[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Te geforceerd begonnen?

Gepost door Marja 
Te geforceerd begonnen?
25 November 2006 12:15
Ik ben nu twee weken bezig met HyperVen en begin nu het vermoeden te krijgen dat ik er te geforceerd mee bezig ben (geweest). Ik ga me steeds angstiger voelen aan het einde van het adem inhouden en begin het dus steeds moeilijker te vinden (ik merk dat ik het nu zelfs heel moeilijk vind om precies onder woorden te brengen waar 't hem in zit). Dan zul je zeggen: adem dan eerder uit, maar ik merk dat ik eigenlijk niet zo goed voel wanneer ik over mijn grenzen heen ga (goh, wist ik dat niet al veeeeeel langer [:]Tja[/:]...). En dan blijkt pas later dat ik me steeds ongemakkelijker en banger ga voelen tijdens de sessies. Ook bonst mijn hart tijdens de sessies soms raar en trekt mijn middenrif samen en heb ik na de sessies vaak een lichte hoofdpijn (druk op mijn hoofd).
Mijn scores gaan ook enorm op en neer, de ene dag b.v. 11 seconden meer, de volgende twee dagen keldert het dan weer naar beneden, met 4 en 10 seconden minder.

Ik krijg nu pas het gevoel dat ik waarschijnlijk ook mijn allereerste sessie te geforceerd heb gedaan, zodat de beginscore eigenlijk niet het goede uitgangspunt is om het verdere verloop van de grafiek aan af te meten. Ik zou het liefste gewoon helemaal opnieuw beginnen, maar kan dat ook? Kan ik alle tot nu toe opgebouwde gegevens wissen en met een schone lei beginnen (en dan dus niet geforceerd)?

Of heb ik gewoon een beetje last van een van de gebruikelijke dips.....[:]sad smiley[/:]

Groetjes,
Marja
Re: Te geforceerd begonnen?
25 November 2006 18:30
Hoi Marja,

Gniffel, Hoe herkenbaar zeg !!!
Of je de scores kan wissen en gewoon opnieuw kan beginnen.
Het is net alsof ik mezelf aan het lezen ben.
Het is een perfectionistisch trekje wat ons elke keer weer onderuit haalt.
Niet goed gedaan, overnieuw beginnen en er niets meer van willen zien.

En het maakt niet uit joh. Je kan gewoon verdergaan waar je gebleven bent. Ik heb er ook ontzettend van gebaald. Fout geoefend. Ziek geweest. Baaldagen. En hele rare scores. Ik vloog van 60 naar 90 naar terug naar 50 sec. En maakt het wat uit? Nee..............echt niet. Gewoon proberen om zo ontspannen mogelijk te oefenen en in de loop van de tijd ga je echt vooruit. Echt waar. En zo min mogelijk op de scores letten, want hoe meer je erop let.......Hoe meer je gaat streven naar hogere scores........Hoe gestrester je word.............en hoe meer je baalt omdat ze lager uitvallen.

Dus...............relax............alles komt goed. [:]winking smiley[/:]

Liefs van Ellen
Re: Te geforceerd begonnen?
26 November 2006 11:02
Hallo Marja,

Hoe je opnieuw kunt beginnen met HyperVen, kan je vinden in een posting op forum 6. Volg deze link:

[www].hyperventilatie.info/phorum/read.php?f=14&i=43&t=43



Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Te geforceerd begonnen?
27 November 2006 11:46
Bedankt voor de reacties. Ik heb toch besloten om gewoon verder te gaan en niet het programma opnieuw te installeren.

Ellen, je hebt helemaal gelijk! 'Opnieuw beginnen en er niets meer van willen zien'... haha, ja hoor, heel herkenbaar...[:]Tja[/:]. Ik had nog voordat ik je reactie las al voor mezelf besloten om niet moeilijk te gaan doen en gewoon verder te gaan. Het is gebeurd, klaar... en ik heb ervan geleerd dat ik dus niet moet forceren. Ik heb gisteren en vandaag op een veel ontspannener manier ge-hyperventilatie-d (raar woord [:]sad smiley([/:]) en dat voelde veel beter en niet meer zo angstig. En ja... met uiteraard lagere scores, nou... dat is dan maar zo hè [:]winking smiley[/:].
Het voelt alsof ik hiermee weer een klein lastig stukje van mezelf heb overwonnen!

Groetjes,
Marja
Re: Te geforceerd begonnen?
27 November 2006 17:01
Joepie................................[:]grinning smiley[/:]
En weer iets overwonnen.
Het is een hele irritante valkuil, want je komt hem vaker tegen in je dagelijkse leven.
Alles even perfect doen..................maarre................Je overwint het wel en je leven zal een stuk aangenamer worden.

Succes Marja...........Oefen er zo ontspannen mogelijk op los.............Je zal het straks missen als je niet meer hoeft te oefenen. Gniffel. Gek genoeg heb ik dat ook gehad. [:]winking smiley[/:]

Liefs van Ellen
Re: Te geforceerd begonnen?
27 November 2006 23:30
En het gekke is, dat ik in het begin helemaal niet doorhad dat ik veel te geforceerd oefende. Ik moet gewoon nog leren dat heel veel dingen veeeeeel gemakkelijker kunnen dan ik ze meestal doe. Ik 'doe' te veel en 'laat' te weinig 'gebeuren', terwijl het nou juist zo heerlijk is als je dat wel kunt. Nou ja, oefening baart kunst [:]smiling smiley)[/:].

Groetjes,
Marja
Re: Te geforceerd begonnen?
30 November 2006 18:36
Hihihi...het lijkt wel alsof IK Marja's post heb geschreven. Ik heb eh...mijn HyperVen al eh...kuch...3x opnieuw geïnstalleerd, want ja, elke keer dacht ik dat ik het fout deed en 'deze keer ga ik het écht goed doen en dan zijn alle klachten weg!' NOT. Ik trapte daarna weer in dezelfde valkuil, raakte gedemotiveerd als ik lagere i.p.v. hogere scores haalde en sloeg dus maar weer sessies over...En dan kreeg ik weer een rare grafiek en begon ik weer opnieuw. ERG HE? Okay, ik heb ook 1x een crash gehad, dus toen moest ik wel opnieuw installeren...wat me trouwens goed uitkwam, haha!

VOLGENS MIJ BEN IK MEE VAN HET ERGST HIER! [:]smiling smiley)[/:]

Goed Marja dat jij niet zo'n gekkie bent die opnieuw gaat beginnen! SUCCES!

Rainbow
Re: Te geforceerd begonnen?
02 December 2006 12:33
Nou, 'fijn' in ieder geval dat er meer mensen zijn die dit herkennen [:]winking smiley[/:]!
Zelfs nu ik besloten heb om op een meer ontspannen manier verder te HyperVennen, merk ik dat er toch weer 'verwachtingen' de kop opsteken. De eerste ontspannen keren lagen qua score erg dicht bij elkaar, dus ik dacht 'zie je wel, dit is veel beter zo, nu zal het verder veel geleidelijker gaan dan eerst'. Niet dus! Gisteren en vandaag voelde ik me heel emotioneel, gisteren zelfs weer hyperventilatie-verschijnselen gehad, en wat denk je? Vandaag was mijn score gekelderd met meer dan 10 seconden.... Ik weet dat het niet erg is, en toch... merk ik dat ik er van baal, want het is natuurlijk niet 'perfect' hè.... [:]:||[/:]
Nou ja, ze zeggen dat alle genezing begint met erkenning van het probleem, dus dan moeten we daar maar beginnen...

Groetjes,
Marja

Meer weten over het HyperVen programma?