[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

rust en slapen

Gepost door Judith 
rust en slapen
28 November 2007 09:48
Hoi allemaal,

Omdat ik ziek thuis ben heb ik eindelijk de rust om eens op het forum te zijn en wil meteen eens een vraagje aan jullie stellen.
Hebben jullie ervaring met het feit dat als je niet genoeg slaapt en maar moe blijft de chronische hyperventilatie verschijnselen ook erger worden of inderdaad blijven?
Ik heb het idee dat als je een week vroeg naar bed gaat dat ook niet genoeg is, ik word eigenlijk nooit verkwikt wakker, altijd moe, en heb dan echt als een blok geslapen.
Ik word dan wakker door de wekker en denk dan "hoe kan dat nou, ik lig er net in!!"
Zal het dan zo zijn dat je alleen maar verbetering zult bemerken als je dat echt een half jaar volhoudt?
Ik ben na een lange dag zo blij dat ik eindelijk even voor mezelf heb, ookal lig ik maar een beetje te zappen, ik rek toch tot tegen 23.30 en lees dan nog even, maar moet er wel om 6.45 uit.
Dat is niet genoeg denk ik?
Hebben jullie ervaringen of tips?

groetjes judith
Re: rust en slapen
28 November 2007 12:19
Hoi Judith,


Chronisch voelde ik me vermoeid en dit was helemaal erg als ik te laat ben gaan slapen!
Maar ik ben al een paar maanden aan het HyperVennen en een paar weken gelden begon ik een verbetreing te merken en dat merkte ik ook terug in het feit dat ik fitter en kalmer wakker werd!

Alleen was ik zo blij met me goed voelen, dat ik gelijk weer teveel heb gedaan en heb nu een dikke slag in mijn snufferd gekregen: weer veel meer last en heel vermoeid.

Rob heeft in eerdere berichtgeving genoemd dat het van belang is om ruim voor 00.00 uur te gaan slapen en dat zijn ook de dingen die je in allerlei slaapboekjes leest. En rond de 8 uur slapen is prima.
Zelf kies ik er nu voor om wat eerder naar bed te gaan: om 21.30 ga ik naar boven zodat ik rond 21.45-22.00 uur echt kan slapen.
Structuur in het slapen is verder van belang: kies voor een ritme (zelf moet ik er om 6.45 uur uit) en ook in het weekend sta ik niet zo laat op.

En een truttige tip, maar helpt mij goed, is dat ik 's avonds vast kleding voor de volgende dag klaar heb liggen en ook al vast brood heb gesmeerd. Zo kan ik rustiger opstaan en voorkom ik dat ik ga lopen rennen gelijk bij aanvang van de dag.
En geen tv meer aan in de slaapkamer, want dan blijf je kijken!! Ik pak vaak nog even een paar bladzijden van een vrolijk, luchtig boek.

Verder is het allerbelangrijkste advies: discipline, je wilt beter worden of niet en als je dat hebt voorgenomen, dan zal je moeten gaan HyperVennen, gezond eten en leven!
En ik weet hoe gemakkleijk dat is gezegd, want zie hierboven ook ik maak de fout, maar de aanhoude wint! (alleen daarom is dit forum al zo fijn om elkaar daarin te stimuleren)
Heel veel succes!!

Re: rust en slapen
28 November 2007 21:59
Hoi Judith

Is volgens mij bij iedereen anders, bedoel hoeveel slaap je nodig hebt.
Bij mij maakt het niet uit hoelang ik slaap, wordt nooit verkwikt wakker,
meer een wrak.....
Maar ik ben een avondmens, dus als de chronische hyperventilatie klachten niet al te erg zijn,
voel ik me 's avonds het prettigst, dus dan geen zin om naar bed te gaan.
Maar zal de tip van Marjolijn toch eens proberen om wat vroeger te gaan
en dan een luchtig boek.
Gezond eten is nog wel een probleem, door de misselijkheid leef ik soms
op beschuiten (prop ik erin) en als het meezit brood.
Kan wel merken dat je vooruit gaat Marjolijn, je tekst is zo krachtig zal ik maar zeggen.

groetjes Vlinder
Re: rust en slapen
29 November 2007 08:26
hoi vlinder,

ik heb dat ook, ben er nu net uit en voel me belazerd. darmkrampen en onpasselijk, lag er om 22.00 in en sliep pas 2 uur later echt.
ik ben nu angstig en dat helpt dus ook niet.
ik voel me een wrak, wat je zegt en mijn rug doet aan alle kanten zeer.
als ik denk aan mijn werk dan red ik het nooit, blijf dus vandaag ook thuis.

groet judith
Re: rust en slapen
29 November 2007 17:55
Hoi Judith en Vlinder,

Balen he dat beroerd zijn!!
En Vlinder: het klinkt krachtiger dan hoe ik me voel hoor. vandaag ook weer knal beroerd naar huis gegaan (ben dan zo angstig en beroerd dat mijn man me op komt halen....)
Ik was verder, maar heb me zelf weer lekker overschat....

Ik probeer het alleen iedere keer voor mezelf zo "krachtig" te benaderen omdat ik er echt vanaf wil!

Wat mij helpt bij die misselijkheid is 's ochtends alleen een plakje ontbijtkoek eten en dan eet ik wat later op de ochtend verder.
Daarnaast heb ik fruit ontdekt: dat is wat frisser en daar word je niet zo misselijk van.
Vooral mandarijntjes doen het nu goed.
Bij mij is het nl ook zo dat ik ook misselijk blijf als ik helemaal niets eet, dus stop ik er toch wat in.
Veel sterkte!!
Lieve groet, Marjolijn
Re: rust en slapen
30 November 2007 09:23
O, weer zo herkenbaar dit!! Ik heb in 2002 ziekte van pfeiffer gehad tijdens mijn zwangerschap ( "gih"zei de gybn"dat heb ik nog niet eerder mee gemaakt" pfff) en sindsdien ben ik nooit meer echt superfit geweest. Ik merk ook het belang van regelmaat heel erg, het beste is als ik elke dag om uitelijk half 11 in bed lig....helaas ben ik een avond mens, zucht, en leef ik pasect op rond 8 uur!!
Ook ben ik een enorme snoepkont, en ik merk dat suiker me heel moe maakt. En wat ik nu ook niet meer drink is "light". Zoetstoffen is eigenlijk ook rotzooi, ik drinknu alleen maar water of spa of roosvicee50/50 of thee. Daarnaast slik ik supradyn extra forte, werk ook heel goed.

Mijn fysio heeft me ook uitgelegd hoe het komt dat ik zo moe ben met de chronische hyperventilatie. Doordat ik te gespannen was, als die jaren, moet je je spieren vergelijken met een tuinslang: op het momnet dat je de tuinslang heel licht dichtknijpt, sijbelt het water er maar langzaam doorheen. Dus op het moment dat je je spieren continue licht aanspant, sijbelt de zuurstof er heel langzam doorheen, en krijgt jelichaam tekort en dus het effect dathet moe is. Zorg voor veel ontspanning, heel belangrijk.

Ik was er op een gegeven moment vanovertuigd dat ik ijzertekort had, bleek ik 9.5 te hebben!! heel hoog dus!!

Meer weten over het HyperVen programma?