[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Aantal vragen over mijn CHV

Gepost door Darius 
Aantal vragen over mijn CHV
14 June 2018 19:22
Hoi allemaal,

Ik ben pas begonnen met HyperVennen. Ik moet zeggen dat ik na een sessie erg rustig word en dat is goed. Alleen ik heb een aantal vragen over mijn chronische hyperventilatie klachten en of mensen die herkennen.

In de Ochtend heb ik het vaak koud en is mijn ademhaling erg snel. Ook als ik op de fiets naar mijn werk ga merk ik dat mijn conditie gewoon slecht is en krijg een dichtgeknepen keel gevoel. Dit terwijl ik veel beweeg; veel fietsen, fitness en waterpolo. Op mijn werk ben ik constant bezig om op mijn ademhaling te letten omdat ik een erg benauwd gevoel heb. Alsof mijn longen niet genoeg gevuld zijn met lucht samen met een dichtgeknepen keel gevoel. Ik kan maar niet de concentratie van mijn ademhaling afhouden. Of ik moet in gesprek zijn met iemand. Het gekke is dat als ik in de middag naar huis ga mijn conditie veel beter is. En als ik thuis kom neemt het benauwde gevoel en heb ik veel minder last van mijn klachten (o.a. vermoeidheid, concentratie problemen, malaise gevoel etc.). Het gekke is dat als ik thuis kom deze klachten een stuk minder zijn. Mijn ademhaling is dan ook een stuk rustiger.
Ik ben dan alleen heel erg vermoeid. Herkend iemand dit of heeft iemand een aantal tips om niet op je ademhaling te gaan letten?

Ik heb ook een vraag over de sessies zelf: Houd ik wel goed mijn adem in?:

De eerste sessies zette ik teveel druk op mijn longen en hield de lucht vast met mijn keel spieren waardoor ik heel erg keelkrampen kreeg de volgende dagen. Nu adem ik iets minder diep in en gebruik voornamelijk mijn buik en borst spieren (af en toe check ik of ik nog wel via mijn buik de adem in hou). Ik gebruik dan een klein beetje mijn keel spieren zodat er geen lucht ontsnapt. Nu zijn die keelpijn klachten veel minder gelukkig door mijn nieuwe techniek. Maar is dit wel de juiste?
Hiernaast heb ik ook een vervelend (koud) gevoel in mijn longen: een soort van spierpijn in de long en ribspieren dat in de ochtend het ergste is. Kan dit ook ontstaan door chronische hyperventilatie? Of door het HyperVennen?

Iets positiefs: ik vind het een heel gebruikersvriendelijk programma en heb veel motivatie om door te gaan! smiling smiley

Ik hoop dat er mensen zijn die hier iets in herkennen of tips hebben. smiling smiley

Groet Darius
Re: Aantal vragen over mijn CHV
15 June 2018 13:33
Hallo Darius,

Jouw verhaal lezende vraag ik mij af of je wel echt happy bent in je werk. En dan bedoel ik dat op onbewust niveau. In het bewustzijn kan je het een hele goede baan vinden, maar mogelijk dat jouw onderbewustzijn er anders over denkt. Ik denk dat, omdat je dat samengeknepen gevoel in de keel hebt, en dat wijst er op dat je onderbewustzijn zich misschien wel verzet tegen dat werk. Dat hoeft niet zo te zijn hoor, maar het viel me op omdat - zodra je naar huis gaat - dat gevoel meteen weer afneemt... Dat herken ik zelf als een situatie waar ik vroeger ook in zat. En toen bleek het ook dat ik eigenlijk helemaal dat werk niet wilde doen. Pas toen ik dat veranderde, ging dat brok-in-de-keel gevoel weer weg...

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Aantal vragen over mijn CHV
16 June 2018 10:56
Hoi Rob,

Bedankt voor je reactie!

Ik zit tegenwoordig inderdaad met veel twijfels over mijn werk. Ik ben wel erg geïnteresseerd in de achtergrond van mijn werk zoals op theoriebasis maar het werk zelf is een stuk minder dan wat ik had verwacht. In september ga ik ook een nieuwe opleiding doen die veel dieper op de theorie in gaat. Mijn interesses liggen gewoon bij de theorie en niet bij de praktijk denk ik.
Misschien gaat dan ook dat gespannen gevoel weg (hoop ik).

In ieder geval ga ik gewoon door met HyperVennen om te kijken of mijn klachten afnemen. Mijn scores gaan gelukkig omhoog en dat is goed smiling smiley

Met vriendelijke groet,

Darius

Meer weten over het HyperVen programma?