[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hoe zit het met de angst?

Gepost door Stridje 
Hoe zit het met de angst?
09 February 2014 16:46
Hallo allemaal!

Sinds 17 januari van dit jaar ben ik bezig met het programma HyperVen. Ik doe trouw de oefeningen, wil echt graag van mijn hyperventilatie afkomen die mij nu al iets van minimaal 17 jaar in de greep heeft......

Nu heb ik eigenlijk een vraag die ik me al even afvraag:
Oke, ik werk aan de hyperventilatie, de scores gaan vanaf het begin af aan al steeds meer omhoog, maar hoe zit het met de angst? De angst voor de hyperventilatie houd mij maar in de greep en ik voel me gewoon nog zo onzeker! Met andere woorden; ik durf nog niet te vertrouwen dat de hyperventilatie weg zal blijven, ik ben er zo bang voor! Bang voor dat benauwde, paniekerige, angstige gevoel.
Wanneer ik nu van huis ga, met name in de auto, dan voel ik me echt nog niet relaxt en is de hyperventilatie nog wel aanwezig...... Wil ik nu te snel resultaat? Wie o wie kan mij vertellen of ik er wel ooit vanaf zal komen wanneer die angst voor de hyperventilatie nog steeds aanwezig is? Hoe krijg je weer vertrouwen en rust in je eigen lichaam?

En dan nog 1 vraagje:
Herkennen jullie het wanneer je lichtelijk in paniek raakt wanneer je in een sessie 10 seconden langer je adem kan inhouden? Voorbeeld: ongeveer 60 sec is al even het gemiddelde en dat accepteer je, maar ineens zit je aan de 70 sec. en dan schrik ik gewoon!

Ben erg benieuwd naar jullie antwoorden.

Groetjes,
Astrid.
Re: Hoe zit het met de angst?
09 February 2014 17:00
Hallo Stridje,

dat vertrouwen terugkrijgen in het eigen lichaam is een langdurig proces. Maar naarmate je vaker gaat ervaren dat de klachten wegblijven, ook in de fobische situaties waarin je ze nu steeds meegemaakt hebt, dan krijg je langzaamaan weer vertrouwen. Vaak is dat vertrouwen bij een terugval meteen weer weg, maar in de loop der tijd zal het vertrouwen gaan toenemen, omdat je steeds minder vaak terugvallen krijgt.

dat het even eng is als je zo over de hoogste scores heen gaat ken ik nog goed van toen ik zelf de therapie deed. Ik was dan bang dat er helemaal geen ademprikkel meer zou komen. Maar geloof me, die komt echt wel hoor! Die wordt zelf zo sterk op het laatst, dat je het niet meer tegenhouden kan. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling om het zo te gaan forceren. Wacht tot de inademprikkel zich aandient en begin dan rustig met uit blazen van de lucht.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?