Hyperventilatie en zwangerschap

Zwangere vrouw doet yoga oefening.
Yoga tijdens de zwangerschap is heel goed voor jezelf en je baby.
Hyperventilatie en zwangerschap komen als combinatie vaak voor. Als u last heeft van chronische hyperventilatie en u wordt zwanger dan zijn er een aantal zaken waar u extra aandacht aan moet geven.

Hormonen

In de zwangerschap verandert er veel in het lichaam. Door alle hormonen die een zwangerschap met zich mee brengt, kan men de nodige kwaaltjes ervaren. Een toename van het hormoon progesteron heeft ook invloed op de ademhaling. Dit hormoon zorgt ervoor dat de binnenkant van de baarmoeder dik genoeg wordt, om het ingenestelde eitje te voeden. Daarnaast maakt het hormoon niet alleen de ademhalingsspieren losser, maar zorgt het er ook voor dat je ademhalingscentrum in de hersenen gevoeliger wordt voor kooldioxide. Daardoor raakt de verhouding tussen kooldioxide en zuurstof bij een te snelle ademhaling uit balans. Een milde vorm van hyperventilatie is dus zelfs onvermijdelijk tijdens de zwangerschap.

De longen krijgen minder ruimte

Rond week 35 van je zwangerschap bereikt de baarmoeder het hoogste punt en raakt het de ribboog. De longen krijgen hierdoor minder ruimte, waardoor ze minder goed kunnen uitzetten bij het in- en uitademen.
Het is dan zaak om te proberen met een rechte rug, rustig in- en uit te ademen. Kortademigheid is een vervelende zwangerschapskwaal. Het komt vaak voor: zo’n 60 tot 70% van alle zwangere vrouwen heeft er last van.

Hyperventilatie

Wanneer men steeds vaker en korter gaat ademhalen, kan dit overgaan in hyperventileren. Hierdoor ontstaat het idee niet genoeg zuurstof te krijgen. En dat leidt tot nog sneller ademhalen. Dit kan ook hartkloppingen en duizeligheid veroorzaken. Dit is natuurlijk heel vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. Raadpleeg bij twijfel altijd de verloskundige.

Wat te doen?

Er zijn een aantal dingen waar u op moet letten als u merkt dat u hyperventileert:

  • Het belangrijkste is om rustig te blijven. Adem rustig 3 a 4 tellen in en adem weer uit in 6 – 8 tellen. Leg hiervoor de handen op de buik om zeker te stellen dat er met de buik geademd wordt en niet met een hoge borstademhaling.
  • Afleiding helpt ook. Bijvoorbeeld door hardop iets voor te lezen of een moeilijke rekensom proberen op te lossen.
Verkeersbord met de ene kant stress en de andere kant relax.
De weg naar minder stress is niet altijd even makkelijk.

Stress

Stress heeft een negatieve invloed op onder andere de ademhaling. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk stress te vermijden in de zwangerschap. Helemaal voorkomen is bijna onmogelijk, maar zo min mogelijk stress hebben is het best voor u zelf en de baby. In de yoga zijn een aantal goede ontspanningstechnieken beschikbaar voor zwangere vouwen. Dus dat is zeker aan te raden las u last heeft van stress / hyperventilatie en zwanger bent.

Ontspanningsoefeningen

Het doen van ontspanningsoefeningen is eigenlijk altijd goed. Maar zeker in de zwangerschap kan dit je helpen om – op momenten van kortademigheid – te voorkomen dat u gaat hyperventileren. Ontspanningsoefeningen zijn er in vele soorten en maten, dus er is altijd wel een oefening die bij u past.

Enkele voorbeelden van ontspanningsoefeningen vind u hier:

Zwangerschap en HyperVen

Wij raden het af om tijdens de zwangerschap de HyperVen therapie te doen. Ten eerste wordt het ongeboren kind aan een veranderende zuurgraad blootgesteld. De effecten daarvan zijn niet bekend. Hetzelfde geldt voor het inhouden van de adem. Het is niet bekend of dat ook mogelijk zijn weerslag heeft op de ontwikkeling van het kind. U kunt na de bevalling uiteraard wel met HyperVen starten.