Een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl

Dat een gezonde levensstijl  noodzakelijk is voor mensen met chronische hyperventilatie, lijkt erg voor de hand te liggen. Toch is het een veel belangrijker aspect dan men zou vermoeden. Bij chronische hyperventilatie is de zuurgraad van het bloed continue te laag. Daardoor worden allerlei lichaamsprocessen sterk beïnvloedt. Als daar een ongezonde levensstijl aan wordt toegevoegd, krijgt het lichaam het nog zwaarder te verduren dan al het geval is. 

Gezond eten en drinken

Dit is de basis van de verbrandingsprocessen in ons lichaam. Gevarieerd eten en drinken en dan vooral gezonde producten, leveren een stimulans op voor het lichaam. De processen die door de lage zuurgraad minder goed werken, hebben er baat bij dat de aangevoerde voedingsstoffen overeenkomen met de optimale instelling van de lichaamscellen. Natuurlijke producten worden sneller en beter opgenomen dan onnatuurlijke producten. Vooral overmatig alcoholgebruik kan – voor mensen met chronische hyperventilatie – heel slecht uitpakken. Het kan zelfs leiden tot een hyperventilatie aanval. Wees daarom terughoudend in het gebruik van alcohol. Je hoeft het niet uit te sluiten, maar drink met mate en bijvoorbeeld niet door de week.

Zorg voor regelmaat in  je leven

Het menselijk lichaam is een fijn afgestelde biologische machine. Allerlei lichaamsprocessen beïnvloeden elkaar. En een belangrijke rol daarin is timing. Het lichaam weet wanneer je moet eten, waken en slapen. Het heeft de interne processen daarop afgesteld. Als wij in het weekend eens ‘even flink uit ons dak gaan’, om vier uur ‘s-nachts pas naar bed gaan met een flinke lading alcohol achter onze kiezen, verstoren we ons dagelijkse ritme van slapen en waken op een extreem wrede manier.

Voor het lichaam is dit een enorme aanslag op de fijn op elkaar afgestelde lichaamsprocessen. Het lichaam ervaart dit als stress. Voor mensen met chronische hyperventilatie komt deze klap dubbel zo hard aan. Vooral omdat de lichaamsprocessen al minder goed werken door de lage zuurgraad in het bloed.

Sporten bij chronische hyperventilatie

verhoog je 'quality of life' 
met een gezonde levensstijl
verhoog je ‘quality of life’ 
met een gezonde levensstijl

Dat sporten gezond is hoeven we niemand te vertellen natuurlijk. Maar voor mensen met chronische hyperventilatie is (licht) sporten en bewegen een zeer belangrijke schakel in het genezingsproces. En dan bedoelen we niet extreem sporten zoals een nieuw wereldrecord hardlopen vestigen. Maar rustig sporten zoals joggen, wandelen of (rustig) fietsen.

Bij chronische hyperventilatie is de zuurgraad van het lichaam te laag. Daardoor kunnen rode bloedlichaampjes hun zuurstof niet goed afgeven aan de weefsels en spieren. Het is daarom noodzakelijk om licht te sporten. De spieren kunnen dan de prestaties van het lichaam leveren, zonder dat er tekorten aan zuurstof ontstaan in de spieren. Hierdoor tune je in op het verminderde prestatievermogen van de spieren en krijg je evengoed een optimaal resultaat.

Licht sporten heeft nog een ander voordeel. Het helpt namelijk mee op de onderliggende stress los te maken en te verwerken. Het levert een natuurlijke manier om de neurotransmitter niveaus in hersenen te verhogen. Hierdoor wordt stress los gemaakt. Tijdens het sporten is ons bewustzijn minder actief. Daardoor kan het onderbewustzijn stress los maken en verwerken.

Een gezonde levensstijl voor mensen met chronische hyperventilatie

Eet en drink gezond en leef regelmatig  – vooral ook in het weekend. Ga elke dag om ongeveer dezelfde tijd slapen (het liefst ruim voor 12 uur ‘s-nachts). En sta elke dag op ongeveer dezelfde tijd weer op. Verbreek dit ritme niet, vooral niet in de weekenden. Sport licht en/of beweeg elke dag. Minimaal een half uur tot een uur. Wissel het af met wandelen, rustig fietsen en misschien wat joggen. Een goede ‘quality of life’ zal jouw deel zijn. En je faciliteert hiermee het genezingsproces.  En dat is cruciaal voor mensen met chronische hyperventilatie