maar we gaan gewoon door. En ik hoop echt dat dit dan zo'n stress ontlading was?

Klopt het dat ditsoort heftige hypochondrische reacties nog voor kunnen komen na 2 maanden HyperVen?

Ik hoop dat iemand mij een beetje gerust kan stellen hierin.. misschien herkent iemand dit?
Re: Nieuwe twijfels toch..
26 April 2018 09:47
Ha Alfred, ik zit er zelf ook nog middenin dus ik pretendeer niet alle antwoorden te hebben maar wilde toch reageren omdat ik weet hoe heftig zulke momenten zijn. Ik las dat je langs de huisarts zou gaan voor een diagnose en coaching, dat lijkt me gezien de heftigheud van jouw klachten wel verstandig. HyperVen is top voor de ademhaling maar in sommige gevallen speelt er nog meer dan alleen de hyperventilatie. Ik volg HyperVen zelf bijna 5 maanden en boek nog steeds vooruitgang, fysieke klachten zijn sterk afgenomen. Bij mij zat de angst desondanks nog te diep, vandaar dat ik sinds een maand toch (weer) een lage dosis antidepressiva gebruik. Dat heeft natuurlijk ook z’n nadelen dus ik hoop dat je in ieder geval eens goed met je huisarts, een coach of therapeut kan praten.
Re: Nieuwe twijfels toch..
26 April 2018 11:50
Thanks voor je reactie Magnus! smiling smiley

Blij om te lezen dat je nog steeds vooruitgang boekt smiling smiley Ja de nadelen van AD medicijnen ken ik maar al te goed, heb ze zelf gelukkig nooit genomen. In mijn studie een tijdje toegepaste psychologie gedaan (minor) en hierdoor te weten gekomen wat die zooi met je doet neurologisch. Ik heb het maar 1 keer aangeboden gekregen hoor dat was tijdens die paniekaanval in januari, maar heb toen pertinent geweigerd. En dat is maar goed ook, anders kwamen ze er nooit op om die Hyperfree bij mij te proberen winking smiley Toch een gekke volgorde waarop ze de dingen aanbieden vind ik... Ze bedoelden het natuurlijk wel goed hoor smiling smiley


Het was zeker weer een heftig avondje gisteren pff

Ja ik heb het idee dat het bij mij toch meer lichamelijk is. Ik heb natuurlijk wel veel angsten gehad maar ben daar echt grotendeels al vanaf. In het verleden had ik agorafobie en sociale angsten aangepakt en die zijn zo goed als verdwenen, alleen nog een soort gezonde verlegenheid nu. Vóór mn eerste paniekaanval in oktober was ik zelfs mn angst voor spreken voor een groep aan het overwinnen, dat voelde echt heel vrij.

Ik denk dat mijn chronische hyperventilatie een overblijfsel is van veel angst en stress uit het "eerste deel" van mijn leven. In de jongere jaren veel gepest en sociaal tussen wal en schip zitten, etc. Geen hele ernstige gebeurtenissen verder hoor. Maar die onrust heb ik nog jarenlang bij me gedragen totaan bak m beet mn 21e.

Vervolgens jarenlang keiharde roofbouw gepleegd.
Vanaf mijn 15e ben de ochtendkrant gaan lopen. Elke dag om 05.00 uur op, twee bakken koffie drinken vervolgens werken met hardcore in mn oren en om 07.00 uur weer terug naar bed of juist oververmoeid naar school en vervolgens savonds weer veeeels te laat maken. Dit 7 jaar lang.
Daarna heel veel en snel krachttraining naast druk studieschema en slechte voeding en slaap, waarna ik vervolgens even helemaal stopte met trainen afgelopen zomer en meer alcohol ging drinken (student he) en slecht eten waardoor ik snel weer afviel. Daarnaast wist ik dus ook niet dat ik lactose intolerant ben en dronk ik veel Vifit en melk en at ik alsmaar tosti's,pizza's, kapsalons, nacho's, kaas over de pasta en de groentes etc. En tijdens mn trainingperiodes dus massa's melkeiwitshakes...
Ik was jong en ben nu 26 en mijn lichaam heeft dit lang kunnen volhouden daardoor maar op een gegeven moment zegt die ook een keer STOP.

Dit zie ik nu achteraf past echt duidelijk, waar het allemaal fout door ging.

De angst die gisteravond kwam opzetten was in eerste instantie wat sluimerend en voelde totaal ongegrond. Beetje dat onrustige dat je even geen prikkels wil en veel moet zuchten. Vervolgens weer gaan googlen en kom ik weer die enge dingen tegen en schiet ik dus in de paniek...

Ook in de afgelopen weken echt al betere momenten gehad waarin ik prima functioneerde. Alleen een zeer lage conditie.
Op de zware momenten zoals gisteravond heb ik gewoon even iets of iemand nodig die me tot rust kan brengen. Maar als het bij die schaarse momenten blijft, vecht ik me er prima doorheen

Moet wel zeggen dat ik het heerlijk vind om hier mn ei kwijt te kunnenn en tegelijkertijd herkenning te vinden smiling smiley

Zo, lang verhaal weer..
Re: Nieuwe twijfels toch..
27 April 2018 22:11
Hoi Alfred,

Ja helaas kan dat nog "gewoon" gebeuren. Ook nog later zelfs.
En stel dat ja allang klaar bent met HyperVen en je elke dag goed voelt, maar er gebeurt iets heftigs zoals een overlijden in je naaste kring, dan kan zoiets ook gebeuren.
Het gaat het vooral om dat je het waarschijnlijk nu herkent en zoekt hoe je jezelf rustig kunt krijgen.
Voorheen raakte je waarschijnlijk alleen maar in paniek omdat je bang was wat er gebeurde.
Het is heel heftig, maar je bent er nu ook zelf uit gekomen toch?
Je hebt wel telefonisch contact gehad, maar zie het als dat dat altijd nog beter is dan dat je in paniek naar het ziekenhuis was gegaan.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?