[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

vraag voor Rob

Gepost door Janne 
Janne
vraag voor Rob
25 April 2005 12:03
Hoi Rob, en anderen, Ik heb ,volgens mij door de oefeningen een heel gevoelig mond en neusslijmvlies, nu zit ik met een ontsteking in mijn mond.

Ik ben tijdelijk gestopt met de oefeningen maar voel nu dat de klachten weer toenemen.

Meer duizeligheid en krampen, zo nu en dan weer uitstralende pijn in de armen. Mijn adem frequentie is wel nog mooi rustig. Ik wil eigenlijk heel graag weer gaan oefenen, ik weet dat deze klachten dan weer over gaan, maar ik heb zo'n pijn in de mond (ook de keel en de tong,) dat ik veroordeeld ben tot paracetamolgebruik. Ik vrees dat als ik weer ga oefenen die pijn weer toeneemt.

Ik weet nu dus niet wat ik moet doen, nog een week (of twee) wachten of toch weer beginnen.

Rob, is het zo dat de verhoogde koolzuurdruk de slijmvliezen 'dunner/gevoeliger' kan maken?
Ik snap wel dat die ontsteking er los van staat maar als de oefeningen het slijmvlies kwetsbaarder maken dan bevorderd dat de genezing van die ontsteking niet. En daar moet ik echt vanaf, ik ken mensen die dit geintje een kies heeft gekost omdat die ontsteking dus niet meer weg wilde, en het is wel een van de kiezen die voorts nog zo goed als gaaf is
[:]sad smiley[/:]Janne
Janne
Re: vraag voor Rob
25 April 2005 14:24
hoi Rob,

hier nog een vraag, waarom mag je de score niet verlengen door extra langzaam in te ademen? Ik deed dit om de kwetsbare oortjes te sparen? Kan dit een reden zijn van mijn in nde vorige vraag genoemde klachten?

Janne

Jolanda
Re: vraag voor Rob
26 April 2005 16:12
Hoi Janne,

Heel herkenbaar vooral de ontsteking in je mond.
Heb ik ook gehad en ben het gaan negeren als de zoveelste klacht van het HyperVen programma en dus gewoon maar door gegaan...

Als ik jou was zou ik heel rustig aan, desnoods een veel lagere score, toch doorgaan met HyperVen, des te eerder is die vervelende klacht weer voorbij.

Bij mij duurde dat ong. 2 weken.
Veel sterkte en succes, Jolanda

HyperVen Team
Re: vraag voor Rob
26 April 2005 17:13
Beste Janne,
Natuurlijk kun je je score verhogen door extra langzaam in te ademen.
Maar wat wil je daarmee bereiken.
Waar het om gaat is dat je leert om steeds langer je adem in te houden.
Het artikel van Drs. Snitslaar geeft precies weer wat er met je lichaam gebeurd.
Lees dat nog eens door. Zeker het tweede artikel....
Uiteindelijk zul je dan merken dat je weer een "gewoon" mens gaat worden.
Voor je gevoelige mond en neusslijmvlies adviseren wij om dit met je huisarts te bespreken.
Forceer in ieder geval niets, want daar bereik je echt niets mee.
Wellicht moet je in deze periode even terug naar één sessie per dag.....
Groeten, Peter - HyperVen Team

HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Janne
nog een keer: vraag voor Rob
27 April 2005 09:40
voor 't HyperVenteam,

hoi, ik heb deze oefentechniek toegepast omdat ik door een ooroperatie in het verleden een extreem kwetsbaar trommelvlies en buis van eustachius heb. Niet in eerste instantie om de score te verlengen, maar om hem even lang te hebben zonder eventuele druk op de oren te riskeren.
Ik oefen al 8 weken en heb beslist niet de indruk dat ik forceer. Het is een ontspannen rustpuntje van de dag.

Op aanraden van Rob was ik al teruggegaan naar een keer per dag. Dit beviel , los van de klachten aan het slijmvlies, uitstekend.

Ik voel mij overigens echt een 'gewoon mens', ik heb nooit last gehad van fobieen en angsten. Ik ben het dus ook niet eens met de stelling van dr Snitslaar dat alle HyperVentilante ook fobisch zijn. Andersom lijkt deze stelling mij meer hout te snijden. Ik heb wel heel veel fysieke klachten waar ik door middel van HyperVen al voor meer dan de helft vanaf ben.
Het is mij duidelijk wat de bedoeling van de oefeningen is, ik geloof niet dat het mij helpt de artikelen nogmaals door te lezen.

Inmiddels al drie keer bij de huisarts geweest met deze rare slijmvliesklachten , de tandarts heeft het tandvlees vorige week opengesneden om de ontsteking schoon te kunnen maken.

Nu andermaal mijn vraag:
Word door de verhoogde kooldioxidedruk het slijmvlies extra gevoelig/dun ?

Janne
Janne
Re: vraag voor Rob
27 April 2005 09:45
lieve Jolanda,

dank voor je reaktie, ik loop nu al meerdere weken te tobben met die mond, maar ik denk dat ik jouw advies maar op moet volgen. Die weer terugkomende hyperventilatie-klachten zijn ook niet te pruimen. Vooral de duizeligheid is echt......
Ik overleg nog even met de huisarts
Ga ik maar oefenen op z'n jan boeren fluitjes

Hoe lang ben jij al bezig ? Janne[:]winking smiley[/:]

bonnie
Re: vraag voor Rob
27 April 2005 16:58
Dag Janne,

Wat ontzettend vervelend dat je zo'n pijn in je mond hebt!!
Zo te lezen heb je nog geen antwoord gekregen op je vraag of dat door het oefenen kan komen.
Mij lijkt ook (als het maar even kan of zoals je zegt op z'n jan boeren fluitjes) dat je het beste probeert om door te gaan. Want anders heb je naast je pijnlijke mond, ook nog allerlei vervelende hyperventilatie klachten.
Hou moed, ik ga voor je duimen! [:](Y)[/:]

Groetjes Bonnie
linde
Re: vraag voor Rob
28 April 2005 10:10
Hoi Janne,

Volgens mij bestaat er wel een verband met hyperventilatie en gevoelig neusslijmvlies.

Ik ben voor mijn hyperventilatie veel aan het surfen op internet, en kwam o.a. de site tegen van buteyko. zie www.buteyko.nl
Om mijn neus 'open' te krijgen, staat er onder het kopje oefeningen een handige oefening. (zie volwassenen oefening 1). Daardoor ga je ook meer door je neus ademen, en kan ik me voorstellen dat je je mondslijnvlies spaart, omdat je neus ook een filter is voor infecties.

veel sterkte, groetjes Linde.

HyperVen
Re: vraag voor Rob
05 May 2005 14:18
Hallo Janne,

Sorry voor het late antwoord, maar de drukte laat het vaak niet toe om snel te reageren. Jouw klachten met de slijmvliezen in de mond kunnen wellicht komen door dat je tijdens de therapie druk zet op de slijmvliezen. In principe moet je de adem inhouden hoog in de borst / keel. Laat jij de druk wel eens overlopen naar je mond? Daarmee bedoel ik dat je de borst en keel ontspant en de druk verlegd naar de mond. Dat kan namelijk een oorzaken/'>oorzaak zijn. De verhoogde kooldioxidedruk kan - voor zover mij bekend - geen invloed uitoefenen op de gevoeligheid of dikte van de slijmvliezen. Het zal eerder met de techniek van de therapie te maken kunnen hebben. Ook bij het langzaam uitblazen van de lucht kan je de slijmvliezen irriteren. Probeer om daar op te letten. Laat de lucht weglopen door licht getuite lippen, de wangen niet laten opbollen... Overigens zou je kunnen proberen om de mond te spoelen tussen de trials door (in de pauze). Een beetje lauw water kan wellicht verlichting geven.

Je mag overigens rustig de totale trialtijd iets oprekken door heel langzaam in te ademen. Daardoor worden je scores over de geheel linie wat hoger, maar dat maakt voor de werking van de therapie niet uit.

Janne, veel beterschap met die vervelende ontsteking. Eventueel nog even wachten met de therapie todat de ontsteking echt weg is. Er zijn trouwens ook goede spoelmiddelen om ontstekingen in de mond sneller te genezen. Vraag even aan jou arts als je nog niet zo'n middel hebt.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Janne
Re: vraag voor Rob
09 May 2005 14:35
hoi Rob,

dank voor je antwoord, mijn huisarts zei ook al dat het waarschijnlijk een soort drukverschijnsel is en heeft inmiddels mondspray en pastilles voorgeschreven.
Met oefenen houdt ik na de inademing de wangen los, zodat de mond ietsjes openhangt en laat ik de tong ontspannen onder in de mond hangen (en vervolgens zorg ik dat mijn schouders slap hangen) Het uitademen doe ik ienderdaad met getuite lippen.
Ik veronderstel dat ik gewoon van mezelf gevoelige slijmvliezen heb. Die ooroperaties zijn ook niet uit de lucht komen vallen (chronisch ontstoken)

De tandarts heeft een abces onder een van mijn kiezen opengesneden en parodontitis geconstateerd. Voor behandeling door een specialist is een wachtlijst. Ik ben pas half september aan de beurt. Parodontitis is een chronische ontsteking die meestal pijnloos is (alleen niet bij mij dus)
Zolang ik met die ontsteking rond blijf lopen blijven alle mondslijmvliezen natuurlijk snel 'opspelen'

Het blijft dus modderen, ik ben na een pauze van negen dagen weer begonnen, weer met eenmaal per dag, dat deed ik al een paar weken, meer ging ook niet, ik reageer best hevig op de oefeningen,de score is een week of twee rond de 85 a 90 blijven hangen, vandaag zat ik ineens op 100. het lukt nu ook om soms 2 maal daags te oefenen.
Als de reakties (vooral de duizels en het zweefgevoel) te erg worden minder ik, ik moet juist ook naar buiten en bewegen, anders doe ik tijdens de therapie nog een agorafobie op en dat kan niet de bedoeling zijn.

de hyperventilatie-klachten nemen steeds meer af, ik ben vorige week met mijn zoon op de jaarlijkse braderie in het dorp geweest en dat vind ik een hele prestatie. Ik merk dat ik zowel fysiek als emotioneel weer sterker word.

Janne[:]smiling smiley[/:]

Elise
Re: vraag voor Rob
09 May 2005 16:14
Hoi Janne.

Wat knap dat je ondanks alle vervelende bijverschijnselen en mondproblemen toch zo goed vol blijft houden! Ik heb er bewondering voor!
Ik vraag me alleen iets af.....Hoe kun je nou maximaal inademen, en toch je mond ietsje open laten hangen en je schouders ontspannen??? Ik heb het geprobeerd, maar mij lukt dat echt van geen kant als ik een maximale inademing doe. Kun je mij uitleggen hoe voor jou die maximale inademing eruit ziet? Adem je zover in dat alleen je buik uitzet, of laat je ook je borst en schouders opkomen? Welke spieren gebruik je om je adem in te houden? Bij mij gaat dat nl heel erg ten koste van mijn onderrug en dat is niet prettig. Ik vind dit een heel moeilijk te bepalen punt....Misschien kun jij het een beetje helder uitleggen?

Groetjes,
Elise
Janne
Re: vraag voor Rob
09 May 2005 17:22
hoi elise,

ja , oke, ik snap je vraag, maar ik weet niet zo goed hoe ik moet antwoorden.
Om te beginnen ben ik al een tijdje bezig en merk ik dat ik nu meer beheersing heb tijdens de oefeningen dan in het begin had.(ik heb er nu 10 weken opzitten)
Toen ik begon had ik vast dezelfde vraag gesteld als jij nu. ik snapte toen ook niet hoe je in hemelsnaam met je borstspieren die lucht binnen kon houden, oefening baart blijkbaar kunst.


Wel is het zo dat ik dus ook vanaf het begin bevreesd was voor druk op de oren, en dat kan je krijgen je als je de adem inhoudt. Druk op de oren kan mij een door de KNO-arts gefabriceerd trommelvlies kosten en dat moet niet. Dat is overigens ook de reden dat ik heb overwogen buteyko te doen i.p.v. HyperVen(zou ik trouwens graag iets over horen)
Ik heb dus ook steeds geprobeerd om zo 'drukbesparend mogelijk te oefenen.

Ik zal optypen wat ik (nu) doe en hoop dat Rob (HyperVen) commentaar levert als ik mensen op het verkeerde spoor zet.

Ik begin met een korte ontspanningsoefening.
Gewoon rustig zitten, bewust het lijf voelen, de ademhaling in de buik laten zakken (hoeft nu niet meer, daar zit ie nu gewoon) eventueel een korte lichaamsmeditatie.
de eerste weken ging ik daar rustig een half uur voor liggen trouwens, ik was toen zo gespannen als een veer

Dan zit ik er lekker ontspannen bij (de rest van het gezin weet d.m.v. een sticker op de deur dat ik oefen. Niet storen dus) met een regelmatige ademhaling (ik let niet op het tempo van die ademhaling als het maar regelmatig is)

dan adem ik vrij diep in (niet maximaal maar meer gewoon diep) en dan maximaal uit, op het laatst trek ik daar ook m'n buik een beetje voor in.

druk op de knop en rustig inademen. De handen liggen dan inmiddels op mijn schoot.
Eerst vul ik de buik dan de flanken zeg maar en dan ga ik even rechtop zitten om de borst en de schouders te vullen. Mijn handen liggen nog steeds rustig op schoot. Als ik vol zit zak ik weer wat naar achter (tegen de leuning van de stoel aan) (misschien dat dit de pijn in de onderrug voorkomt?)
ik slik even (ja ik weet niet waarom maar dat moet dan gewoon, dan zorg ik dat de wangen slap hangen (gewoon een beetje dom kijken dus en dat de tong a.h.w. slap onder in de mond ligt. Ik houdt die lucht dus blijkbaar binnen met m'n borstspieren en misschien ook met mijn keel maar kan dat niet beter uitleggen en dan inspecteer ik mentaal de schouders als ze gespannen zijn dan hup: zakken met die handel. Ondertussen staar ik meditatief naar de berkeboom die buiten staat en waar altijd wel een musje in zit om naar te kijken.
Niet piekeren, dat is funest voor je scores. Zo'n beetje meditatief dus (oei, wat vind ik dat soms moeilijk, ik ben echt zo'n vreselijke piekeraar)

op een gegeven moment voel ik dan mijn middenrif samentrekken en als ik dat dan nog een keer voel begin ik aan de uitademing (eerder deed ik dit pas bij de derde keer maar daar ben ik mee opgehouden, je krijgt dan wel hoge scores maar je gaat je ook beroerd voelen. Langzaam opbouwen is beter) zoals in het oefenvoorschrift, met getuite lippen.
Pas als ik haast klaar ben met de uitademing gaat mijn hand naar de knop.

als je je hand op de knop houdt creeer je volgens mij spanning in de schouders en doordat je dan toch een beetje scheef zit misschien ook wel in je onderrug

het toverwoord is ontspanning.
In het begin kon ik dat ook niet zo, maar ik merk dat ik door de therapie me minder gespannen ga voelen, dus beter kan ontspannen (en ook minder pieker trouwens)hierdoor verlopen de oefeningen ook weer relaxter.

het is een soort cirkel de andere kant op.
Eerst heb ik jaren in een soort vicieuze cirkel naar beneden gezeten en nu ga ik die cirkel weer naar omhoog.
Ik krijg ook allerlei klachten terug die ik eerder heb gehad, ook klachten die ik destijds helemaal niet als hyperventilatie gerelateerd heb herkend. (de huisarts en fysio ook niet trouwens)

Ik denk trouwens dat pijn in je onderrug ook een 'los' hyperventilatie of spanningsverschijnsel kan zijn. Ik heb ergens in het begin (de derde of vierde week) ook vreselijk last van lage rugpijn gehad
succes met je oefeningen Janne
[:]smiling smiley[/:][:](Y)[/:]

Elise
Re: vraag voor Rob
12 May 2005 13:23
Hoi Janne!

Ontzettend bedankt voor je duidelijke uitleg!!! Ik waardeer het heel erg dat je de tijd en moeite hebt genomen om me zo uitgebreid terug te schrijven.

Het is erg fijn om zo duidelijk te lezen hoe een ander zijn oefeningen doet. En als ik jouw verhaal zo lees dat zit mijn probleem oa. wel in het stuk ontspanning. Dat is wel iets waar ik hard aan moet werken, vooral ook tijdens het oefenen. Ik ben snel geneigd om de oefeningen even gauw tussen alle bedrijven door te willen doen, dus druk druk druk. En dat werkt blijkbaar niet [:]sad smiley([/:]

Ik ga zeker de oefeningen zo proberen te doen als jij beschreven hebt. Misschien is de rugpijn die ontstaat door het oefenen inderdaad een tijdelijke klacht en verdwijnt het naarmate ik langer met HyperVen bezig ben en de oefeningen me makkelijker af zullen gaan.

Nogmaals, erg bedankt voor je uitleg, ik ben er erg blij mee!! [:]smiling smiley[/:]

Groetjes,
Elise

Meer weten over het HyperVen programma?