[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

buikademhaling tav Rob

Gepost door Linde 
Linde
buikademhaling tav Rob
18 July 2005 11:27
Hallo Rob,

Ik ben nu al weer een aantal maanden aan het HyperVennen, al vind ik het wel moeilijk om vol te houden. Maar ik ga door!
Een aantal jaren geleden heb ik een ademhalingstherapie gevolgd bij stichting de Rebio.
Dit heeft geresulteerd in een buikademhaling ipv borstademhaling, alleen had het niet voldoende effect omdat de ademhalings-frequentie nog te hoog bleef.

Nu vind ik nergens terug in de handleiding dat een goede buikademhaling wel belangrijk is bij het oefenen met HyperVen. Ik kan mij voorstellen dat met een borstademhaling, (wat heel veel mensen met hyperventilatie hebben) je niet het beoogde effect bereikt met HyperVen.

graag zou ik een reactie van je willen op het bovenstaande.

groetjes, Linde

HyperVen
Re: buikademhaling tav Rob
18 July 2005 17:45
Hallo Linde,

Borstademhaling, ook wel genoemd een thoracale ademhaling (naar de thorax = borst), is meestal eerder een gevolg van het HyperVentileren dan een oorzaken/'>oorzaak. Eigenlijk gaan we zo ademhalen omdat we sneller "willen" ademhalen. Bij een borstademhaling kan de frequentie gemakkelijker hoger zijn dan bij een buikademhaling (ook wel genoemd een abdominale ademhaling). Het gevolg is dat we onbewust vaak onze ademhaling naar de borst verleggen omdat we HyperVentileren.

Het tegenovergestelde zie je ook. Als mensen door het doen van de therapie met HyperVen minder behoefte krijgen aan de snelle thoracale ademhaling, gaan ze - wederom onbewust - vanzelf weer met hun buik / flanken ademhalen. Borstademhaling is dus meer een symptoom dan een oorzaken/'>oorzaak van hyperventilatie.

Dat neemt niet weg dat leren ademhalen vanuit de buik een positief effect heeft op het beter worden. Alleen - zoals je zelf al aangaf - het is meestal niet voldoende. Het doen van de therapie met HyperVen is vaak wel voldoende. Soms hebben mensen extra baat bij ook het type ademhaling veranderen, maar het is moeilijk om dat de gehele dag in de gaten te blijven houden, vooral als het druk is.

Rob
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?