[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Ik ben lekker eigenwijs :-P

Gepost door Rainbow 
Hoi allemaal,

Ik zit hier een beetje kriegel. Zoals jullie weten oefen ik netjes 2x per dag. Dat gaat me deze keer goed af en ik moet zeggen dat het al bijna een week behoorlijk goed gaat. Maar ik ga af en toe nog voor tips naar mijn oude therapeute. Een schat van een mens hoor en ze helpt me waar ze kan. Dat waardeer ik natuurlijk ook echt, daar kan ik niets van zeggen. Maar ik moest een dagboek bijhouden van alles wat ik doe. Door mijn klachten heb ik mijn sociale leven al een stuk moeten indammen, maar afzweren wil ik het natuurlijk niet. Ik dacht een heel net dagritme te hebben, maar zelfs DAN vindt ze NOG dat ik een abnormaal druk leven heb. Ik snap totaal niet hoe ze daar bij komt en ik word eigenlijk best boos omdat ze dat zegt. Wat verwacht ze dan? Dat ik elke dag alleen maar op de bank zit? Alsof mijn hyperventilatie dan zou verdwijnen zeg. Ik ben nog jong en ik wil mijn sociale leven en mijn werkleven niet helemaal opgeven. Soms denk ik weleens dat therapeuten verwachten dat je helemaal NIKS leuks meer doet. Ik vind het zeer normaal om op een dag te werken en 's avonds te sporten om daarna nog even wat TV te kijken. Dat is toch niet DRUK? Soms duwen therapeuten je - goedbedoeld weliswaar - in een richting waar je zelf totaal niet achter staat, moet je dingen doen of juist níet doen, moet je dit, moet je dat. Ik wil zelf bepalen wat ik doe! Herkennen jullie dat?

Ik volg een deel van de adviezen zeker op, want sommige dingen zijn ook waardevol. Ik wil ook op voeding letten en proberen om gezond te eten. Maar ik laat die hyperventilatie niet heel mijn leven beheersen, zodat ik helemaal vereenzaam door niet meer mee te doen aan leuke dingen! Ja, ik voel me echt wel een beetje gepikeerd door mijn 'te volle agenda'. Pff....ik doe al zo weinig...[:]:|[/:]

Rainbow
Hoi Rainbow,

Ik heb even zitten "broeden" op je berichtje.
Soms is het namelijk moeilijk om onder woorden te brengen wat ik in mijn "koppetje" denk.[:]grinning smiley[/:]

Ik ben het helemaal eens met je als je het hebt over moeten. We moeten helemaal niets. Een therapeut (welke dan ook) kan je dingen aangeven, waarmee je iets kunt en wilt doen. Soms hebben ze bruikbare dingen en soms moet je ze naast je neerleggen, omdat het gewoonweg niet bij jou/mij past.

En soms........................is het handig om over adviezen na te denken.....te herkauwen.....voor te leggen aan bijv. dit forum[:]winking smiley[/:] om te kijken of je gelijk hebt of niet.

Maar.............in deze is er geen gelijk. Als jij vind dat je al genoeg hebt ingeleverd voor dat stomme hyperventilatie, dan heb je genoeg ingeleverd en dan zul je het moeten doen met de stappen die je nu maakt.

Een voorbeeldje: Ik heb een paniekstoornis met straatvrees. Ik behap al een redelijk stuk van mijn woonplaats en ..................... ik vind het voorlopig wel genoeg zo. Toevallig. [:]grinning smiley[/:]
Soms beginnen mensen aan mij te rukken en te trekken in dien zin van: Wordt het geen tijd dat je verder gaat met oefenen, zodat je verder van huis kunt komen? Ze zouden daar gelijk in kunnen hebben, ware het niet dat ik mezelf PRIMA voel in deze situatie. Op dit moment. Ik ben helemaal hyperventilatie-vrij. Ik voel me goed. Ik heb nergens geen last van, waarvoor zou ik me in godsnaam allerlei klachten op m'n hals halen om verder te moeten, terwijl ik dat niet eens wil. Dus....................ook ik moet niks. [:]grinning smiley[/:]

Maar weer even terug naar jou: Je zegt:

Ik vind het zeer normaal om op een dag te werken en 's avonds te sporten om daarna nog even wat TV te kijken. Dat is toch niet DRUK?

en

Maar ik laat die hyperventilatie niet heel mijn leven beheersen, zodat ik helemaal vereenzaam door niet meer mee te doen aan leuke dingen.

Het klinkt heel duidelijk en ook heel normaal, maar toch.........................Juist mensen als wij die altijd meer willen zitten met chronische hyperventilatie opgescheept. Met meer willen bedoel ik: We hebben bepaalde eigenschappen van presteren, perfectionisme etc. en dat spreekt ook een beetje uit de hierboven genoemde zinnen.

(Pfff moeilijk zeg - uitleggen wat ik bedoel)

Voor mij is het namelijk niet normaal om de hele dag te werken en 's-avonds te sporten.

Voor jou is het wel normaal zeg je, maar misschien is dat - op dit moment - toch te hoog gegrepen. Begrijp je wat ik bedoel.
Voor jou is - minder werken - een stap terug, terwijl het misschien wel een stap vooruit is in het accepteren dat je moet leren om gas terug te nemen om de chronische hyperventilatie te boven te komen.

Ik proef een beetje uit je berichtje iets waarvan ik denk het te herkennen: Dat stomme lijf van mij moet nou maar eens doen wat ik wil. Ik doe geen stap meer terug. Ik heb al zoveel ingeleverd. Eigenlijk wordt je nu boos op je peut, terwijl je eigenlijk harstikke boos bent op jezelf, want je doet ontzettend je best en dat stomme lijf wil maar niet doen wat jij wilt.

Klopt dat?

Ach...............ik zit hier maar wat voor me uit te filosoveren en misschien zit je hier helemaal niet op te wachten. [:]winking smiley[/:]

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen.
Misschien denk je: Hmmm dat zit een kleine waarheid in
of
Misschien denk je: Jeetje mina wat een gezwets

Dan ben je toch een stukje vooruit gekomen [:]grinning smiley[/:]

Liefs Ellen
Ha Ellen!

Goh, ik snap dat jij hebt zitten broeden op dit berichtje! Wat een verhaal joh! Maar dat vind ik wel helemaal super en je hebt goed verwoord wat je bedoelt! Ik snap je! [:](Y)[/:]

Ik heb vandaag nog zitten denken over de volle agenda. Voor mijn gevoel heb ik al weinig sociaal leven over en nu leek het alsof ik zelfs dat beetje nog in zou moeten leveren. Ik begrijp dat ik niet, wat mijn vriendinnen doen, én moet werken én boodschappen moet doen én uit eten moet gaan én daarna nog naar een feest moet gaan. Dat is voor mij echt te veel. Ik zou dat dus ook nooit doen! Voor mezelf heb ik het idee dat ik grenzen trek, maar blijkbaar zijn die nog niet nauw genoeg. Ik begreep niet zo goed wat mijn peut dan bedoelde, wat dan teveel is...Maar ik begrijp dat ze me alleen maar wil helpen en dus heb ik haar ook gezegd dat ik het goed vind als ze met mij mijn te volle dagboek doorworstelt. Ik ben benieuwd wat er dan aan schort. Ik neem niet alles zomaar aan, maar natuurlijk doe ik wel wat met haar adviezen. Zo heb ik geleerd om gezonder te eten en probeer ik ook rustiger te praten. Ze wijst me wel de weg, maar soms wil ik een andere kant uit!

Ik vind inderdaad dat ik veel heb ingeleverd, want ik was altijd een vrolijk meisje dat heel positief was. Nu ben ik nog steeds vrolijk, maar door de chronische hyperventilatie ben ik dat positieve soms een beetje kwijt. Dan denk ik inderdaad: 'Die k-chronische hyperventilatie, ik wil dat niet meer!' Maar ik heb in 2004-2005 wel veel energie uit mezelf laten lopen en ja, dit is nu de prijs denk ik. Het heeft allemaal wel een reden. Al is het wel een harde les!

Je hebt gelijk dat het vervelend is als anderen voor jou bepalen wat je moet doen. Als jij het zo goed vindt, dan is het ook goed. Ik ben blij voor je dat jij die chronische hyperventilatie kwijt bent, de rest volgt op het moment dat jij het wilt. En anders maar niet. Wat jij wilt! Soms proberen anderen mij ook over te halen om iets te doen, bijvoorbeeld een weekend met vriendinnen door de stad te raggen, maar als het niet goed voelt doe ik het niet. Ik vind dat te druk en ik trek dat niet, winkel in, winkel uit. Dan zeggen ze: 'Maar dan zitten we toch even op een terras?' Zij weten niet dat chronische hyperventilatie niet verdwijnt door even rustig te gaan zitten, bij mij niet althans. Allemaal lief bedoeld, maar ik moet zelf bepalen wat ik kan/wil en wat niet. Des te meer geniet ik van dingen die me wél lukken!

Misschien ben ik inderdaad niet geïrriteerd door de peut, maar door die stomme chronische hyperventilatie die als een spook door mijn lichaam jaagt. Klopt. Ik ben dan meteen bang dat ik bijvoorbeeld niet kan trouwen of moeder kan worden, omdat ik dan nóg meer chronische hyperventilatie krijg. Maar misschien moet ik juist uit deze kring en gaat het juist béter als ik niet full-time werk. Dat zou goed kunnen! Ik ben dus aan het denken wat ik écht wil, om misschien uit te kijken naar een andere baan. Minder uren. Maar zover ben ik nog niet, ik durf het nu niet. Maar soms zit het genezen in kleinere dingen dan je denkt. Ik volg dus braaf deels het pad van de peut en deels dat van mezelf.

Ik weet eigenlijk ook niet goed waar ik nu heen wil...[:]smiling smiley)[/:] Maar je snapt het he? Overigens heb ik wel het gevoel dat het consequent HyperVennen langzaam gaat werken. Ik voel me al bijna een week veel beter! Hopelijk blijft dat!

Bedankt voor je filosofische mail!

Liefs Rainbow

Meer weten over het HyperVen programma?