[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Verwerken van visuele prikkels

Gepost door Richard 
Verwerken van visuele prikkels
09 November 2011 15:14
Weet iemand of er en relatie bestaat tussen hyperventilatie en het verwerken van visuele prikkels? Denk niet dat ik een licht gevoel in mij hoofd heb.

Toelichting
Ik overspannen en heb last van hyperventilatie. Sinds mijn overspannenheid heb ik veel moeite met het verdragen van fel licht en/of geluid. Echter in mijn geval is het zo dat ik vaak in een “binnen” situatie moeite heb met het verwerken van visuele prikkels. Alsof alles in een te kleine ruimte om heen gebeurd en alles om me heen zie wanneer ik me beweeg of omdraai. Het lijkt ook nog afhankelijk te zijn van de felheid van het licht. Op dagen waarbij het daglicht zeer schel is heb ik er in huis veel meer last van dan wanneer het zonnig buiten is.

Vaak heb ik er buiten geen last van, ook niet op de dagen dat het licht zeer schel is. Herkent iemand dit?

Kan me zo voorstellen dat dit niet gerelateerd is aan hyperventilatie.
Re: Verwerken van visuele prikkels
10 November 2011 07:48
Hallo Richard,

Overgevoeligheid voor zintuigelijke prikkels is zeker gerelateerd aan hyperventilatie en komt zeer vaak voor. Dat heeft te maken met de alerte staat van het lichaam bij chronische hyperventilatie. Zoals je misschien wel weet is chronische hyperventilatie feitelijk een vlucht- of vechtreactie van het lichaam. Daarbij wordt het lichaam voorbereid op actie. Een verhoogde gevoeligheid van de zintuigen is daar een onderdeel van. Daarnaast hebben mensen met chronische hyperventilatie vaak een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen, waardoor de zintuigelijke prikkels tot andere sensaties leiden dan normaal. E.e.a. verklaart mogelijk de effecten die je beschrijft.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?