[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Als ik tijdens een aanval hartkloppingen krijg, heb ik dan niet ook een heel erg hoge bloeddruk?

Gepost door Anoniem 
Hallo,

Wanneer tijdens een aanval hartkloppingen optreden, betekent dat dan ook dat de bloeddruk erg hoog is op dat moment en hoe gevaarlijk kan dat zijn?

Bedankt voor uw antwoord
Tijdens een aanval komen vaak hartkloppingen voor. Deze worden meestal veroorzaken/'>oorzaakt door de angst die zo'n aanval teweeg brengt. De hersenen produceren door de angst veel adrenaline en daardoor gaat het hart sneller kloppen. Dat is overigens niet zo gevaarlijk als vaak gedacht wordt. Denk eraan dat tijdens sporten de hartslag ook behoorlijk is versneld. De bloeddruk zal dan inderdaad hoger zijn maar dat is een tijdelijk effect. Na de aanval normaliseert de hartslag en daarmee ook de bloeddruk. Verhoogde bloeddruk is pas gevaarlijk als het continue te hoog is.

Zodra iemand echter begint te begrijpen hoe het mechanisme van hyperventilatie werkt, komen de aanvallen vanzelf minder vaak voor en verdwijnen uiteindelijk. Door de aanwezige kennis, treed de paniek niet meer op en daardoor wordt deze vicieuze cirkel doorbroken:

hyperventilatie => klachten => angst => versnelde ademhaling (hyperventilatie) => toename van klachten => meer angst => enz...

Zie voor uiteg van het mechanisme van hyperventilatie de site in de sectie ‘hyperventilatie/Beschrijving’

HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Hallo Rob,

Bedankt voor je antwoord is erg duidelijk. Zodra ik al denk aan mijn bloeddruk, voel ik deze al stijgen. Is het nu niet zo dat wanneer ik mijn hyperventilatie onder kontrole heb dat mijn bloeddruk ook weer normaal wordt? Het is zelfs zo dat wanneer ik zelf met een bloeddrukmeter de druk meet, ik mijn bloeddruk automatisch omhoog voel gaan.
Als de hyperventilatie minder wordt, zal ook een eventueel verhoogde bloeddruk ten gevolge van hyperventilatie minder worden. Maar het lijkt me dat U heel erg gefocust bent op de bloeddruk. Verhoogde bloeddruk kan veel oorzaken hebben en het is van belang om dat met de (huis)arts te bespreken. Er is geen één op één relatie met hyperventilatie, hoewel hyperventilatie wel tijdens een aanval tijdelijk de bloeddruk kan verhogen. Dus als u echt een verhoogde bloeddruk heeft, bespreek dan een remedie met de arts!

HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?