[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

kun je controle over jezelf verliesen

Gepost door marcel 
marcel
kun je controle over jezelf verliesen
17 May 2004 13:48
soms heb ik echt het gevoel dat ik de controle over mezelf ga verliezen dt is echt een vervelend gevoel. en mag je gewoon een biertje drinken of is dat slecht.
HyperVen
Re: kun je controle over jezelf verliesen
17 May 2004 20:33
Hallo Marcel,

Het gevoel van controleverlies is een hoofdzakelijk psychische uiting van hyperventilatie en/of stress. Het is een vormgegeven angst, namelijk dat er "iets" in ons is, dat de controle over ons handelen zou kunnen gaan overnemen. In de praktijk blijkt dit nooit voor te komen (tenzij je gelooft in exorcisme e.d.) Bij hyperventilatie speelt vaak een rol dat we - door de verminderde functie van het centrale zenuwstelsel ten gevolge van het tekort aan bloedvoorziening door het samenknijpen van de bloedvaten bij hyperventilatie - een gevoel krijgen dat we niet de volledige controle meer hebben op onze primare functies. Dat gevoel kan dit soort angsten aanwakkeren en verergeren. Dat - plus het feit dat we ons al zo beroerd en moe voelen - geeft steeds meer voedingsbodem voor dit soort gevoelens.

Het is pas wanneer je begint te begrijpen wat hyperventilatie precies is en doet, dat je dit soort gevoelens en de gerelateerde angsten kunt gaan verminderen. Uiteindelijk kan je met de therapie dit soort gevoelens volledig overwinnen, simpelweg omdat de klachten van hyperventilatie verdwijnen en het centrale zenuwstelsel weer voldoende bloedvoorziening krijgt, waardoor de voedingsbodem van dit soort angsten wordt weggenomen.

Een biertje (of andere alcoholische dranken) drinken is geen probleem. Tenzij je heel veel drinkt en elke dag. Dan ondermijnt de alcolhol onze psychische draagkracht en kunnen de symptomen van hyperventilatie zich erger manifesteren...

[:]![/:]Dus wees enigszins gematigd met alcohol en drink zeker nooit voordat je een therapiesessie doet!

Rob
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?