Stress verminderen

Stress verminderen

Mensen met last van chronische hyperventilatie hebben vaak te lang onder psychosociale druk gestaan. Dan kan zijn in de werksituatie, maar het kan ook door de thuissituatie gekomen zijn of – in sommige gevallen – zelfs een combinatie van die twee. Om te genezen van chronische hyperventilatie is het belangrijk om de oorzaak te onderzoeken en op te lossen. Maar ook de onderliggende stress verminderen is vaak een sleutel om te genezen.

De oorzaak verborgen

Vaak is de oorzaak niet direct duidelijk. Men denkt – vaak onterecht – dat men geen stress opdoet of heeft opgedaan. In die gevallen is de oorzaak vaak verborgen voor de persoon zelf. Mensen in de omgeving kunnen dan helpen om de oorzaak te vinden. Als dat niet lukt, kan hulp van een psycholoog of psychiater of een andere therapeut helpen om de bron van de stress te vinden. 

Stress en HyperVen

Het vinden en elimineren van de stressbronnen is belangrijk als last heeft van chronische hyperventilatie. Het is ook belangrijk als men de HyperVen therapie doet. Teveel stress in het onderbewustzijn levert een blokkade op voor het ademcentrum om zich opnieuw in te stellen. Tevens blijft de stress die tegen de bewustzijnslaag aan ligt, het ademcentrum aanjagen. Als er niet aan het verminderen van stress wordt gedaan, is het HyperVen traject vaak een langdurig proces. Deze situatie wordt over het algemeen in de loop van het HyperVen traject vanzelf zichtbaar in de voortgangsgrafiek. De grafiek blijft dan rond  een bepaalde waarde schommelen. In die gevallen is extra ondersteuning nodig om de stress te verminderen, 

Stress verminderen met medicijnen

Het is mogelijk om stress te verminderen door het gebruik van medicijnen. De moderne antidepressiva medicijnen (ook wel AD medicatie genoemd) verhogen door hun werking effectief gezien het niveau van neurotransmitters in het zenuwstelsel. We doelen dan op de groep SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors) AD medicijnen. Dit blijkt in de praktijk effectief te helpen om stress te verminderen. Doordat de verbindingen in de hersenen gemakkelijker tot stand worden gebracht, kan het natuurlijk ontstressingsmechanisme van het zenuwstelsel daarvan profiteren. 

Het nadeel van deze medicijnen zijn de bijwerkingen. Daarbij dient ook te worden vermeld dat – als de stress levels significant hoog zijn – deze medicijnen wel eens als een soort breekijzer werken. Wat er gebeurt is dat er een doorbraak ontstaat van de stress die zich met geweld een weg naar buiten werkt. De patiënt ervaart dan extremen stressontladingen. Voor veel mensen is zo’n gewelddadige ontlading van de stress teveel van het goede en zijn stoppen dan ook subiet met deze medicatie.

Een alternatief voor SSRI medicijnen

Een goed alternatief voor de bovengenoemde SSRI medicijnen, zijn de medicijnen in de tetracyclische antidepressiva groep. De meest bekende is de Mirtazapine (ook wel Remeron genoemd). Deze medicijnen hebben een vergelijkbare werking als de SSRI, maar hebben over het algemeen wat minder bijwerkingen. Het grote voordeel van Mirtazapine is dat het ook een prima slaapmiddel is. De patiënt slaap sneller in en beter door.

Daarnaast werkt het medicijn niet onderdrukkend voor de stress. Dus door de verbeterde slaap en de stress verminderende werking, is dit medicijn ons inziens een betere keuze dan de SSRI, Wel moet hierbij opgemerkt worden dat het – vooral in het begin – tot nogal heftige dromen kan leiden. Ook dat toont aan dat dit medicijn een sterk positieve werking heeft op het verminderen van stress, omdat dromen een vorm zijn van stressontladingen

Andere methoden om stress te verminderen

rustig fietsen om 
stress te verminderen
rustig fietsen om
stress te verminderen

Veel mensen hebben een antipathie tegen medicijngebruik. Gelukkig zijn er ook andere methoden om stress te verminderen. Eén van de belangrijkste dingen die men moet doen om stress te verminderen en een gezonde levensstijl.

Rustig wandelen en fietsen zijn goede manieren om stress los te maken en te verwerken. Licht sporten help ook mee, omdat sporten ook een verhoging van neurotransmitters in de hersenen veroorzaakt. Daarnaast is de geest ontspannen tijdens het sporten wat het ontstressingsmechanisme op gang brengt. 

Hoewel bovengenoemde methoden een goede bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van stress, is het voornamelijk nieuwe(re) stress die men opdoet die wordt verwerkt. De dieper gelegen stress en vooral de trauma’s (dat zijn extreme stresservaringen) laten zich niet op deze wijze oplossen.

Yoga en meditatie

yoga is een manier om dieper gelegen stress te verminderen
yoga is een manier om dieper
gelegen stress te verminderen

Om dieperliggende stress te verminderen, zijn er twee methoden die men kan  aanwenden om die stress los te maken en te verwerken Uitgebreidere informatie over deze twee manieren kun u vinden in het artikel dat gaat over yoga en meditatie.