[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

overeenkomst HyperVen en Buteyko-methode

Gepost door Herwieg 
overeenkomst HyperVen en Buteyko-methode
18 April 2012 23:20
Beste allen,

Kan iemand mij vertellen wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen de Buteyko-methode en het HyperVen programma(beide gebaseerd op het verlagen van de controlepauze)
Ik ben aan het overwegen om HyperVen te gaan gebruiken maar ik kan eigenlijk nergens vinden wat het precies inhoudt, waar het op gebaseerd is en er is ook geen trial versie ofzo, dus ik vraag me af op basis van wat ik moet besluiten om HyperVen te gaan gebruiken aangezien het nu één groot vraagteken is wat het inhoudt.

Groeten,

Herwieg
Re: overeenkomst HyperVen en Buteyko-methode
19 April 2012 11:01
Hallo Herwieg,

De enige overeenkomst tussen beide methoden is dat ze allebei proberen om het ademcentrum minder gevoelig te maken voor CO2 stijgingen. Bij Buteyko wordt dat gedaan door na uitademing zo lang mogelijk te wachten met inademen, terwijl bij HyperVen de inademing zo lang mogelijk wordt vastgehouden. Daarnaast is er neen vrij groot prijsverschil, maar dat heeft te maken met de persoonlijke begeleiding van de Buteyko methode, daar waar HyperVen meer een therapie is die je zelf moet doen. Begeleiding vindt plaats via onze forums en/of email.

Daarnaast vindt ik de methode HyperVen beter, omdat eerst het lichaam wordt verzadigd met zuurstof door een maximale inademing en dan pas de pauze wordt ingezet. Terwijl de CO2 waarde in het bloed gaat oplopen, is er toch ruim voldoende zuurstof om de trial compleet te maken. Daardoor is ook het dwingende effect hoger op het ademcentrum. In het vergelijk met bijvoorbeeld parelvissers die duiken en steeds langer onder water kunnen blijven. Die volgen (vanuit hun instinctieve kennis) ook altijd de HyperVen methode. De Buteyko methode zal ze niet op het niveau brengen dat ze meerde minuten onder water kunnen zwemmen. Het zou zelfs gevaarlijk kunnen zijn om dat onder water te doen met de Buteyko methode. Dat alleen al zou je een beeld moeten geven van wat je van beide methoden kan verwachten. Maar de mensen van Buteyko zullen dit natuurlijk weerleggen. Je zal zelf uit alle informatie die je vindt een keuze moeten maken…

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: overeenkomst HyperVen en Buteyko-methode
20 April 2012 15:48
Hallo Herwieg

Mijn ervaring met buteyko is dat ik het een heel moeilijke zware therapie vindt
HyperVen vindt ik veel makkelijker je hebt niet echt een techniek nodig gewoon je adem inhouden.. En bij de buteyko methode moet je toch de techniek een beetje onder de knie krijgen echt zoeken naar hoe doe ik de oefening ik werd er zelf onzeker door..Ik vond het erg zwaar doordat je telkens een gevoel van ademnood moest vasthouden tijdens de oefening vond het erg verstikkend..
Maar goed het ligt maar net wat je zelf het fijnste vindt persoonlijk denk ik wel echt dat HyperVen makkelijker is om te doen kwa oefeningen..

Groetjes merel

Meer weten over het HyperVen programma?