[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Weer eens de verkeerde kant op...

Gepost door Griet 
Hey iedereen,

Hier ben ik weer maar eens... Na een relatief betere periode (lees: iets minder duizelig, iets minder hartkloppingen), krijg ik nu opnieuw de volle lading. Het lijkt alsof ik weinig kan verdragen, want telkens als ik in een drukke en stresserende periode zit, slaat mijn lichaam tilt.

Ik heb het heel druk op het werk, mijn man was de laatste weken bijna nooit thuis door zijn werk (en ik ben niet zo graag avonden en nachten alleen) en mijn moeder moest allerlei onderzoeken ondergaan, kortom te veel voor mij dus... en daar gaan we dan weer. Het begint met gespannen nek- en schouderspieren - vooral 's morgens bij het wakker worden en 's avonds in bed -, last van mijn maag en buikpijn, dan komt de eeuwige duizeligheid en dan (als de stress ten top gedreven wordt) komt mijn 'favoriete' symptoom, namelijk de hartkloppingen.

Ik ben voortdurend gespannen en angstig, heb weer negatieve gedachten, ben lusteloos en moe. Ik zit ook weer de hele tijd mijn hartslag te controleren, die uiteraard veel te snel is. Na mijn ontbijt neem ik 1 Temesta van 1 mg en die helpt mij min of meer de dag door. Ik ben dan minder duizelig en angstig en kan tenminste mijn werk redelijk doen. In de late namiddag beginnen de symptomen echter opnieuw en elke dag herhaalt zich hetzelfde verhaal: als de moment er is dat ik naar huis kan vertrekken, adem ik compleet verkeerd, word ik nog duizeliger, tintelen mijn vingers en gezicht en krijg ik hartkloppingen. Die hartkloppingen gaan als volgt: ik voel eerst een hardere slag, dan slaat het een slag over en volgen er een paar snellere, kortere slagen wat een raar gevoel geeft in mijn borstkas (alsof er een vogeltje fladdert). Ik word dan altijd heel angstig. Voor de rest voel ik niets, hoor: geen misselijkheid, niet zweten,... Enkel mijn hart dat zijn eigen zin doet.

Die hartkloppingen duren meestal niet zo lang. Als ik naar huis fiets en ik moet nog boodschappen doen, dan heb ik er gegarandeerd nog veel last van in de supermarkt, vooral aan de kassa. Het bizarre is dat als ik thuis binnenkom het gewoon stopt. Kan iemand dit misschien verklaren?! Waarom heb ik dat telkens na een drukke werkdag of na een stresserende periode? Ik heb dit nu al jaren lang, soms periodes niet, dan weer wel. Ik heb het al tegen verschillende dokters gezegd. Ik probeer mezelf er dan ook van te overtuigen dat, als het echt iets ernstig was, het er voortdurend zou zijn en niet af en toe. Bovendien zou het dan ook niet wonderbaarlijk stoppen op het moment dat ik ons huis binnenkom hé.

Ik word dus weer eens gek van mezelf en van mijn gedachten... Hopelijk komen er snel weer betere tijden aan...

Groetjes van een droevige Griet.
Hey Griet,

Het lijkt me een duidelijk signaal van je lichaam, dat je het wat kalmer aan moet doen. Misschien moet je overwegen om parttime te werken of een tijdje thuis te blijven?
Ik weet dat het soms moeilijk is, maar je moet de tijd nemen om beter te worden. ik ben er zeker van dat er weer betere tijden aanbreken
[:]winking smiley[/:]
We zitten allemaal een beetje in hetzelfde schuitje en zijn soms zo veeleisend van onszelf, dat we vergeten tijd te maken om eens te genieten (een wandeling, sauna, gewoon eens niksen voor de tv, ...)==> Ik heb het er soms ook moeilijk mee hoor[:]smiling smiley)[/:]
Ik hoop van harte dat het snel weer een beetje draaglijker wordt. Ikzelf moet waakzaam zijn dat ik er niet weer onmiddellijk invlieg, van zodra ik me wat beter voel. Ik heb de neiging om soms te veel hooi op m'n vork te nemen. Sommige stress kan je niet zomaar wegnemen (bij mij: 3 kindjes, verbouwingen). Toch probeer ik geen grenzen te overschrijden. Soms kan dat al eens botsen vb met m'n man als ik beslis om op tijd in m'n bed te kruipen ipv met vrienden af te spreken. Maar ik kies dan enkel voor mezelf en m'n gezondheid. Ik hoop wel - als ik helemaal genezen ben - terug meer dingen te kunnen doen. Maar ik zal proberen waakzaam te zijn[:]NO[/:]
Nu ga ik vlug nog wat HyperVennen!

Hartelijke groeten,
Hannelore

Hallo Griet

Ik moest een beetje lachen omdat je schreef "het lijkt wel of er een vogeltje fladdert op je borstkas"
Dat heb ik n.l ook, ik ben nu zover dat ik denk oh daar begint het vervelende gevoel weer, ik doe maar gewoon of er niets aan de hand is, (wat best moeilijk is want het is zo duidelijk aanwezig)

Bij mij zit het ook voortdurend op mijn borstkas, schouders en nek.

Denk nu niet dat er wat anders aan de hand is want dit zijn echt hyperventilatie verschijnselen hoor

Groetjes Lya

Meer weten over het HyperVen programma?