[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

hyperventilatietest

Gepost door elianne 
elianne
hyperventilatietest
15 June 2005 22:35
ik weet nog niet zeker of ik hyperventilatie heb, daarom zou ik graag willen weten of iemand dit herkent: bij tamelijk lichte inspanning ben ik snel kortademig en gaat m`n hart heel erg tekeer(heb ik al sinds m`n 12e, ben nu 20). als ik opzettelijk enkele minuten ga HyperVentileren, zoals bij een hyperventilatieprovocatie test, heb ik helemaal nergens last van. zou het dan toch hyperventilatie kunnen zijn? en weet iemand of het voor kan komen dat bij een echte hyperventilatietest er geen klachten optreden, maar dat men aan waarden van bloed/uitgeademde lucht toch vaststelt dat die persoon hyperventileert?
alvast bedankt
elianne

Janne
Re: hyperventilatietest
16 June 2005 10:01
nou, best lastige vraag hoor, Onze echte specialist heeft het druk dus ik zal kijken wat ik je uit eigen ervaring kan vertellen. Ik ben echter maar een simpele HyperVen gebruiker. Overleg met je arts.

Als je al lang hyperventilatie hebt dan word het chronisch, het klachtenpatroon wordt dan heel anders dan bij acute hyperventilatie. Als je een acute aanval heb krijg je (meestal) een geweldig snel kloppend hart en de angst dat je een hartaanval krijgt. de ademhaling is dan (meestal) heel diep en heel snel.

als de hyperventilatie chronisch is dan verlopen aanvallen heel anders, bij mij was dat een verhoging van de (toch al snelle) hartslag, zo van he jesses wat gaat dat snel, een 'hoge' snelle ademhaling, heel ondiep dus, duizeligheid en tintelende handen. En uiteindelijk het gevoel dat je gaat flauwvallen (wat dan meestal niet gebeurd)

Dit beeld is volgens mij bij artsen heel onbekend.

Als ik vragen mag, wat is je ademfrequentie in rust? (dus als je een tijdje echt rustig op de bank hebt gezeten zeg maar)
Je pols (ook in diezelfde rust) en is je polsslag regelmatig of meer zo van 3 slagen gewoon en dan 3 slagen wat minder snel/ of juist sneller?

heb je de artikelen op de site gelezen en herken je ook andere klachten?

B.V. spierpijn, moeheid, darmproblemen

succes Janne[:](Y)[/:]

elianne
Re: hyperventilatietest
16 June 2005 22:04
bedankt voor je uitleg
ik herken eigenlijk niet zo veel van de andere klachten, behalve dat ik vaak moe ben en vaak ''moe'' in m`n benen ben. tintelingen en duizeligheid heb ik eigenlijk nooit gehad.
m`n ademfrequentie in rust is 11 keer per minuut en volgens mij is m`n hartslag tamelijk regelmatig (bij inspanning wordt het wel een beetje onregelmatig). ik weet niet of dit met hyperventilatie te maken kan hebben, maar ik heb na een zware inspanning wel eens last van 'kloppende bloedvaten' aan de voorkant van m`n bovenbenen, net onder m`n lies. ik weet niet goed hoe ik het uit kan leggen maar het voelt een beetje alsof m`n hart in m`n benen bonst zeg maar.

Janne
Re: hyperventilatietest
17 June 2005 14:12
nou elianne,

ik weet het niet hoor,

ik heb zelf jaren lang met vage moeheid gelopen , en had ook een snelle ademfrequentie.

Nu heb ik dus wel last van chronische hyperventilatie. (en kom er met HyperVen ook weer vanaf)
wat ik wel heb gehoord dat is dat artsen 12 keer per minuut als grens hanteren. 6 a 7 schijn 'normaal' te zijn.
Dan zou je dus een soort 'grensgeval' zijn. Ik zou e.e.a. toch nog eens met je huisarts overleggen, (zelfs al heb ik qua hyperventilatie niet zoveel vertrouwen in de medische stand)

ergens denk ik dat je misschien juist op tijd erbij bent, maar ik ben geen dokter, alleen een HyperVengebruiker.

vraag is denk ik waarom je ademfrequentie wat hoog is, dat kan verschillende oorzaken hebben en daarvoor moet je toch naar de huisarts
Vraag het op het forum nog een keer aan rob, reken er wel op dat je een tijdje moet wachten want hij is druk met andere zaken.

succes janne[:](Y)[/:]

loes
Re: hyperventilatietest
17 June 2005 19:15
Ik heb toch echt op veel sites gelezen dat de gemiddelde ademfrequentie op 12 keer per minuut ligt???

citerend:

Een volwassene ademt aan een gemiddeld ritme van 12 tot 18 keer per minuut, bij een kind ligt dit ritme sneller, tot 40 keer per minuut.

[users.ugent.be]


Loes

Meer weten over het HyperVen programma?