Burn-out

burn-out

Burn-out is een extreme vorm van stress. Men noemt dit ook wel overspannen zijn. Het ontstaat doordat iemand gedurende langere tijd veel te veel hooi op de vork heeft genomen.Vaak is dit gecombineerd met een ongezonde levensstijl (laat naar bed, veel alcoholgebruik, onderbroken bioritmen, enzovoort).

Het onderbewustzijn volgelopen met stress

Bij burn-out heeft men veel stress in het onderbewustzijn opgeslagen. Zoveel, dat deze stress zich continue manifesteert aan de rand van het bewustzijn. Het bewustzijn is hierdoor kleiner geworden. Daardoor is de draagkracht om die stress mentaal te hanteren verder gereduceerd. Tevens veroorzaakt die extreme stress een continue angstreactie van het lichaam. Het gevolg is een blijvend angstgevoel. Doordat het gedurende langere tijd is doorgegaan kan dit vaak ook leiden tot het ontwikkelen van chronische hyperventilatie.

Vicieuze cirkels

Vicieuze cirkels bij burn-out
Vicieuze cirkels bij burn-out

Burn-out is een lastige om vanaf te komen. Doordat het lichaam zich in een continue angstreactie bevindt, neemt de stress daardoor meestal toe. Dit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt omdat de patiënt zelf niet begrijpt wat er aan de hand is. Hierdoor ontstaan er steeds meer angsten. Vooral zien we vaak hypochondrische angsten ontstaan. Net als bij het hyperventilatiesyndroom, belandt de patiënt in vicieuze cirkels: stress =>angst => meer stress => meer angst => enzovoort.

Omdat chronische hyperventilatie ook deze vicieuze cirkels kent, zijn mensen met burn-out vaak extra slecht af. De angstreacties en hoe wij daar met ons bewustzijn op reageren, leveren een zich steeds verder verergerend syndroom op.

De stress verminderen

Net als bij chronische hyperventilatie is de eerste stap begrijpen wat er aan de hand is. Daarna moet de stress in het zenuwstelsel langzaam worden afgebouwd. Dan kan door AD medicatie of als alternatief ook door yoga en/of meditatie. Daarnaast is een gezonde levensstijl een absolute noodzaak. Rustig wandelen en fietsen kan bijdragen aan het afbouwen van de stress. 

Burn-out en HyperVen

De HyperVen therapie doen in een burn-out situatie waarbij er ook sprake is van chronische hyperventilatie is zeker mogelijk en ook aan te raden. Echter is in deze gevallen vaak een combinatie van andere stress-verminderende therapieën en/of ontspanningsoefeningen noodzakelijk. Een combinatie met yoga of meditatie is nog beter. Het standaard HyperVen traject duurt in burn-out situaties vaak langer dan de gebruikelijke 4 maanden.  


<—lees meer