[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

vraag aan de stichting

Gepost door Judith 
vraag aan de stichting
17 August 2008 22:50
Hoi,

Zeer aandachtig heb ik vavavond het forum met de vragen over HyperVen bestudeerd en daarbij komt toch een vraag omhoog.
Als langzamerhand de instelling van het ademcentrum gaat veranderen zou, als ik het goed lees, het lichaam ook langzamerhand over moeten gaan tot de normale buikademhaling.
Ik weet zo lanzamerhand niet meer of ik nou hoog of met de buik adem haal, maar ik merk wel dat ik in het gewone leven adem haal, niet goed adem haal. Gaat dat dan vanzelf ook weer goed komen? Ik bedoel, ik let daar niet op tijdens mijn werk of boodschappen doen of wat ik ook doe, maar weet wel dat het niet goed en soepel loopt. Als ik rustig ben kan ik het zelfs ook erg benauwd hebben, alhoewel ik niet weet of benauwd het juiste woord is. Ik heb gewoon het gevoel dat ik vol lucht zit, maar zelfs als ik dan volledig uitblaas blijft dat gevoel er zitten. En alls ik kijk lijkt het dan of ik met borst en buik tegelijk adem, niet volledig door de buik, dat gaat gewoon niet. Ook als ik wakker word begin ik meteen eigenlijk heel diep te zuchten om dat rotgevoel maar weg te krijgen, ik kan niet anders. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat dit met je adem inhouden weggaat? Ik kan me eigenlijk helemaal niet voorstellen dat het ooit nog weggaat, ben al 2 jaar hiermee bezig, ok niet altijd even consequent, maar toch, er moet toch enige verbetering komen onderhand?
Soms denk ik wel eens dat mijn longen gewoon niet genoeg zuurstof meer kunnen opnemen ofzo.....

groetjes judith
Re: vraag aan de stichting
19 August 2008 21:57
Hallo Judith,

Het benauwde en ook het volle gevoel wordt veroorzaken/'>oorzaakt door het ademcentrum. Dat geeft die signalen af aan de hersenen. Het ademcentrum ervaart een teveel aan kooldioxide in het bloed, omdat het ingesteld is op een (veel?) te lage zuurgraad. Daarom geeft het die signalen af, populair gezegd verteld het ademcentrum het volgende aan de hersenen: "hersenen, er zit teveel koolzuur in het bloed, neem actie om dit te verhelpen". Dus ga je zuchten, op je ademhaling letten, veel uitblazen, allemaal om dat gevoel weg te krijgen. Maar het vervelende is, dat zuchten, uitblazen en de ademhaling zelf proberen te regelen meestal averechts werkt. Door het zuchten blaas je veel kooldioxide uit, maar feitelijk had je niet te veel, alleen het ademcentrum "denkt" dat, omdat het te gevoelig is. En door het CO2 niveau nog verder te verlagen, maak je het allemaal nog erger. Het gevaar zit er namelijk in dat het ademcentrum door het frequente zuchten op een nog lagere instelling overgaat... Daarom ook moet je bij jezelf het zuchten afleren...!

Het ligt dus niet aan je longen of aan de daadwerkelijke hoeveelheid zuurstof of CO2, maar alleen maar aan hoe het ademcentrum deze waarden in jouw bloed interpreteert. Blijf HyperVennen om het ademcentrum een hogere tolerantie te geven voor CO2. Dan verdwijnen die signalen aan de hersenen en daarmee ook die nare gevoelens.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen



Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?