[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Werkgever!!! sad smiley

Gepost door Ron2 
Werkgever!!! sad smiley
18 January 2007 15:23
Ik zit nu bijna 2 weken thuis omdat ik het niet meer trok op m'n werk. Eigenlijk had ik dat al jaren geleden moeten doen, maar ik ben dan weer die bikkel die zich niet wilt laten kennen en toch stug doorgaat.

Ik werk in een klein bedrijf (office manager is de vrouw van de baas etc, je kent het wel). Toen ik thuis ben komen te zitten heb ik m'n baas gesproken en uitgelegd wat er is en afgesproken om vanuit huis te werken op basis van zo'n 4 a 5 uur per dag (ivm planning).

Nu kreeg ik zojuist een mail van de office manager met de vraag voor een doktersverklaring. Ik mailde terug met de vraag wat ze er precies in willen hebben staan en toen kreeg ik terug "de reden dat je thuis zit. Ik weet dat je wat oefenening moet doen en wat onderzoeken hebt en dat je af en toe hyperventileerd, maar de reden waarom je thuis zit is me niet duidelijk. De ARBO zit me op m'n nek dus ik moet een doktersverklaring sturen."

Dit schoot me redelijk in het verkeerde keelgat omdat ik het gevoel kreeg afgeschilderd te worden als een aansteller.

Hebben jullie ervaring met thuis belanden door chronische hyperventilatie ivm werkgever ARBO etc.? Welke dingen moet ik op letten? Wat kan ik doen om het probleem duidelijker te maken dat ik op het moment echt niet op kantoor kan zitten? (thuis werken gaat op zich redelijk omdat ik niet de gedwongen sfeer van 9 tot 5 heb en een rustige omgeving waar ik als het even niet meer gaat gewoon even kan gaan lopen of wat ook)

Rob? Jij bent ook thuis beland destijds. Heb jij enige verhalen die je erover kunt delen?
Re: Werkgever!!! sad smiley
18 January 2007 17:48
ik kan er een heel klein beetje over meepraten. Maar ik heb het niet met werk, maar met school. Ik vind het ook moeilijk als het lijkt alsof mensen willen zeggen dat je je aanstelt. Ook mijn familie doet dat soms. Maar het enige wat je naar mijn mening kunt doen is voor jezelf opkomen. Wij hebben dit toch ook niet voor de lol? Wij zitten toch ook niet zomaar thuis?
Veel mensen vinden het raar als je thuis zit en maar niks doet. Het doet me nu nog soms wel pijn als mensen dat zeggen: maar doe je dan helemaal niks?

Maar goed, ik kom gewoon op voor mezelf[:]smiling smiley[/:]

Groetjes
Shannon
Re: Werkgever!!! sad smiley
19 January 2007 13:31
Hallo Ron,

Toen ik niet meer kon werken, ben ik lang thuis geweest. Maar toen was het een andere tijd en had de ARBO dienst er niet zo'n moeite mee als tegenwoordig. Tegenwoordig worden ze afgrekend op hoeveel mensen ze weer aan het werk helpen en ze zijn dus veel strenger geworden...

Als je thuis werkt voor je baas, heeft de ARBO daar niets mee te maken. Je werkt gewoon, alleen op een andere locatie. Maar dan moet je baas daar natuurlijk wel mee instemmen. Als je verzuimt, dan komt de ARBO dienst in het plaatje en moet er een verklaring worden afgegeven. Die verklaring moet je zien los te krijgen van je huisarts. Bij vragen van de ARBO verwijs je ze dan naar je huisarts. Je moet dan wel regelmatig langskomen bij de ARBO omdat ze je gaan monitoren om te zien in hoeverre je in staat bent om te werken. Helaas, zoals ik zei, dit zijn andere tijden en omdat chronische hyperventilatie nog steeds niet goed herkend wordt en als een echte aandoening wordt beschouwd, kom je in de squeeze met die ARBO. Maar probeer om ondersteuning van je huisarts te krijgen. Als er een arts achter staat, kom je veel verder.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen



Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Werkgever!!! sad smiley
19 January 2007 13:43
Allereerst kan ik me in principe voorstellen dat je je behandeld voelt als een aansteller. chronische hyperventilatie brengt nu eenmaal met zich mee dat het door veel mensen niet begrepen wordt en dan ligt de gedachte aan aanstellen op de loer. Daarbij komt dat je met chronische hyperventilatie vaak al vele malen aangelopen bent tegen dit soort onbegrip (tenminste, zo gaat het vaak), dus dan sta je bij iedere nieuwe situatie nog meer op scherp.

Maar ik heb de tekst nog eens gelezen (ik neem aan dat het de letterlijke tekst was van het mailtje?):
"de reden dat je thuis zit. Ik weet dat je wat oefenening moet doen en wat onderzoeken hebt en dat je af en toe hyperventileerd, maar de reden waarom je thuis zit is me niet duidelijk. De ARBO zit me op m'n nek dus ik moet een doktersverklaring sturen."

Het enige wat ik hier eigenlijk uit opmaak is dat je werkgever blijkbaar niet bekend is met de verschijnselen die hyperventilatie met zich mee kan brengen. Kortom, hij heeft geen idee hoe je je voelt en wat er met je aan de hand is, en wil dat graag weten vanwege de Arbo. Meer staat er toch niet in? Okay, het is misschien wat weinig subtiel geformuleerd, maar ik zou proberen er niet meer van te maken dan het is. Tenslotte kun je van je werkgever niet verwachten dat hij precies weet wat er met je aan de hand is als hij geen verstand heeft van chronische hyperventilatie.
Als je bij een dokter bent geweest die jou serieus nemt, zal deze best bereid zijn een verklaring te schrijven. Probeer je niet te snel aangevallen te voelen als daar nog geen reden voor is. Ik snap trouwens best hoor dat je voor dit soort dingen nu heel gevoelig bent en dat het je dan snel te veel wordt (ik weet het maar al te goed uit ervaring!) maar het zou zonde zijn als de onderlinge verstandhouding verpest wordt door verkeerd begrepen boodschappen, die in feite niet verkeerd bedoeld zijn. Onwetendheid kan voor een hoop misverstanden zorgen.

Sterkte met je herstel [:](Y)[/:]!

Groetjes, Marja
Re: Werkgever!!! sad smiley
19 January 2007 18:21
Bedankt voor je antwoord rob en voor je opbeurende woorden Marja. Probleem is echter dat ik de mensen in kweste al erg lang ken en ook behoorlijk goed. Ze hebben altijd van m'n hyperventilatie afgeweten, en uiteraard kunnen ze niet begrijpen hoe ik me voel, maar de manier waarop het geschreven is is absoluut wel een teken van onbegrip met een minne ondertoon en dat stoorde me zeer zeker wel.

Overigens vind ik het volgende wel vreemd. Ik had m'n baas op dag 1 aan de telefoon en toen doorgesproken dat ik het niet meer trok maar dat als ik me wel goed genoeg zou voelen dat ik dan vanuit huis wel wat dingen zou kunnen doen en toen hebben we 4 a 5 uur afgesproken (een tijd eraan gekoppeld ivm planning zeg maar. Dan weten ze hoe veel uur ze me kunnen inplannen) maar ondertussen werk ik in principe gewoon weer een uur of 7 a 8. Wat is dan nu ineens de haast van de ARBO? De werkgever is toch zelf verantwoordelijk voor het salaris de eerst komende X aan tijd zonder dat ze daarin worden bijgestaan door iets? Dan begrijp ik de ARBO haast die er nu is niet helemaal.

Maar goed. Ik heb gevraagd of ik het nummer van de ARBO kon krijgen zodat ik zelf een afspraak kon maken met ze (dan is dat maar gebeurd denk ik dan) maar dat kon niet. Volgens m'n werkgever ging dit middels hen en zou de ARBO wel contact met mij opnemen en niet andersom.

Ik zie het allemaal wel. Als ze wat willen weten dan komen ze het maar vragen.

Hoe is dat in jouw tijd gegaan Rob met je werkgever? Hoe is die relatie geweest in de tijd dat je (net) thuis zat en wat is daar uiteindelijk van gekomen?
Re: Werkgever!!! sad smiley
23 January 2007 21:17
Hallo Ron,

Ik heb even op het web voor je gekeken voor een paar linkjes waar je misschien iets mee kunt.

[www.vakwijzer.nl]
Hier staat ongeveer hoe het in elkaar steekt m.b.t. inschakeling van de arbodienst.

[www.arbo-advies.nl]
Dit is een stukje over wet Poortwachter.

Zelf heb ik vorig jaar een anderhalve week thuis gezeten en ben daarna begonnen met eerst halve dagen en daarna 80%-85%. Over een periode van +/- 4,5 maand. Ik liep toen bij de fysio voor ademtherapie en acupunctuur voor chronische hyperventilatie. Ik heb nu nog steeds klachten maar op op het moment werk ik gewoon weer full-time. Ik had toen wel te maken met wet poortwachter en ben toen ook bij de arbo-arts geweest.

Eerst een intake bij een consulent waar je een situatie-omschrijving geeft en wat je al ondernomen hebt om het te verbeteren (doktersbezoeken en onderzoeken, in mijn geval dat ik al een paar afspraken bij de fysio had lopen en bij acupunctuur etc), mocht je daar in terecht komen geef duidelijk aan hoe de vork in de steel zit ook m.b.t. hoe je werkgever zich opstelt ten op zichte van jou ziek zijn en of ze bijv veel druk op je leggen om weer volledig te werken etc.
Vervolgens krijg je een afspraak met de arts zelf waarbij zij proberen een schema op te zetten wanneer je weer volledig aan het werk gaat.

Uiteraard verschilt het wel hoe de ene arbo-arts reageert op dat je chronische hyperventilatie hebt als de andere maar dat is ook verschillend per huisarts.

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen aan informatie m.b.t. de arbo-dienst.

In ieder geval veel beterschap!

Groeten Dikos.

Meer weten over het HyperVen programma?