[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

slaapapneu

Gepost door André 
slaapapneu
28 September 2007 10:39
Vandaag onverwacht lang in het ziekenhuis verbleven, nadat een longarts een eerste reeks aanvullend onderzoek inlaste, nu ik er toch was, i.v.m. mogelijke slaapapneu (naast de chronische hyperventilatie).

Dwalend en de moed er in houdend door het ziekenhuis voor een hartfilmpje, röntgenfoto's, bloedprikken en tot slot bloedgassen(?) onderzoek. Slagaderlijk bloekprikken. Het prikken ging aanvankelijk vrij gemakkelijk, vanwege m'n "lekkere grote aders", maar daarna werd het me teveel en moest ik al HyperVentilerend, duizelig en misselijk plat onder een Miles Davis schilderij!

Daar over gepraat toen ik weer wat tot rust kwam. Juist dit onderdeel moet nu over, want de bloedtoevoer stokt automatisch bij deze (hyperventilatie) reactie. Gekoppeld aan een algehele check-up ben ik begin oktober drie dagen achtereen in het ziekenhuis te vinden en volgt er eind oktober ook nog een slaaptest.

Iemand ervaring met slaapapneu, in combinatie met chronische hyperventilatie en deze reactie bij bloed(gassen) prikken?
Re: slaapapneu
29 September 2007 10:56
Hallo Andre,

Slaapapneu en chronische hyperventilatie zijn niet echt verwant. Wel kan iemand - doordat de persoon eerst heftig heeft gehyperventileerd in de slaap - een plotselinge stilstand van ademhaling krijgen. Dat duurt totdat het CO2 nivo in het bloed weer boven de drempelwaarde - waarbij de ademhaling wordt getriggerd - komt, dan start de ademhaling vanzelf weer. Slaapapneu is een andere aandoening, waarbij de ademhaling daadwerkelijk stil gaat liggen.

Dat de bloedtoevoer bij bloedprikken stopt als je hyperventileert, komt omdat de bloedvaten bij hyperventilatie dichtknijpen. Dat komt dan weer door het verlies aan CO2, de stof die primair de bloedvatwijdte reguleert.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen
Re: slaapapneu
01 October 2007 09:42
Dank voor je reactie, Rob. Dat was meer precies inderdaad wat de dokter vertelde. Het lijkt mij ook onwaarschijnlijk, maar toch maar liever uitsluiten, die slaapapneu.

Naast de slaaptest wordt er ook een hyperventilatie test gedaan, trouwens. Je zou kunnen zeggen dat die onbedoeld nu al gedaan is!

Met dat ik dit type gaat het in een radiointerview over "hyper activiteit"! Wat een toeval, weer.

Groet,

André.

Meer weten over het HyperVen programma?