[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

nog maar een nieuwe dan :-)

Gepost door Richard 
nog maar een nieuwe dan :-)
04 December 2008 10:11

mijn naam is Richard en ik ben 36 jaar oud, getrouwd met fantastische meid, 2 meiden van 6 en 8 jaar als kids..

Sinds 7 maanden gaat het niet lekker met me. Daarvoor heb ik anderhalfjaar klachtenvrij 35km per week hard gelopen.
ergens in mei kreeg ik sochtends na het hardlopen last van mijn borst links. krampjes en gevoel flauwtes. Paniek en naar huiarts. ecg;s gemaakt. geen afwijkingen. Weer gaan lopen, maar ging niet meer.. weer last en opnieuw ecg .. geen problemen volgens huisarts.
Vervolgens gevraagd om inspanningstest. Geen problemen volgens cardioloog.
Kreeg daarna alleen maar meer hartkloppingen/bonzen en werd inspanningsangstig.
7x24 uur holterkastje.. u raadt het al ..geen afwijkingen.

inmiddels kreeg ik meer en meer last van schouder , nek en armspieren. zeurpijn, spiertrillingkjes , etc..
fysio hielp niet echt en ik stond om de haverklap "vast" .
volgens fysio gaf mijn zenuwstelsel te veel gas.
Klachten bleven en dus andere fysio therapeut die veel met pijnpolie patienten doet bezocht. Deze man maakte een hoop paniek. Atrofie spiergroepen schouder en daarom zoveel borstklachten en pijn schouders arm (en licht spierkrachtverschil).

PAniek nu kompleet. Ik bang voor ALS MS,en spierziekten.
Naar mijn eigen fysio en huisarts en zij vonden het allemaal wel meevallen . Lichte atrofie idd, maar kan heel normaal zijn volgens hen en omdat ik paniekte mocht ik naar neuroloog.
duurt natuurlijk maandje voordat ik dat kon doen ivm afspraken/wachttijden..
in de tussenperiode daarna bergafwaarts.. paniekaanval gehad (hoop ik nooit meer..dacht dat ik doodging)en veel meer last van pijn ..verzuurde spieren, tintelingen benen. continue spiertrillinkjes, ook rond kaak en mond. kramperige kaken, veel gapen, moe, prikkelbaar, angstig, soms druk op borst, klachten nemen toe bij geringste boosheid, of alleen zijn. Kon niet meer fietsen. continu last borst ( kreeg paniekaanval op de fiets)(deze klachten werden en zijn tot de dag van vandaag NU chronisch 24 uur per dag 7 dagen per week) .
weekje terug langs PMC Roosendaal gegaan en deze man dacht aan chronische hyperventilatie met of door angst en paniekaanvallen.
terug naar huisarts en die vond dit onzin..je klachten zijn slechts psychosomatisch zei hij...

Inmiddels paar dagen terug ct scan en foto gehad schouder en nek (veel klachten daar), maar neuroloog kwam niet echt met antwoord. Het leek hem niks ernstigs iig, wel contateerde hij ook licht spierkrachtverschil, maar maak je niet teveel zorgen.. ( aan de ene kant blij aan de andere kant niet echt kompleet bevredigend..want werd het erger moest ik maar terugkomen)

Lijken mijn klachten nu op chronische hyperventilatie?
Kun je chronische hyperventilatie hebben zonder dat het opvalt dat je te hoog of snel ademt ..? (zelf namelijk het idee dat ik best goed ademhaal.. buik), en heb totaal niet het idee dat ik hyperventilatie.

Wat is een normale ademhalingsritme ..(per minuut)

Ik merk wel dat ik amper 15 seconden mijn adem kan inhouden en ga dan slikken, voel prop in mijn keel, etc..

de laatste dagen veel maag darmklachten. Boeren en misselijk drukkend gevoel bij middenrif

sorry voor zoveel info en vragen !!
Re: nog maar een nieuwe dan :-)
04 December 2008 14:27
Hey Richard.

jou verhaal is bijna het zelfde als mijn verhaal hoor! Het begon bij mij alleen 1st met een soort migraine, daarna pijn op de borst en tintelingen overal. Heb de tintelingen nog steeds, de pijn op de borst is wel steeds minder aan het worden. Ook de spierkrampen. Maar ik heb maandenlang ook dagelijks met deze klachten rondgelopen en nog steeds ben ik niet pijnvrij (ik weet eerlijk gezegd niet eens meer hoe dat ook alweer voelt, ff niks voelen....)

Huisartsen gooien alles op spanning tegenwoordig en sturen je naar een psycholoog (vandaar dat de wachtlijsten zo hoog zijn!).. Ik heb mijn huisarts niet zo hoog zitten, uiteindelijk ben ik door te gaan zoeken samen met fysio bij chronische hyperventilatie gekomen!

Ik ben deze week begonnen met HyperVen, dus ik kan nog weinig zeggen over of het werkt voor mij... Maar anderen hebben erg goede resultaten...

En over die 15 seconden! Lees mijn laatste forum maar eens[:]winking smiley[/:]!

Bedankt voor zoveel info, want elke x als je het leest van een ander, dan weet je weer: zie wel ik ben niet gek ..... Er zijn er meer die het hebben!

Sterkte met alles!

Groetjes Bernice
Hoi Richard,

als ik je verhaal zo lees komen er veel bekende klachten voorbij. En ook wat je zegt over voor je eigen idee niet verkeerd of te snel ademhalen herken ik ook. Dit staat ook hier ergens op de website beschreven, blijkbaar is chronische hyperventilatie vrij subtiel, in tegenstelling tot de bekende acute aanvallen.

uit je verhaal maak ik op dat de klachten min of meer plotseling zijn begonnen. Ik had dat begin dit jaar ook. Althans dat dacht ik op dat moment. Nu het weer wat beter gaat, en ik terugkijk (en eerlijk ben tegen mezelf [:]winking smiley[/:]) zie ik in dat de voedingsbodem eigenlijk al een jaar aan het opbouwen was. Wel redelijk wat spanningen in m'n leven, maar behalve aanhoudende vermoeidheid geen verdere klachten (en wie is er tegenwoordig nu niet chronisch vermoeid, toch?). Dus daar zocht ik niets achter en ging gewoon door. Begin dit jaar was blijkbaar gewoon de maat vol. Een (onschuldig) lichamelijk ongemakje ten tijde van opnieuw psychische spanningen was de trigger voor de chronische hyperventilatie-klachten (in eerste instantie mn. benauwdheid, later vnl hartkloppingen en overslagen).

maar op dat moment herkende ik ze niet als zijnde chronische hyperventilatie. Mijn huisarts opperde dat het om hyperventilatie kon gaan, maar ik kende hyperventilatie alleen van de acute paniekaanvallen die ik in een ver verleden wel eens heb gehad. En ik merkte zelf niets afwijkends aan mijn ademhaling, als ik daar bewust op lette. Maar mijn vriend gaf aan dat ik -op momenten dat ik daar zelf niet op lette- wel vaak zuchtte en diepe teugen lucht nam. Dus toch stiekum verkeerd ademen.

Omdat de klachten in mijn ogen op ernstige ziektes duidden ben ik ook bij de cardioloog geweest en bloedonderzoek etc. Ook zonder resultaat. Ik heb ook met zo'n kastje gelopen en had toen heel veel last: misselijk, duizelig, hoofdpijn, hartkloppingen en overslagen, pijn op de borst, kramp in kaken en nek. Ik dacht echt "als ze dit nu kunnen terugzien op het ECG dan is alles duidelijk". Maar er was -behalve overslagen- niks te zien! De cardioloog opperde toen ook hyperventilatie. De huisarts zei dat mijn gestel en zenuwen overgespannen waren.

intussen zat ik al weer twee weken thuis en het werd steeds erger, de klachten bleven 24 uur. Ik heb toen homeopatisch kalmeringstabletjes genomen, heel veel gerust en geslapen, heel veel gehuild, en heel veel de verhalen op deze site gelezen. Dat alles heeft me uiteindelijk toch wat bedaard en meer vertrouwen en innerlijke rust gebracht. Het is allemaal onderzocht en al die specialisten hebben niks ernstigs kunnen ontdekken. Die zullen toch wel weten waar ze over praten. Plus dat iedereen hier dezelfde problemen/symptomen omschrijft. Op een duur ga je inderdaad geloven dat het "slechts" chronische hyperventilatie is (behalve soms als de klachten weer oplaaien dan denk je toch weer "ja maar stel dat ze iets over het hoofd gezien hebben". Ook dat hoort er blijkbaar bij haha).

Ik ben afgelopen maandag naar de osteopaat geweest, gewoon uit principe baat het niet dan schaadt het niet. Hele rustige en begrijpende man. Hij vond een aantal vrij ernstige blokkades die hij direct aan mijn lichamelijke klachten kon linken. Zo blijk ik een verkleving te hebben aan de onderkant van mijn maag. Hierdoor ligt mijn maag vast (beweegt niet soepel en vrij zoals zou moeten) en trekt die op zijn beurt weer aan mijn middenrif. Dit heeft direct gevolgen op je ademhaling (middenrif is een hele belangrijke structuur bij ademhalen). De osteopaat gaf aan dat dit heel vaak het geval is bij mensen met chronische hyperventilatie-klachten. (Eén van ) de organen direct onder het middenrif is dan vaak immobiel en dat irriteert je middenrif.
Ook gaf hij aan dat problemen met de maag schouder en nekklachten en kaakkrampen kunnen veroorzaken. Dus dat zou er ook mee te maken kunnen hebben. Verder zitten er een paar blokkades in m'n rug en nek en aan de onderkant van m'n hoofd.
Al met al volgens hem best verklaringen voor mijn klachten, en hij denkt ze toch een flink stuk te kunnen verbeteren.
Afijn, het klonk mij wel aannemelijk in de oren, dus ik ga er maar mee verder. We zien wel wat het oplevert. Toch heb ik sinds die eerste behandeling beduidend minder klachten. Kan natuurlijk toeval zijn. Maar ik wil het graag proberen, stel je voor dat het echt werkt [:]smiling smiley[/:]

Ik zie dat ik weer al een flink verhaal heb, en ik wil je verder niet mijn sores opdringen, maar misschien heb je wat aan bovenstaande.
Ikzelf vind het nog iedere keer een geruststellend idee om te lezen dat ik niet de enige ben, en dat deze vervelende en soms bedreigende enge klachten echt bij chronische hyperventilatie horen.

Veel sterkte ermee![:](Y)[/:]

groetjes, Veronique
Re: nog maar een nieuwe dan :-)
05 December 2008 08:21
Het is inderdaad prettig om "herkenning" te lezen.
Ik ben zelf aan het kijken of ik via cognitieve gedragstherapie en idd een osteopaat of zo de 1e stappen kan zetten.
Ik herken mezelf gewoon niet meer de afgelopen 6 maanden en dat is erg hard. Vertrouwen in jezelf en lichaam is kompleet verdwenen.

Laatste dagen nu weer flinke buikklachten. Boeren, veel lucht, krampen, etc. wat misselijk.

Ook heb ik het idee alsof er gewoon veel spanning UITKOMT.

In ieder geval heel lief van jullie om te reageren, want het onbegrip van velen zal ook jullie niet vreemd klinken :-)

thx
Richard
Re: nog maar een nieuwe dan :-)
05 December 2008 12:52
Ha Richard, je klachten lijken toch verdraaid veel op chronische hyperventilatie hoor!!![:]confused smiley?[/:]

Je zal ook aan het HyperVen programma moeten [:](Y)[/:]

Ik herken al je klachten en heb ze nu bijna helemaal niet meer.....

Liefs Sandra.
Re: nog maar een nieuwe dan :-)
01 January 2009 23:06
Richard, ben je inmiddels gaan HyperVennen?
en zo ja merk je verschil?
groetjes, erika

Meer weten over het HyperVen programma?