[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

forceren

Gepost door carsten 
forceren
03 August 2012 14:23
hallo,

ik ben heel erg op zoek naar de juiste manier van het uitvoeren van de HyperVen therapie.
Het inademen? moet je nou echt gewoon zoveel inademen dat je niet meer extra kan inademen, of moet je normaal inademen en dan iets meer?
Wanneer moet ik beginnen met uitademen? Ik ben namelijk heel vaak aan het slikken en ik kan soms al het gevoel van ademen hebben na 60 seconde maar als ik maar tot het uiterste ga dan kan ik het volhouden tot 120 seconde. Ik heb geen oorklachten of keelklachten, maar heb eigenlijk het gevoel alsof mijn klachten juist verergeren. Ik heb namelijk last van duizeligheid, steken rond het hart en ik krijg vaak door de HyperVen te veel lucht in mijn maag, waar ik veel last van krijg in de vorm van diarree, winderigheid en boeren.

Groeten,
carsten
Re: forceren
03 August 2012 20:06
Hallo Carsten,

Als ik jouw verhaal zo lees dan bekruipt mij het gevoel dat je de therapie aan forceren bent. Dat werkt meestal averechts en ontneemt uiteindelijk ook vaak de lust om door te zetten. Daarnaast kan forceren tot allerlei klachten leiden, zoals keelpijn e.d. Het slikken tijdens het inhouden van de adem toont aan dat je wanhopig probeert de druk die je hebt gezet te verminderen. Dat doe je dan door wat lucht in te slikken. Uiteindelijk leidt dat weer tot lucht in de maag en ingewanden.

Je moet proberen om het niet te forceren. Blaas eerst rustig uit. Start de timer en begin gewoon rustig in te ademen totdat de longen vol met lucht zijn. Dan een klein rukje na om de inademing volledig te maken. Dan wacht je rustig af tot de ademprikkel zich aandient. Dan ga je rustig uitblazen door getuite lippen alsof je een kaars uitblaast. Dan wacht je nog heel even en dan adem je weer in en stopt de stopwatch. Zo moet je de trials doen en vooral niet forceren. Deze therapie heeft zijn tijd nodig en kan niet worden geforceerd. Forceren leidt vaak tot toename van klachten, levert vaak andere nieuwe klachten op en ontneemt mensen vaak de lust om door te zetten. Denk aan iemand die gaat duiken. Die gaat ook niet tot het uiterste maar bouwt rustig zijn vermogen om onder water te blijven op. In de loop der maanden ga je vanzelf vooruit.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: forceren
05 August 2012 08:51
hartstikke bedankt voor je reactie.

Groeten,
carsten

Meer weten over het HyperVen programma?