[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hoe adem je eigenlijk met Hyperven

Gepost door Rainbow 
Hoi iedereen,

Ik vraag me eigenlijk af hoe je nou ademt met HyperVen? Ik bedoel: ik ken iemand die COPD heeft en de Buteykomethode gebruikt om daarvan te genezen. Je moet dan na een uitademing je neus dichtknijpen en tellen hoe lang je dat volhoudt. Ik kan dat maar 10-12 tellen, terwijl een 'normaal' mens minimaal 30 moet halen en bij voorkeur 50-60. De conclusie is dan dat je 5-6x méér dan gemiddeld ademt. Dat is wel erg veel en dat verklaart natuurlijk ook mijn klachten.

De vraag is nu of iemand weet of je ook minder VOLUME inademt door HyperVen? Ik merk zeker dat ik minder ben gaan ademen per minuut, maar volgens mij adem ik nog steeds veel te diep? Beter zijn kleine, lichte adempjes. Hebben jullie dat wel?

Vandaag voel ik me weer goed, na een avond zware duizeligheid. Bij mij wisselt dat elkaar nog steeds erg af. Maar ik ben altijd al lang blij als ik een lange 8-urige werkdag goed doorkom! Het heerlijke weer draagt denk ik ook bij aan je goed voelen: zalig!

Groeten Rainbow

Hoi Rainbow,

Dit vraag ik me eigenlijk ook weleens af, want als je te diep inademt dan zou je ook te veel co2 binnenkrijgen met als gevolg de lage kooldioxide...
Ik denk ook wel eens dat het komt omdat we 4 tot 5 x zoveel liter zuurstof per minuut binnen krijgen dan nodig. Waarschijnlijk dat door HyperVen je ademhaling steeds beter wordt. Ik hoop ook dat de ademhaling nog verandert na het stoppen van de therapie en ook nog verbeterd maar blijft hij dan niet te diep...?
Ik vindt buteyko op zich voor mij te zwaar, ik probeer het 10 min. per dag maar dan meer na een relaxatie oefening en dan ga ik wat minder diep ademen, daar voel ik me dan goed bij.
Maar op een stoel vind ik het heel zwaar en heb dan een benauwd gevoel. Al heb ik soms erna minder pijn in mijn ribben.
Ik ben soms bang dat ik nu (na 4 maanden HyperVen) een te diepe ademhaling heb en dat ik misschien daardoor nieuwe klachten heb, nl. pijn onder schouderblad en ribben.
Wil nu ook even een tijdje stoppen...

groetjes, enne ik ben zeker vooruitgegaan door HyperVen, heb minder klachten maar ben ook nog wel dagen wattig en moe, maar mijn nekpijn is bijna weg!

Anna[:]grinning smiley[/:]

Anna schreef:
> Dit vraag ik me eigenlijk ook weleens af, want als je te diep
> inademt dan zou je ook te veel co2 binnenkrijgen met als gevolg
> de lage kooldioxide...

Dat begrijp ik niet Anna, je krijgt toch geen CO2 binnen als je inademt [:]moody smiley[/:]? Volgens mij adem je alleen zuurstof in en CO2 (=kooldioxide) uit.

Rainbow, ik merk dat ik eerst juist altijd veel te licht en ondiep inademde, en dat ik me, nu ik dieper inadem, juist beter ga voelen. Misschien is het wel niet bij iedereen hetzelfde. Wat we wel gemeen hebben met zijn allen, is dat ons ademhalingspatroon in ieder geval verstoord is, of dat nou de ene kant op is, of de andere kant. En ik denk dat allebei die uitersten door HyperVen weer in balans gebracht kunnen worden.

Klopt het trouwens dat waar jij spreekt over 'HyperVen', je niet het programma bedoelt maar het verschijnsel hyperventilatie? Anders begrijp ik niet helemaal wat je bedoelt met 'hoe adem je met HyperVen'.

Groeten, Marja
Hoi,

Volgens mij is het inderdaad zo dat je alleen CO2 uitademt. Wat Anna bedoelt is dit: als je heel diep inademt (en veel O2=zuurstof) binnenhaalt, dat je dan ook diep uitademt en dus ook te veel CO2 uitademt. Daardoor hyperventileer je dus, ook door een te diepe inademing. Bij mij is dat denk ik het geval. Ik adem, mede door HyperVen, keurig door mijn buik (meestal dan), maar toch heb ik niet het idee dat ik minder ben gaan ademen. Mijn vraag was dus eigenlijk of je ook minder volume leert inademen met HyperVen? Maar misschien adem ik ook juist wel te ondiep en te weinig en dat ik daardoor niet goed adem? Geen idee! Daar kom je ook niet zo snel achter denk ik. Hoe ik ook adem, te veel, te weinig, te diep, te snel of juist te oppervlakkig: ik hoop gewoon dat ik weer een normaal adempatroon krijg!

Een goede week voor iedereen toegewenst!

Rainbow
Re: Hoe adem je eigenlijk met Hyperven
20 February 2007 11:50
Hallo Rainbow, Anna,

Allereerst is het belangrijk om te zien dat het diepe ademhalen een symptoom is van hyperventilatie en niet zozeer de primaire oorzaken/'>oorzaak. Als het ademcentrum opnieuw goed is ingesteld zal vanzelf je ademhaling weer normaal gaan verlopen. Ook het diepe ademhalen zal uiteindelijk verdwijnen. Daarnaast is het ademhalen een autonoom proces en is de mate van ademhalen ook nog afhankelijk van een heleboel andere factoren zoals conditie, je bouw, sporten etc. Laat dat maar aan het ademcentrum over!

Bij hyperventilatie is het punt dat we een CO2 tekort hebben, vandaar dat we teveel of te diep ademhalen. Je zou kunnen zeggen dat we overgevoelig zijn geworden voor CO2. Door het oefenen dwingen we ons lichaam weer te wennen aan een hoger CO2 gehalte en leren het ademcentrum opnieuw een hogere zuurgraad als normaal te accepteren.


groet,
Hester

HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.



Bericht bewerkt (20-02-2007 11:54)

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Even een vraag voortbordurend op de ademhaling:

Moet je eigenlijk langer uitademen dan inademen?
Als ik op mijn ademhaling let, dan adem ik korter uit dan het inademen.
Wat is normaal?

groetjes Davy

Meer weten over het HyperVen programma?