Stressontladingen

Stressontladingen

Als men yoga of meditatie gaat doen, maar ook als men de HyperVen therapie gaat doen, krijgt men af en toe te maken met stressontladingen. Door yoga en meditatie wordt een diep mentaal rustniveau bereikt. Deze diepe geestelijke rust brengt het natuurlijke ontstressingsmechanisme van ons zenuwstelsel op gang.  De stress wordt langzaam maar zeker losgeweekt en bewust gemaakt. Omdat de HyperVen therapie ook een relatief hoog mentaal rustniveau heeft, brengt ook deze therapie het ontstressingsmechanisme op gang. 

Plotselinge stress ontladingen

We kennen allemaal wel het fenomeen dat vlak voor we in slaap vallen, er plotselinge een schok door ons lichaam gaat. Een arm of been die een plotselinge beweging maakt. Of dat we heel even het gevoel hebben te vallen. Wat we ervaren is het plotseling ontladen van stress. Dat is stress die tegen de bewustzijnslaag aanligt en zich plotseling en snel ontlaadt. Meestal is dat in bovengenoemde situaties de stress van de dag die zich ontlaadt.

Bij yoga, meditatie en de HyperVen therapie kan dit effect ook tijdens of buiten de sessies plaatsvinden. Zo’n snelle ontlading wil mensen nog al eens tot schrikken brengen. Omdat men niet begrijpt wat er gebeurt, wordt men bang voor deze plotselinge ontladingen. Die angst vormt dan een blokkade om te ontladen en men houdt effectief gezien dus het genezingsproces tegen…

Langzame stress ontladingen

De plotselinge ontladingen zijn op zich prettig omdat men in één keer van een stuk stress af is. Maar veel vaker laat de stress zich niet zo eenvoudig ontladen. De stress kan – soms zelfs gedurende meerdere dagen – tegen het bewustzijn blijven aanhangen. Die stress manifesteert zich dan meestal in angstgevoelens, pijnen, gespannen en vaak pijnlijke spieren, soms migraines, zweten, trillen en beven, concentratiestoornissen, enzovoort. De symptomen en klachten lijken veel op die van de chronische hyperventilatie.

De stress helpen te ontladen

yoga en meditatie faciliteren het
losmaken en ontladen van stress

Wat de meeste mensen – vaak onbewust – doen, is zich tegen stressontladingen verzetten. Men is vaak bang voor controleverlies. Men voelt dat er iets is dat het bewustzijn verstoort. Door die angst voor controleverlies, houdt men het ontladingsproces tegen. Soms gaan mensen allerlei dingen doen om hun aandacht maar af te leiden van dat wat er aan de rand van het bewustzijn is ontstaan. Ze durven het gewoonweg niet los te laten.

Stressontladingen en een argeloze houding

Men kan het ontladen van stress helpen door een argeloze houding aan te nemen. Door niet bang te zijn voor de stressontladingen en controleverlies, kan men het ontladen stimuleren. Een manier om dit dit toen, is om de ogen dicht te doen en de gedachten de vrije loop te laten. Laat alles toe wat er gebeurt. Wat er vaak gebeurt, is dat de stress zich dan eenvoudiger kan ontladen. De moeilijkste stap om te nemen, is om niet meer bang te zijn voor de stress en controleverlies. Yoga en meditatie faciliteren het losmaken en ontladen van stress en zijn daarom goede manieren om stress te verminderen.