De thuissituatie

De thuissituatie kan extreem belangrijk zijn voor mensen met chronische hyperventilatie

De thuissituatie kan op twee manieren extreem belangrijk zijn voor mensen met chronische hyperventilatie

  1. Het kan de oorzaak zijn waardoor men is gaan hyperventileren
  2. Onbegrip en ongeduld van de gezinsleden kan bijdragen aan verergering van het hyperventilatiesyndroom

De thuissituatie als oorzaak van chronische hyperventilatie

Vaak is het onderkennen dat de thuissituatie de oorzaak van het hyperventileren is een moeizaam proces. Men zoekt het meestal in andere factoren. Soms ook is het heel duidelijk, bijvoorbeeld als men in een scheiding ligt, kan dat – voor mensen die er gevoelig voor zijn – leiden tot hyperventilatie. Als zo’n scheiding te lang duurt, kan dat leiden tot het ontwikkelen van een hyperventilatiesyndroom.  

Maar vaak zitten mensen heel lang in een thuissituatie die ze eigenlijk niet willen. Een vrouw kan bijvoorbeeld onderdrukt worden door haar man of – zoals in sommige gevallen nog erger – mishandeld. Niet altijd heeft men de mogelijkheid om de thuissituatie te veranderen. Vaak zit men gedwongen in een patroon dat niet te doorbreken is. In die situaties moet men in ieder geval zorgen voor een gezonde levensstijl en voldoende rustmomenten. Zorg dat je in die rustmomenten aan jezelf werkt, door middel van wandelen , fietsen of rustig sporten. Yoga en meditatie zijn in dit soort situaties een goede aanvulling.

Onbegrip en ongeduld van de gezinsleden

Als een gezinslid last heeft van de symptomen en klachten van chronische hyperventilatie, is dat vaak voor de gezinsleden die dat niet hebben een onbegrijpelijk iets. Omdat de artsen het hyperventilatiesyndroom ook niet herkennen en de personen vaak terug naar huis sturen zonder een oplossing te bieden, gaan de andere gezinsleden vaak denken dat het een vorm van aandacht trekken is, of één of andere uiting van frustratie van de persoon die hyperventileert. Dit onbegrip leidt meestal tot een verergering van de klachten en daarmee tot een verdere toename van dat onbegrip. Voor alle gezinsleden levert dat extra spanningen op en voor de persoon die hyperventileert soms een escalatie in de vorm van een hyperventilatie aanval.

Het gezin uitleg geven

Goede uitleg aan gezinsleden creëert een basis voor genezen van chronische hyperventilatie
Goede uitleg aan gezinsleden creëert een basis voor genezen van chronische hyperventilatie

Het is voor mensen die last hebben van het hyperventilatiesyndroom belangrijk om de mede gezinsleden een goede uitleg te geven over hyperventilatie. De artikelen op deze site kunnen daar prima voor worden gebruikt. Als de andere gezinsleden begrijpen wat er aan de hand is, gaan ze zich vaak ook anders opstellen, De ergernissen en onbegrip worden hierdoor weggenomen en in plaats van tegenwerken gaan de andere gezinsleden vaak juist helpen om de dingen thuis anders in te richten. Men creëert hierdoor een betere thuissituatie die het genezingsproces bevordert. 


<—lees meer —>