[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hyperdepiep

Gepost door Jenny 
Jenny
Hyperdepiep
15 April 2004 13:55
Ik denk dat ik het wel red om nu even mijn ervaringen voor jullie te typen. Ik ben nog niet beter en zou ook van Rob graag willen vernemen of en hoelang het erg is dat ik verzuim.

Ik ben 15 feb. begonnen met de therapie. Ik was vol verwachting omdat ik na jaren van ellende, waaronder ziektewet, baan verliezen, WAO, en natuurlijk alle enge ervaringen me na jaren nog niet hersteld voelde. Ik heb vrijwel van alle genoemde symptomen last gehad.
Mijn bijkomende probleem was en is deels nog steeds het verkrampen van mijn spieren.
Voor het eerst las ik in de artikelen daar ook eens iets over . Dus mijn enthousiasme was groot.
Ik heb in alle jaren van zoeken geleerd dat hyperventilatie eigenlijk angst is. Nou die verschijnselen kwamen al snel op toen ik begonnen was met de therapie (zonder begeleider). Nerveusiteit, angstzweet, warmtestuwingen in de nacht.
Maar gelukkig heb ik ook geleerd wat rationeler te denken en hebben we altijd Rob nog achter de hand om ons even moed in te praten.
Na een moeizame start, ik kwam niet eens tot de minuut terwijl ik van anderen stukjes las met gemiddelde scores van 120, heb ik een instelling aangenomen van "het geeft niet, gewoon vertrouwen hebben"! Mijn motto is "al word ik er de helft beter van dan ben ik al blij".
Na een drietal weken dacht ik me zelfs al wat beter te voelen. Minder "zwakke"benen. Geen warmtestuwingen meer. Het zweten tijdens de sessies werd minder en mijn warm-koud gevoel werd beter. En dit is nog steeds zo.
Ik heb zo weinig mogelijk stil proberen te staan bij dingen die ik voelde. Verder heb ik nu ook een instelling van "ik ga voor". Wanneer ik me niet zeker voel of minder fit ,ga ik niet mee enz.
In de loop der weken zag ik inderdaad een oplopende grafiek. Het gaat niet snel maar het gaat toch vooruit. Net als jullie zijn bij mij omstandigheden ook van groot belang. Rust en geen volle maag werken voor mij het beste. De eerst trial is soms abominabel. Ik moet dan behoorlijk inhalen om tot weer een redelijke score te komen. Soms lukt het soms niet.
Wel had ik ondertussen ontzettend last van mijn schouder-, nek en bovenste rugspieren. Dit belemmerd mijn pogingen behoorlijk. Nou dan maar een iets mindere score.
Vanaf 4 april heb ik het roer omgegooid. Dagelijks doe ik een half uurtje duursport. (zwemmen, wandelen, fietsen of steppen) en dagelijks ben ik een aantal oefeningen gaan doen. (En dit doet wel zeer) Maar ik doe het voorzichtig en met beleid. Nou toen kelderde de score nog meer door de stijfheid. Maar ik denk dat ik erdoor moet. Ik voel me sterker en ook dat geeft weer wat meer zelfvertrouwen.
Momenteel heb ik natuurlijk pech met de gezondheid. Voorheen was ik veel vaker een beetje ziek. Een beetje verhoging. Ik probeer dat sneller te relativeren. Omdat ik geloof in wat Diekstra zo mooi in een boekje beweerd waar is "Je kunt denken en voelen wat je wilt".
Ik heb dus een aantal dingen gewonnen. De belangrijksten zijn : weer een beetje hoop, perspectief en zelfvertrouwen. Ik word nog steeds wel een beetje wazig en gespannen in bepaalde situaties. (Doordat ik mijn spieren span). Ik word gauw nog onzeker of ik ietswel durf. Ook heb ik na een hoge score al een enkele keer ervaren dat ik duizelig werd net al anderen onder jullie. Maar als ik de keer erop iets minder mijn best doe gaat het beter.
Nou, ik hoop dat ik jullie een beetje kan helpen met dit lange verhaal.
Volgens mij verloopt het proces bij iedereen weer wat anders. Maar een aantal dingen kunnen we vast van elkaar leren.

Groetjes van Jenny.
marieke
Re: Hyperdepiep
15 April 2004 17:00
Hoi Jenny,

Ik ben hartstikke blij voor je dat het beter gaat met je ( nu dan even niet, maar in vergelijking met het begin). Ik vind het knap dat je gewoon doorzet. Je bent een kanjer!!!!!

Vandaag heb ik mijn eerste sessie gedaan en hoop, dat als ik op de helft zit ik ook zo'n positief verhaal heb!

Succes met alles en beterschap.

Groetjes Marieke
Ellen
Re: Hyperdepiep
15 April 2004 17:51
Hai Jenny,

Ik ben net zoals Marieke net begonnen.
Dit is mijn 3e dag.
Ik heb heel veel last van chr. hyperventilatie met daarbij een paniekstoornis en straatvrees.
Het hele handeltje heb ik al 12 jaar en ik krijg er een punthoofd van.

Maar.................Ik ben hartstikke positief over HyperVen en vooral mensen zoals jij die hun verhaal op dit forum zetten, zodat ik kan lezen wat het voor positiefs met andere mensen doet.
Ik ga ervoor.
En ik wil tegen jou zeggen. Jenny petje af. Je bent hartstikke goed aan het oefenen en je laat je niet tegenhouden door een tegenvallende score.
Ik kan pas praten over 3 dagen.
De eerste score was redelijk, daarna ging ik 3x naar beneden met mijn score en nu ga ik weer naar boven, maar ik besef dat de duur van de therapie het belangrijkste is.
DUSSSSSSSSSS...............ook voor mij geldt VOLHOUDEN!!!!!!!!!

Bedankt voor je verhaal Jenny
en natuurlijk beterschap voor je tussentijdse lichamelijk tegenvaller.
(Ik weet niet meer of je nou verkouden was of een keelontsteking had.)

Groetjes van
Ellen

HyperVen
Re: Hyperdepiep
15 April 2004 19:48
Hallo Jenny,

Goed dat het weer wat beter gaat nu! Voor wat jouw vraag betreft over een tijdje stoppen met de therapie wanneer je ziek bent. Het is als je ziek bent altijd beter om het lichaam zoveel mogelijk rust te geven. De therapie is fysiek zwaar en werkt dan negatief op het genezen van een verkoudheid of keelontsteking. En dat is op zo'n moment prio 1, het lichaam moet eerst beter worden voordat je weer verder kunt gaan met de therapie. Overigens is het bij nagenoeg iedereen zo, dat je na zo'n ziekteperiode een kleine terugval hebt, die heel snel weer is ingelopen. Sterker nog, soms zien we dat mensen - juist na zo'n periode van zwakte - in ene enorm vooruit gaan. Dus als je ziek bent, stop met de therapie en zorg eerst dat je lichaam die ziekte kan overwinnen. Daarna pak je gewoon de therapie weer op.

Jenny, beterschap en we horen het wel als je weer verder gaat en of je dan echt een terugval hebt gehad of niet...

Rob
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Hennie
Re: Hyperdepiep
16 April 2004 10:42
Jenny bedankt voor jouw verhaal en beterschap. Je hebt een positieve instelling en dat scheelt al zoveel.
Hennie
Jenny
Re: Hyperdepiep
17 April 2004 12:31
Hoi Ellen,

Ik wil je even laten weten dat ik ook de "diagnose" agorafobie met paniekaanvallen heb gekregen.

Jenny
Ellen
Re: Hyperdepiep
17 April 2004 17:42
Hai Jenny,

Ik weet zeker dat jij dat gaat overwinnen.
Als ik jouw verhaal lees ben Jij net zo'n doorzetter als ik.
Ik ga ervan uit dat wat Rob vertelt waar is.
Als straks de chr. hyperventilatie-klachten zijn uitgedoofd krijgen we steeds meer zelfvertrouwen en kunnen we steeds meer.
Even kijken....................half augustus zitten er voor mij 4 maanden op.
Als het goed is is er dan uitverkoop...................YES...............uitverkoop ik kom eraan....!!!!
Ik kan gokken op een vakantie in Spanje natuurlijk, maar dat is een beetje te hoog gegrepen, dus ik ga gewoon dan lekker shoppen in het dorp.
Jenny, HOU VOL HE!!!

Groetjes
Ellen

Niels
Re: Hyperdepiep
19 April 2004 08:59
Hoi Ellen

Ik moest even lachen om je berichtje, dit is een positieve lach. Wat een geweldige instelling.
Ik hoop voor je dat er heel veel leuke dingen te koop zijn tijdens de uitverkoop!!!!! Als je klaar ben met HyperVen, dan heb je die uitverkoop zeker verdiend. Ik denk dat het heel goed is om deze positieve gedachten vast te houden.

Groeten en hou vol allemaal,

Niels
Jenny
Re: Hyperdepiep
20 April 2004 11:16
Ellen,

Ik zou Spanje maar niet zo snel aan de kant schuiven. Ik heb n.l. alweer gegondeld in Venetië! Maar shoppen in je dorp is ook leuk natuurlijk.

JENNY.

Meer weten over het HyperVen programma?