De werksituatie

stress in de werksituatie

Stress in de werksituatie komt vaak voor. Op zich is het werken al een vorm van stress die gecompenseerd moet worden in onze slaap en andere rustmomenten. Maar  in onze moderne maatschappij kan die stress extreme vormen aannemen. Vooral het werken onder – bijvoorbeeld – tijdsdruk is een zware belasting voor ons zenuwstelsel. Maar ook een baas die je continue op de vingers kijkt, kan als extreme stress worden ervaren. De meest extreme vorm van stress die men op het werk kan tegenkomen, is als men meerdere dingen tegelijk moet doen. Voor het menselijk zenuwstelsel is dat – over het algemeen – een te zware belasting.

De verkeerde baan

Soms hebben mensen een verkeerde baan gekozen. Ze doen werk waar ze eigenlijk niet achter staan of werk dat boven hun macht ligt. In deze situatie is alleen al het feit dat je elke dag opnieuw naar deze baan toe moet, een continue stressbelasting. Het is voor de persoon zelf soms niet eens bekend dat ze een verkeerde baan hebben gekozen. Hulp van een externe persoon (therapeut, psycholoog of psychiater) kan soms nodig zijn om dit te herkennen. 

De werksituatie veranderen

Mensen die last krijgen van chronische hyperventilatie, zijn vaak juist mensen die zichzelf overladen met stress. Ze compenseren te weinig en gaan maar door en door. Ze negeren vaak de signalen die het lichaam afgeeft en creëren daarmee een basis voor het ontwikkelen van een hyperventilatiesyndroom. Vaak wordt pas ingegrepen in de werksituatie nadat de eerste hyperventilatie aanval zich heeft voorgedaan. Helaas is men dan al over het kritiek punt gegaan en de lange lijdensweg van de chronische hyperventilatie is begonnen.

Leren waar de grenzen liggen

Toch kan men veel doen om de werksituatie te verbeteren. De belasting kan worden verminderd door in goed overleg te gaan met de baas op het werk. Maar het belangrijkste is om te onderkennen dat men zelf moet veranderen van mentale instelling. En dat is niet eenvoudig om het juist in de aard van mensen die een hyperventilatiesyndroom ontwikkelen ligt om (te) veel van zichzelf te eisen. Men moet dus leren waar de eigen grenzen liggen en zorgen dan men zichzelf niet overbelast.

Het werk hervatten na een periode zonder werk

Vaak belanden mensen in chronische hyperventilatie in een situatie dat ze geen werk meer (kunnen) verrichten. De symptomen en klachten zijn zo erg geworden, dat ze niet meer in staat zijn om (volledig) aan het arbeidsproces deel te nemen. Als men zichzelf met de HyperVen therapie heeft genezen van het hyperventilatiesyndroom, komt de tijd om – rustig aan – weer aan het werk te gaan. Vaak is een rustige opbouw een goede manier,  als dat tenminste mogelijk is. 

Wissel het werk af met voldoende rust momenten

Het is belangrijk om niet weer in de valkuil van stress op het werk te belanden. Zorg dat je de gezonde levensstijl vasthoudt. Zorg voor een redelijke belasting van het werk en dat je geen werk aanneemt waarbij je onder tijdsdruk moet werken of meerdere dingen tegelijk moet doen. Wissel het werk af met voldoende rust momenten. Als je yoga of meditatie doet, zorg dan dat je dat blijft doen als je weer gaat werken.