[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

hart

Gepost door Helena 
Helena
hart
09 August 2004 13:59
Beste Rob,

Onlangs schreef jij dit:

Hartritmestoornissen kunnen optreden bij hyperventilatie. Wat je dan ziet wat de medici noemen een "respiratoire arythmie". Dat wil zeggen dat tijdens de inademing het hartritme anders is dan tijdens het inhouden van de adem en de uitademing. Dat is overigens bij iedereen zo, maar bij mensen met hyperventilatie is het meestal veel erger. (mitralisklepprolaps) die nagenoeg dezelfde symptomen veroorzaken/'>oorzaakt als hyperventilatie
Hartoverslagen en hartarythmieën (=onregelmatige hartslag) komen bij veel mensen voor maar bij mensen met hyperventilatie zijn ze vaak erger... Het onregelmatig slaan van het hart komt omdat tijdens de inademing de hartfrequentie anders is dan tijdens de uitademing. Dat is bij iedereen zo, maar bij hyperventilatie'ers extra...

Ik heb dit jaar in maart na een hyperventilatie aanval weer een ECG filpje gekregen in het ziekenhuis bij de EHBO. Was niets te zien, alles was prima. Nu heb ik dus sinds vorige week dinsdag dat mijn hart de hele dag onregelmatig klopt en dus ook mijn hart iets versnelt voel kloppen als ik inadem dan als ik uitadem. Kan het zijn dat er na een half jaar wel dingen zo drastisch kunnen veranderen aan het hart? Ik ben 2,5 maanden al bezig met HyperVen en heel veel klachten zijn wel verdwenen maar er komen daar wel in de plaats andere klachten. IK heb wel angsten dat er toch iets mis is met mijn hart , wat ik beangsigend vind is dat ik niet precies weet wanneer ik echt een hartziekte heb? En wanneer het nou echt door hyperventilatie veroorzaken/'>oorzaakt wordt. Dat betkent dat ik voor elk klein dingetje die ik voel om mijn hartstreek een ECG gemaakt moet worden om te kijken of er niet iets mis is. Heel veel symptomen die bij hyperventilatie merkbaar zijn zijn ook bij ander ziektes merkbaar. B.V bij hartritmestoornissen kun je ook klamme handen krijgen, duizelig worden, flauwvallen enz enz wat bij hyperventilatie ook het geval is.
Is het gevaarlijk als je dus de hele dag door een hart hebt die 7 of 8 slagen normaal slaat en dan weer overslag maakt?

Veel groetjes
Helena

HyperVen
Re: hart
10 August 2004 15:58
Hallo Helena,

Als er een ECG is gemaakt, toont die meestal wel de meest voorkomende afwijkingen aan. Als daar dus niets gevonden wordt, is het zaak naar andere oorzaken te zoeken. Daarvoor kan een onderzoek naar chronische hyperventilatie heel erg nuttig zijn. Dan wordt het in ene zekerheid in plaats van blijven raden. Als je hartritmestoornissen hebt EN er wordt chronische hyperventilatie aangetoond, ligt het voor de hand dat die met elkaar te maken hebben. Dan is therapie het aangewezen middel. Dus als je blijft twijfelen, dring dan aan op onderzoek naar chronische hyperventilatie (zie de site in de sectie medisch voor meer info).

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?