Ontspanningsoefeningen om stress te verminderen

Ontspanningsoefeningen om stress te verminderen

Er zijn veel ontspanningsoefeningen die men kan doen om stress te verminderen. De meeste van deze oefeningen proberen om door het lichaam tot rust te brengen, het ontstressingsmechanisme van het zenuwstelsel te activeren. Let op dat alleen het doen van dit soort oefeningen niet voldoende is. De stress die wordt losgemaakt, moet ook nog worden verwerkt. Dit doet je door te bewegen, sporten en voldoende slaap. Massages en/of sauna’s zijn ook uitstekende manieren om het zenuwstelsel te ontspannen.

Reguliere ontspanningsoefeningen versus yoga en meditatie

Yoga en meditatie zijn de ultieme ontspanningsoefeningen
Yoga en meditatie zijn de ultieme ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen doen om stress te verminderen is zeker nuttig. Maar het effect ervan is minder sterk als bij yoga en meditatie. Deze twee vormen van ontspanning maken namelijk meer stress los dan de reguliere ontspanningsoefeningen. Het verwerken van de stress gaat ook beter. De redenen hiervoor zijn:

  1. Het fysieke en mentale rustniveau is veel dieper bij yoga en meditatie. Dit activeert het natuurlijke ontstressingsmechanisme van het zenuwstelsel sterk(er).  
  2. Yoga en meditatie stimuleren de zenuwkanalen. Dit activeert het bewust maken van de stress. En daardoor lost de stress dan eenvoudiger op.

De beste methode om stress te verminderen is zonder twijfel de Transcendente Meditatie

Een paar simpele ontspanningsoefeningen

De volgende is een paar eenvoudige ontspanningsoefeningen die u zo vaak kunt herhalen als u wilt:

  1. Ga op uw rug op bed liggen of op de grond. Plaats uw armen langs het lichaam. Ontspan bewust uw spieren één voor één. Begin met uw voeten en werk al uw spieren af van beneden naar boven. Voel een ontspannende prikkel door uw zenuwbanen gaan terwijl u dit doet. U voelt hierdoor alsof uw lichaam zwaar op de grond of bed ligt. 
  2. Ga op uw rug op bed liggen of op de grond. Plaats de armen langs het lichaam.Adem rustig in en uit. Bij de volgende inademing tilt u beide armen op tot verticaal. Bij de uitademing die volgt laat u de armen rustig en langzaam boven het hoofd vallen. Laat dit even liggen en adem gewoon door. Vervolgens tilt u bij een inademing je armen weer op tot verticaal. En dan laat u ze weer rustig vallen bij de uitademing zodat ze langs het lichaam liggen. 

Ontspanningsoefeningen van GGZ Drenthe

Ontspanningsoefeningen 
van GGZ Drenthe
Ontspanningsoefeningen
van GGZ Drenthe

De GGZ Drenthe heeft een aantal interessante ontspanningsoefeningen gepubliceerd. Bijbehorende geluidsfragmenten ondersteunen de oefeningen. Klik op onderstaande knop om deze ontspanningsoefeningen te proberen.