[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Mijn eerste Hyperven sessie

Gepost door Blackstone 
Mijn eerste Hyperven sessie
11 March 2019 18:30
Hallo allemaal,

Vanmiddag heb ik, na lang twijfelen, besloten om het HyperVen programma aan te schaffen. Hoewel ik de prijs van €80,- aardig aan de maat vind voor een ademhalingstraining ben ik toch bereid om in mijzelf te investeren.

Ik heb geen idee of ik last heb van chronische hyperventilatie, maar heb, net als vele van jullie, een scala aan "vage klachten". Burn-out - moe, futloos, hoofdpijnen, benauwdheid, pijn op de borst, pijn op de rug, tintelende vingers, pijnlijke schouder / linker arm, ziektevrees, ga zo maar door. Klachten wisselen elkaar af en spelen zelden tegelijkertijd op. Ik durf niet meer naar de huisarts omdat ik bang ben dat hij mij een aansteller vindt. Ondertussen neemt de ziektevrees alleen maar toe...

Ik heb een intensief traject gevolgd bij psycholoog / fysio wat redelijk geholpen heeft, maar het zeker niet heeft opgelost. momenteel ben ik aan het reïntegreren op het werk, maar loop ik toch tegen grenzen aan. Ik het kader van "mindfullness" wil ik nu actief met mijn ademhaling aan de slag gaan, in de hoop dat ik me beter ga voelen.

Zojuist heb ik mijn eerste sessie afgerond: 80 seconden gemiddeld. Ik heb, aan de hand van deze eerste sessie, wel meteen wat vragen:

Waar startte jullie zoal op? Ik merk een groot verschil tussen de trails, sommige red ik amper 60 sec, andere makkelijk 95. Is dit normaal?

Hoe voeren jullie de oefening uit? ik merk dat als ik zit ik last heb van de grote hoeveelheid lucht in mijn longen, waardoor ik na enkele seconden al geneigd ben om uit te ademen. Moet ik misschien minder diep inademen?

Wanneer starten jullie met uitademen? Momenteel probeer ik het zo lang vol te houden tot mijn lichaam naar "adem gaat happen", wat met gesloten mond nog het meest op hikken lijkt. Echter doet dit een beetje zeer. Ga ik te ver?

Het programma zou 4 maanden duren, maar hoe lang duurde het voor jullie voordat jullie resultaten gingen merken?

Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden en hoop dat jullie mij op weg kunnen helpen smiling smiley.


Vriendelijke groet,

"Blackstone"
Re: Mijn eerste Hyperven sessie
11 March 2019 19:50
Hoi,

Je beginscore is aardig hoog.
Maar dit kan enorm verschillen per persoon.
Je klachten klinken wel exact als chronische hyperventilatie, dus ik denk zeker dat onze oefeningen je gaan helpen om je weer beter te voelen.
We raden ook aan om ontspanningsoefeningen er bij te doen.
Boven aan het forum staan enkele voorbeelden hiervan.
Je mag trouwens met de oefeningen eerder uitademen, het klinkt nu of je forceert.
Dit is niet goed en gaat je straks alleen maar extra klachten geven.
Probeer ontspannen te zitten en adem volledig in, maar zonder dat het pijn doet of ongemakkelijk voelt.
In het begin is het ook nog zoeken naar wat voor jou goed voelt.
Op een gegeven moment voelt het of je middenrif wat omhoog wil, dit is je ademprikkel en op dit moment ga je langzaam uitademen.
Hopelijk voel je je snel wat beter.
Succes!

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Mijn eerste Hyperven sessie
13 March 2019 13:14
Hi Sanne,

Bedankt voor je antwoord. Gister vanwege tijdgebrek geen sessies kunnen doen (geen goed begin, ik weet het). Vandaag de draad weer opgepakt.

Scores vielen beduidend lager uit. eerste paar trials waren onder de 60 seconden. Ik probeer nu wel wat eerder uit te ademen. Omdat ik voor mijn gevoel te geforceerd bezig was.

De "ademprikkel" zoals jij hem omschrijft voel ik inderdaad. Begrijp ik goed dat het niet de bedoeling is om te die uit te stellen, maar om als "uitademsignaal" te zien?

Groet,

Jeroen
Re: Mijn eerste Hyperven sessie
13 March 2019 20:35
Hoi Jeroen,

Wees niet te streng voor jezelf. Een keer overslaan kan geen kwaad. Als je een keer ziek bent, zullen je oefeningen ook niet lekker gaan.
Ja in principe mag je aan die ademprikkel toegeven. Zeker in het begin.
Ik ging wat verder in de therapie wel mezelf een beetje uitdagen om net iets langer te wachten, maar zonder te forceren.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?