[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Een paar hyper-vraagjes

Gepost door Frank 
Frank
Een paar hyper-vraagjes
26 May 2005 21:37
Beste mensen,

Ik heb vorige week en deze week zoveel gelezen op deze site en vindt het reuze interessant allemaal. Omdat ik al zoveel kenmerken heb gelezen over hyperventilatie die ik bij mijzelf ook zie en ook wel eens over gepraat heb met een therapeut, heb ik besloten om maar de CD te bestellen. Toch heb ik niet echt fobische klachten, ze zijn wat milder, maar wel zeer irritant op ten duur! En je leeft maar weer door, weer een jaar verder, etc..

Zo ongeduldig en enthousiast als ik dan ben, begon ik alvast met wat proefjes door lang mogelijk mijn adem in te houden, uit te blazen via mijn lippen, etc. etc. Wat ik voel als ik inadem en mijn adem inhoudt, zijn prikkels in mijn benen voor een paar seconden, wat ik ook wel eens heb als ik schrik of me opwind. Weet iemand wat dat precies is?
En wat is eigenlijk een normale frequentie voor de ademhaling in rust en in slaap?
Mijn vriendin heeft ook bepaalde klachten, net als ik. Wij lijken soms zo op elkaar! In haar slaap heb ik haar ademhaling gemeten, 17x per minuut en s'avonds wakker liggend in bed, 21x per minuut. Dat lijkt me wat hoog! Bij mij is wakker liggend 13x per minuut.
Ik wordt bijna elke nacht wakker rond 03.30 uur, vol met stress als kwaadheid, zorgen, etc. en moet ik plassen, klaarwakker!. Daarna slaap ik weer maar soms ook niet of heel laat...
Ik wil het allemaal graag weten.

groetjes,
Hester
Re: Een paar hyper-vraagjes
26 May 2005 22:01
Hallo Frank,

Een normale ademhaling ligt zo rond de 6 a 7 keer per minuut. Dus tel uit je winst! Ik zit/zat ook de rond de 20 keer en dat is echt veel te veel! Dat je 's nachts wakker wordt heeft ook vaak te maken dat je dan de dingen verwerkt. Veel mensen hyperventilatie in hun slaap. Ik heb daar wat minder last van en slaap altijd als een blok. Wel kan ik je vertellen dat als je last hebt van hyperventilatie je heel moeilijk dingen los kan laten en eindeloos over van alles en nog wat kan piekeren en boos kan worden. Ik heb geleerd om mijn gedachten stop te zetten en mezelf te disciplineren. Hv zit gewoon lastig in elkaar, door het piekeren etc ga je HyperVentileren maar door de hyperventilatie ben je ook labieler en maak je over alles en nog wat heel erg druk. In ieder geval, bij mij is dat zo, als het beter gaat kan ik alles veel beter relativeren en denk ik: heb ik me daar nou zo druk over gemaakt!

Ik ben benieuwd hoe jou het HyperVennen zal gaan bevallen, maar het is echt de moeite waard om de cirkel te doorbreken. En ik heb op het forum vaak gelezen dat men na de therapie op 4/5 ademhalingen per minuut zit!

gr. Hester
Hester
Re: Een paar hyper-vraagjes
26 May 2005 22:04
Over de prikkels: ik kreeg na een week erge prikkelende gevoelens maar dan vooral in mijn hoofd en bovenlijf. Dat is ondertussen weg en ik het antwoord moet ik je schuldig blijven. Wellicht weet iemand anders hier vast wel wat zinnigs over te zeggen!
Frank
Re: Een paar hyper-vraagjes
26 May 2005 22:23
Hoi Hester,

Je hebt wel HET antwoord gegeven over dat piekeren, boos worden en iets niet kunnnen loslaten, exact, ik kan me daar helemaal in vinden. Mijn vriendin heeft dat nu precies hetzelfde maar naar mijn idee een graadje erger, de perfectionist.. Ze begrijpt haar "slechte" eigenschappen gewoon niet, maar ik heb de laatste tijd deze hele theorie aan haar proberen duidelijk te maken, de echte acceptatie bij haar moet nog komen, geloof ik.. Maar 21x ademen is dus al niet normaal.. Dan doe ik het nog aardig met mijn 13.. Ook zij heeft niet echte sterke fobische klachten, maar wel vermijdingsgedrag, paniekerigheid, en ga zo maar door. Ik vind het wel heel toevallig dat wij het waarschijnlijk dus samen hebben, ik zou niet weten in mijn omgeving wie het nu nog meer zou hebben, misschien eentje, maar meer niet... Maar ga je nu piekeren door het Hv of ga je door je Hv juist piekeren, een beetje het kip en het ei verhaal. "de circel" bedoel je daar waarchijnlijk mee, om die te doorbreken met HyperVen.
Bedankt voor je inbreng in ieder geval, en ik houd je/jullie zeker op de hoogte van mijn eerste ervaringen met HyperVen, Ik heb er "zin" in, kom maar op..

groeten,
Frank
katelijne
Re: Een paar hyper-vraagjes
26 May 2005 22:31
Hoi Frank,
Die tintelingen heb ik ook telkens ik mijn ademhalingsoefeningen doe. Ik weet het zelf niet wat het is, maar het voelt precies of mijn opgespanne spieren stilaan wat losser komen, ik vind het eigenlijk wel een prettig gevoel, wel alleen tijdens mijn oefeningen. Ik voel mij dan helemaal aan het ontspannen en dat doet goed.
Ik heb ook veel last van hyperventilatie tijdens de slaap, s'nachts wordt ik wakker van mijn gejaagde ademhaling. Mijn kinesist heeft mij een band gegeven met een stukje rekker aan dat ik rond mijn borstkas bind (voor de vrouwen net onder de borsten). Dat zorgt ervoor dat ik mijn lichaam verplicht om langs mijn buik te ademen, en door het stukje rek (een 10-tal cm) krijg ik geen klemmend gevoel omdat de band een beetje meegaat. Sindsdien slaap ik de hele nacht door, doen zou ik zeggen. Mij heeft het enorm geholpen. Ik heb het ook een tijdje overdag gedragen, maar ik doe bureauwerk en had veel last van mijn maag omdat het te straf was in zithouding. Maar zodra ik thuis kom, gaat die band aan tot s'morgens vroeg. Hoop dat je er iets aan hebt.
Frank
Re: Een paar hyper-vraagjes
26 May 2005 23:17
Hoi Katelijne,

Geweldig verhaal van die band, ik ga daar achteraan, dank je wel!!! Ik kan me al niet eens meer herinneren wanneer ik in één stuk door geslapen heb, moet al heel lang geleden zijn.., wellicht een keer na een stevige borrel, maar veel keer zal het niet geweest zijn. en "ik vind het eigenlijk wel een prettig gevoel, wel alleen tijdens mijn oefeningen.", is exact wat ik ook ervaar. Leuk, al die herkenning en begrip.
Toevallig dat jij net reageert, ik had net een heel verhaal van me afgeschreven in het onderwerp "begrip", na jou naam.
Janne
Re: Een paar hyper-vraagjes
27 May 2005 09:27
volgens mij zeggen artsen dat een ademfrequentie boven de 12 (in rust) te hoog is.

Groetjes Janne
lin
Re: Een paar hyper-vraagjes
05 June 2005 22:38
Hallo,

een paar uur geleden een enorme aanval gehad. Ben gaan zoeken en kwam hier terecht.
Ik zie de terapie wel zitten, maar vroeg me af of het wel echt werkt.
Aan de reakties te zien wel.......
Ik hyperventilatie nu circa 2 jaar. De allereerste keer kwam een arts van de hap en zei dat het een beknelde zenuw was.
Had tintelingen in mijn hoofd en het idee dat ik van de wereld was.
Na overlijden van schoonvader kwam alles weer dubbel en dwars terug
Heb ademhalings- en ontspanningsterapie gehad, ook kwam ik bij een psycholoog terecht.
Na een tijdje dacht ik het zelf wel te kunnen.
Niet dus!!!!
Regelmatig komen ze opzetten, maar met de oefeningen kon ik ze goed beheersen
Vandaag ging het dus goed mis. Onder het eten kreeg ik het vanuit mijn mag ontzettend warm, was het net alsof ik wegging uit mijn lijf.
Naderhand heb ik gehuild en gespuid en gaat het weer redelijk met me.
Soms denk ik........ gaat de hyperventilatie en de angsten ooit nog weg.
Ik wil de HyperVen dus wel proberen, maar is het niet hetzelfde als bij de terapeut??????
Ik weet dat ik mijn hele leven al te hoog adem, sommigen voelden wel eens of ik nog ademde...
Waarom komt het er dan opeens uit????? Ik ben ook een enorme stresskip
Sinds 2 jaar ( ja zolang er klachten zijn) ben ik zelfstandig ondernemer en daar doet het geen goed aan
Ik ben blij dat ik eens van me af kan schrijven, want veel mensen snappen je niet en vinden dat je je niet zo moet opwinden

Bedankt!
Alinda[:]grinning smiley[/:]
Hester
Re: Een paar hyper-vraagjes
06 June 2005 09:45
Hallo Lin,

Vreselijk he die hyperventilatie! Wat kan je je er beroerd van voelen....Maar over je vraag, HyperVen is niet hetzelfde als ademhalingsoefeningen. Ik heb ook twee keer ademhalingstherapie gehad en de winst was wel dat ik goed laag door mijn buik ging ademhalen maar nog steeds te veel. De therapie van HyperVen is er op gericht om je buffers weer op te bouwen zodat je lichaam spanning en stress weer op kan gaan vangen. Achter hyperventilatie schuilt ook een fysiek 'probleem' waardoor je de hyperventilatie vaak in stand houdt. Meer hierover kun je lezen in het artikel op deze website. Doordat je je buffers weer op gaat bouwen wordt de hyperventilatie minder en kan de cirkel van angst ook doorbroken worden. Ik ben er erg enthousiast over, maar het kost wel tijd en gedisciplineerd oefenen. Door de oefeningen krijg je ook weer een normale rustige ademhaling. En je vraag waarom het er op eens uitkomt is waarschijnlijk dat je reserves [lees buffers] opgebruikt zijn. Met HyperVen pak je dus echt de fysieke oorzaken/'>oorzaak van hyperventilatie aan waardoor ook je psychische klachten steeds minder worden. Als ik naar mezelf kijk bv. zijn mijn psychische klachten van nu allemaal een gevolg van de hyperventilatie en de reden dat ik ooit ben gaan hyperventilatie is allang verdwenen en kan ik ook goed hanteren.

Sterkte!

gr. Hester
lin
Re: Een paar hyper-vraagjes
10 June 2005 22:08
Hoi Hester,
bedankt voor je reaktie. Ik denk dat ik het dan toch maar ga proberen
alinda

Meer weten over het HyperVen programma?