[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

te diep ademen

Gepost door sietske 
sietske
te diep ademen
12 August 2004 08:33
Hoi allemaal,

Ik ben alle berichtjes nog maar eens gaan doorspitten, en kom er achter dat mijn klachten toch wel wat op die van hyperventilatie lijken.
Maar wat ik mij nu toch nog afvraag, kan hyperventilatie ook ontstaan door te diep te ademen. Of zou het zo zijn dat ik dagelijks te weinig adem, en als ik ontspan "gewoon" adem, maar daar dan pas last van krijg.

groetjes
Maartje
Re: te diep ademen
12 August 2004 09:12
Ik weet niet precies hoe het allemaal zit, maar merk zelf dat ik tijdens inspanning wel redelijk klachtenvrij ben maar zodra dat dan stopt, wordt ik erg duizelig en trillerig. Als ik me zo voel wil ik meestal ook niet rustig gaan zitten omdat het dan erger wordt, maar juist iets gaan doen wat wel energie vergt, maar toch niet te veeleisend is (bijv. e-mailen).

Misschien blijf je in rust te zwaar/frequent ademen (zoals je dat tijdens mentale en/of lichamelijke inspanning doet) maar verbrand je het dan niet meer en krijg je ineens teveel zuurstof??? Misschien dat Rob dit kan beantwoorden?

Overigens maakt dit het voor mij alleen maar lastiger om rust te nemen (wat iedereen als aanrader geeft om weer op adem te komen). Tips zijn dus welkom!
Jeroen
Re: te diep ademen
12 August 2004 09:19
Hoi Sietske,

Zover ik weet kun je het krijgen van te snel en/of verkeerd ademen. Het lijkt me dus ook wanneer je te diep ademt je elke keer te veel zuurstof binnen krijgt en dus ook allerlij klachten krijgt. Ik zelf denk dat je eerder te snel ademt dan te weinig, maar het kan wel. Ik ken iemand die ook te weinig adem haalt/haalde en kreeg ook van allerlij vage klachten omdat je lichaams cellen en je hersenen dan ook gewoon te weinig zuurstof krijgen. Verkeerd ademen kan heel wat aanrichten sad smiley
nietje
Re: te diep ademen
12 August 2004 16:08
Hoi sietske,

Voor zover ik van mijn cesartherapeut heb begrepen kan het inderdaad ook komen door te diep inademen. Vooral in combinatie met te weinig uitademen. Zij zegt: 'inademen is een instinct dat altijd wel gebeurt; bewust (volledig) uitademen kun je sturen'. Ik kan mij daar iets bij voorstellen. Ik heb zelf vaak oppervlakkige huidtintelingen (soort kippenvel), m.n. als ik volledig rustig ben en dus rustig adem. Ik denk dat ik inderdaad vrij vaak diep (maar wel opervlakkig) ademhaal c.q. zucht. Ik heb gemerkt dat de tintelingen direct weggaan als ik een paar keer heel bewust alle lucht uitadem.

Voor mij is het nog niet precies duidelijk wat en hoe ik het doe, maar ik ben in ieder geval in de fase aangeland waarin ik merk dat ik veel klachten kan beinvloeden door mijn ademhaling. Ik ga binnenkort starten met HyperVen om het beter onder controle te krijgen. Ik ben benieuwd.

groetjes, Nietje

Meer weten over het HyperVen programma?