[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Kramp hart/borst?

Gepost door Mikes 
Kramp hart/borst?
20 May 2013 11:54
Hallo Allemaal,

Ik ben nu een maand met HyperVen bezig en het gaat heeeeeeel langzaam omhoog. 10 seconden per maand ongeveer. Nog dagelijks heb ik last van licht hoofd (flauwval gevoel), hartkloppingen en hartoverslagen.

Sinds kort krijg ik er echter twee klachten bij waar ik mij behoorlijk zorgen over maak.

De eerste klacht dat ik tijdens sport, maar ook tegenwoordig in rust zo nu en dan een kramp gevoel krijg bij hart/borst/middenrif streek. Ik ken de steken wel, maar dit is echt een kramp gevoel van 1 of 2 seconden. Hetzelfde als de kramp die je wel eens in je kuiten ervaart.

Klacht twee is dat, en vooral na een sessie, de ademhaling normaal is bij inademen, maar dat een nieuwe hartslag bij uitademen soms behoorlijk lang op zich kan laten wachten waarna hij gewoon weer op een normaal tempo verder klopt. Dit gevoel ervaar ik dan ook degelijk. Ervaar het als een soort gejaagdheid.

Iemand ervaring?



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 20/05/2013 11:55 door Mikes.
Re: Kramp hart/borst?
21 May 2013 19:50
Hallo Mike,

Die kramp in de borst / middenrif kan inderdaad chronische hyperventilatie zijn. Bij chronische hyperventilatie zetten de spieren melkzuur af om het tekort aan kooldioxide te compenseren. Tijdens het sporten zetten de spieren nog veel meer melkzuur af, en bij mensen met chronische hyperventilatie kan dat daarom sneller tot krampen leiden dan bij mensen die geen chronische hyperventilatie hebben. Probeer daarom ook om niet te intensief te sporten. Beter licht sporten zodat je minder last hebt van nawerkingen.

Dat je hartslag vertraagd opkomt na het uitademen zou te maken kunnen hebben met de aritmie die mensen met chronische hyperventilatie hebben. Daarbij is de frequentie van de hartslagen anders bij het inademen dan bij het uitademen. Dat zou de vertraging kunnen veroorzaken. Mogelijk forceer je het ook iets. Dat werkt meestal averechts en ontneemt uiteindelijk ook vaak de lust om door te zetten. Daarnaast kan forceren tot allerlei andere klachten leiden, zoals keelpijn e.d. Je moet proberen om het niet te forceren. Blaas eerst rustig uit. Start de timer en begin gewoon rustig in te ademen totdat de longen vol met lucht zijn. Dan een klein rukje na om de inademing volledig te maken. Dan wacht je rustig af tot de ademprikkel zich aandient. Dan ga je rustig uitblazen door getuite lippen alsof je een kaars uitblaast. Dan wacht je nog heel even en dan adem je weer in en stopt de stopwatch. Zo moet je de trials doen en vooral niet forceren.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?