De HyperVen therapie

De HyperVen therapie
De HyperVen app 
op de smartphone
De HyperVen app
op de smartphone

De HyperVen therapie werd ontwikkeld door de Nederlandse neuroloog Drs. B. Snitslaar. Hij werkte voor de Gemeenschappelijke Medische Dienst (GMD) in de jaren 80. Deze therapie blijkt ongekend effectief in het genezen van chronische hyperventilatie. Drs. Snitslaar ontdekte hoe mensen met  chronische hyperventilatie op vrij eenvoudige wijze hun ademcentrum kunnen herinstellen op een hogere kooldioxide tolerantie.

Hoe werkt de HyperVen therapie?

De therapie is er op gericht om te leren steeds langer de adem in te houden. Door de in het verleden ontstane chronische hyperventilatie, is de zuurgraad van het bloed (CO2 ionen) te laag geworden. Het ademcentrum in de hersenen is daaraan gewend geraakt en reageert te snel op stijgingen van het CO2 niveau in het bloed. Hierdoor komt de ademprikkel te snel, waardoor men blijft hyperventileren. Men hyperventileert op gezag van het ademcentrum! Een van de belangrijkste gevolgen van een te lage zuurgraad is bloedvatvernauwing. Hierdoor krijgen de hersenen en de weefsels onvoldoende voedingsstoffen en zuurstof. En dat leidt tot een groot scala aan klachten zoals angsten, fobieën, moeheid, enz.

Door systematisch steeds langer de adem in te houden, dwingt men het ademcentrum om hogere COspiegels in het bloed te aanvaarden. Hierdoor kan het lichaam weer buffersystemen bouwen om hyperventilatie op te vangen. Dit leidt na verloop van tijd tot afname van de hyperventilatie symptomen en klachten. Deze klachten verdwijnen uiteindelijk geheel.

HyperVen is een online therapie programma

De oefeningen worden gedaan achter de computer, tablet of smartphone met een internetverbinding. Tijdens de oefeningen maakt het programma een grafiek over het verloop van die oefeningen. Uiteindelijk wordt alle informatie verzameld en een algemene voortgangsgrafiek. In de grafiek kan men zien hoe de vooruitgang is. Het duurt gemiddeld 4 maanden waarin men twee of drie keer per dag oefent achter de computer. In het begin duurt dat ongeveer 15 minuten, in een later stadium kan dat oplopen tot ongeveer een half uur per sessie.

de hyperven app
De HyperVen App

De computer houdt de scores bij, geeft tips en aanwijzingen. De gemiddelden over alles sessie verschijnen in een voortgangsgrafiek. In die grafiek kan men de echte vooruitgang in de loop der maanden zien. Het is belangrijk om de therapie niet te forceren. Dat werkt meestal averechts en ontneemt uiteindelijk ook vaak de lust om door te zetten. Daarnaast kan forceren tot allerlei klachten leiden, zoals keelpijn e.d.

Wat kost het HyperVen programma?

De kosten zijn 80 euro voor de eerste 4 maanden. Indien een verlenging nodig is kost dat 20 euro per maand. 4 maanden hebben de meeste mensen nodig om er vanaf te komen. Soms is verlengen noodzakelijk, als de voortgang van de eerste 4 maanden onvoldoende is gebleken. Indien u het programma wilt gaan volgen, klikt u dan op de knop hieronder:

Indien u eerst wat meer wilt lezen over het HyperVen programma, lees dan het artikel over de HyperVen App.