[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

forceren

Gepost door gauthier001 
forceren
29 March 2012 22:40
hallo! na maanden lang problemen heb ik eindelijk besloten met HyperVen te beginnen. ik heb mijn oefeninngen nu al 2
dagen gedaan en las bij de tips dat je last kon krijgen van je oren. Nu heb ik de laatste 6 maand in algemeen al veel last van mijn oren ( druk,
kraken, een suis) en deze waren eigenlijk zo goed als weg, vooral van het gesuis was ik zo goed als vanaf en dit maakte me erg blij. Nu werd ik vanmorgent wakker met weer een druk op mijn oren, een beetje het gesuis, en heb enorm schrik dat ik door de therapie terug ga vallen in mijn oude oorklachten.( wat blijkbaar deze morgent al het geval was) ook heb ik tijdens het oefenen last van mijn keel, Ik probeer niet te forceren maar wat word er juist verstaan onder forceren? ik haal zo diep mogelijk in, houd mijn adem in tot voor ik mij onconfortabel begin te voelen, en adem dan zo lang mogelijk uit.. ik doe de oefeningen 2 maal per dag. Is dit forceren? En als tip word er gegeven, de adem proberen in te houden langs de borst? wat word hier dan juist mee bedoelt? een laatste vraag om aftesluiten, moet bij het inademen worden ingeademt via de buik, of mag dit ook via de borst?
alsvast bedankt !

Greetz Gauthier
Re: forceren
29 March 2012 23:49
Goeie vraag dat wil ik ook weten of je via je borst of buik het beste kan inademen want ik zit daar ook wel mee.. ik doe t beiden.... als ik erg moe ben doe ik t gewoon rustig via de buik.. Maar heb het gevoel als ik via de borst adem dat ik eigenlijk een beetje forceer mijn scores zijn dan ook hoger..
En ik heb ook last gekregen van mijn oren door HyperVen 3 maanden heb ik moeten stoppen toen is het vanzelf weggegaan dus ik zou echt niet te lang doorgaan met je adem inhouden..

groet-merel
Re: forceren
30 March 2012 06:44
Hallo Gauthier,

Forceren kan op verschillende manieren:

1. te veel druk zetten bij de inademing. De inademing moet wel volledig zijn, maar niet met extreem hoge druk.
2. langer de adem inhouden dan je feitelijk kan en dan het comfortabel is (denk aan een parelduiker, die gaat ook niet extreem lang door met onderwater zwemmen)
3. de adem inhouden zodat de druk bij de keel en oren komt

Deze vormen van forceren kunnen tot klachten leiden. Met name nummer 3 is wat lastig in het begin. Je moet proberen om de borst en flankspieren te gebruiken bij het vasthouden van de adem. Er mag geen grote druk (qua gevoel) op de de keel staan, want dan staat er meestal ook druk op het binnnenoor. Probeer dat te vermijden. De druk moet voelbaar zijn in de borst en niet in de keel. In het begin is het vaak even zoeken naar een juiste manier, maar na een paar dagen vindt men het meestal vanzelf.

De diepe inademing bij het begin van een trial kan je met zowel borst als buik doen. Meestal leidt een volledig inademing automatisch tot een buik- gevolgd door een borstademhaling. Dat is niet erg. Het heeft geen invloed op de normale ademhaling. Die kan je zelf wel trainenen om die meer met de buik te doen, maar meestal komt dat ook vanzelf weer in orde als je wat verder komt met de therapie.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: forceren
30 March 2012 18:13
Hallo Bilo,

Goede tip! Dat is inderdaad een goede methode om te controleren of je de druk niet in de keel vast hebt gezet.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?