[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Tips voor hypochondrie?

Gepost door arnoa68 
Tips voor hypochondrie?
11 April 2011 09:52
Hallo,

Zijn er mensen met tips om met hypochondrie om te gaan?
Ik word namelijk al 8 maanden geteisterd met overklaarbare pijnklachten in mijn oog en aangezicht. Ik word hier moedeloos, verdrietig en gefrustreerd van...
Hulpverleners, dskundigen en behandelaars zeggen dat het door spierspanning uit m'n nek komt maar op de 1 of andere manier dringt het niet tot me door en ben ik er van overtuigd dat het iets anders is en dat ik hier nooit meer van af kom. Deze gedachten maken me paniekerig en angstig, en dan ga ik weer op symptomen zitten googelen waardoor ik allerlei nare verhalen lees. Ik weet dat ik dit niet moet doen, maar het lijkt wel een soort verslaving...
Ik ben goed onderzocht en de artsen kunnen het niet verklaren. Ik krijg momenteel psychische hulp (EMDR) en fysiotherapie.

Iemand tips? Alles is welkom..

Bedankt!
Re: Tips voor hypochondrie?
11 April 2011 10:10
Hai Arno,

Hypochondrie is veelvoorkomend bij mensen die lijden aan hyperventilatie.
Maar daar heb je niet zoveel aan als je er middenin zit.

Ron, mijn man, is behandeld voor/tegen hypochondrie en die heeft er heel veel aan gehad om steeds zijn gedachten uit te dagen met dezelfde vraag: Is het waar wat je denkt.

Voorbeeld: Ik heb vast kanker. - Is dat waar? - Nee, dat kan ik niet weten. - Maar wat ik voel moet wel kanker zijn. - Is dat waar? - Nee, want alle onderzoeken zijn gedaan en er iets niets gevonden - Maar misschien hebben ze de onderzoeken wel verkeerd gedaan - Is dat waar? Nee, daar heb ik geen reden voor om te denken dat de onderzoeken fout zijn gedaan, want alles is dubbel gecheckt etc.

Snap je wat ik bedoel?

Hypochondrie is de oorzaken/'>oorzaak van steeds terugkomende gedachten over ziekte en om deze gedachtenlijn te doorbreken is het constant checken van de waarheid van je gedachten een manier om dit te doorbreken.

Op het moment dat je merkt dat je nadenkt over ziekte is het stellen van deze vraag een manier om hieraan te "ontsnappen".

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Hartelijke groetjes
van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Tips voor hypochondrie?
13 April 2011 12:13
Hey!
Hier iemand uit hetzelfde schuitje zoals je weet...
Ik heb begrepen dat als je zoveel denkt aan een bepaalde ziekte, dat je de symptomen ook echt ervaart. Niet voor niets gebeurt het wel eens dat vrouwen schijnzwanger zijn... met alle symptomen en een groeiende buik aan toe!!!
Je bent goed onder behandeling in de medische wereld en ze kunnen niets vinden. Vertrouw daar dan ook op! Google-en maakt je onnodig eenzaam omdat je in je eentje gaat piekeren. Mocht het zo zijn dat er iets met je aan de hand zou zijn, dan zijn er een hoop mensen om je heen die je willen helpen en dokters staan klaar. Maar dat is nu niet aan de orde!
Stop met google, dat doe ik ook! Probeer afleiding te zoeken ook al is dat moeilijk.
Sterkte!
Re: Tips voor hypochondrie?
13 April 2011 15:09
Hoi,

Ik weet het jullie hebben helemaal gelijk. En inderdaad als je iets denkt te hebben dan ga je dat ook allemaal voelen, kandidaatziekte heet dat geloof ik.
Maar het blijft verschrikkelijk moeilijk want je zit met bepaalde klachten die onverklaarbaar zijn en je wilt er van af.

Ik ga proberen niet meer te googelen.

groetjes
Re: Tips voor hypochondrie?
13 April 2011 15:10
Nog een vraagje voor Ellen; waar is jou man behandelt, zijn daar speciale instanties voor i.p.v. standaard psycholoog?

Alvast bedankt.
Re: Tips voor hypochondrie?
13 April 2011 15:13
Hallo Arno,

Heb je wel eens van bio-feedback gehoord ? Dat is een manier om
gespannen spieren blijvend te ontspannen. Je spieren worden dan
"geleerd" om zich te ontspannen en dat ook te blijven. Op internet
kun je er over lezen.

Groetjes, Mandy
Re: Tips voor hypochondrie?
13 April 2011 16:03
Hai Arno,

Ron is bij een "gewone" psycholoog geweest die zich gespecialiseerd heeft in Hypochondrie.
Daar kwamen we toevallig achter, omdat ze de vrouw is van onze huisarts. winking smiley

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?