[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

warmtestuwing

Gepost door Jenny 
Jenny
warmtestuwing
02 March 2004 11:15
Heeft iemand ervaring met z.g.n. warmtestuwing? En kun je dat eens beschrijven.
Ik kreeg een poos geleden midden in de nacht opeens een ontzettend gevoel van oververhitting. Het klinkt dom maar zo ervaarde ik het. Ik had echt het gevoel dat ik mezelf flink moest afkoelen maar het gekke was dat mijn buitenkant helemaal niet zo warm aanvoelde.
Momenteel ben ik wat aan het kwakkelen. IK heb een beetje verhoging. Ben wat slap en zweterig. Nu krijg ik iedere nacht, kort nadat ik in slaap ben gevallen weer zo'n warm gevoel. Het duurt ook best een tijd.
Wat is dit?
Tot slot. Hennie bedankt voor je reactie. Orlando ben je al begonnen?
Mijn oefeningen lukken wel goed. Ik heb er alle vertrouwen in. Moet ik natuurlijk niet steeds van die rarigheid tussen door krijgen.

Jenny.
HyperVen
Re: warmtestuwing
02 March 2004 17:18
Hallo Jenny,

Warmtestuwingen zien we vaak bij chronisch HyperVentilerende mensen. Je beschrijft het vrij goed in jouw bericht. Ik heb zelf vroeger ook vaak van die sensaties met extreem transpireren daarbij gehad. Ik vermoed dat door de verstoorde melkzuurstofwisseling de spieren bepaalde signalen afgeven naar de hersenen, die dat vervolgens als een soort warmtestuwing vertalen. Ik ben er niet helemaal zeker van dat dit de juiste verklaring is van het fenomeen, maar iets dergelijks is het wel. De sensaties zijn beangstigend behalve als je weet dat ze door hyperventilatie worden veroorzaken/'>oorzaakt. Toen ik later - door de kennis die ik vergaarde van de artikelen van Drs. Snitslaar - wist dat deze senstaties bij het hyperventilatie syndroom horen, ben ik ze meer gaan toelaten zonder dat ik daar angstig door werd. En daardoor werden ze minder en verdwenen uiteindelijk. Maar dat kwam natuurlijk ook door dat ik de therapie was gaan doen.

Jenny, ik vermoed dat je in jouw slaap dingen verwerkt via jouw dromen en dat je tijdens die dromen hyperventileert. Door het gebrek aan kooldioxide buffers zakt de zuurgraad van je bloed en verandert de melkzuurstofwisseling waardoor je de warmtestuwingen ervaart. Probeer - net als ik deed - om ze te accepteren en "gewoon" te ervaren. Ze gaan altijd vanzelf weer over. Ondertussen pak je de hyperventilatie aan door de therapie. Zodra jouw buffers groter worden zullen deze senstaties minder worden en uiteindelijk verdwijnen.

Groetjes en succes met de therapie!
Rob Gravesteijn

HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

han
Re: warmtestuwing
08 March 2004 15:45
Hallo Jenny,

Ook ik had last van het verschijnsel warmtestuwing, meestal begon het na een of twee uur slaap, ik werd dan wakker met een hele hoge hartslag en ik had het dan heel erg warm, ik had het nooit benauwd tijdens deze aanvallen en dacht daarom ook niet aan hyperventilatie, nu ik jouw klacht lees denk ik dat het bij mij wel degelijk veroorzaken/'>oorzaakt werd door hyperventilatie. Ik had bij een warmte aanval altijd de behoefte aan kou, ik spoelde me vaak af met een nat washandje of zo,

Han

Meer weten over het HyperVen programma?