[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Grieperig en misselijk

Gepost door Buthomar 
Grieperig en misselijk
02 June 2015 11:38
Is het normaal dat je van de therapie je ook ontzettend grieperig gaat voelen en zelfs misselijk? Sinds mijn scores stijgen voel ik me juist alleen maar slechter, daarnaast heb ik het idee dat ik ook meer last van mijn ogen heb, sinds ik met therapie ben begonnen, ze branden en zijn helemaal rood. Iemand die dit herkent? Maak me hier uiteraard weer eens zorgen over.
Re: Grieperig en misselijk
02 June 2015 12:20
Hallo Buthomar,

Als ik jouw verhaal zo lees dan bekruipt mij het gevoel dat je de therapie aan forceren bent. Dat werkt meestal averechts en ontneemt uiteindelijk ook vaak de lust om door te zetten. Daarnaast kan forceren tot allerlei klachten leiden, zoals keelpijn e.d.

Je moet proberen om het niet te forceren. Blaas eerst rustig uit. Start de timer en begin gewoon rustig in te ademen totdat de longen vol met lucht zijn. Dan een klein rukje na om de inademing volledig te maken. Dan wacht je rustig af tot de ademprikkel zich aandient. Dan ga je rustig uitblazen door getuite lippen alsof je een kaars uitblaast. Dan wacht je nog heel even en dan adem je weer in en stopt de stopwatch. Zo moet je de trials doen en vooral niet forceren. Deze therapie heeft zijn tijd nodig en kan niet worden geforceerd. Forceren leidt vaak tot toename van klachten, levert vaak andere nieuwe klachten op en ontneemt mensen vaak de lust om door te zetten. Denk aan iemand die gaat duiken. Die gaat ook niet tot het uiterste maar bouwt rustig zijn vermogen om onder water te blijven op. In de loop der maanden ga je vanzelf vooruit.
Re: Grieperig en misselijk
02 June 2015 15:39
Waarschijnlijk is dit wel het geval, want ik ga meestal wel wat langer door dan de prikkel, maar ik vind het altijd lastig te bepalen wat nou precies de ademprikkel is, wanneer je je niet comfortabel meer voelt of wanneer je middenrif zich samentrekt? als dat laatste het geval is, dan heb ik dat al bij 80 seconden en dan ben ik dus eigenlijk nog steeds niets opgeschoten. Verder vind ik de therapie an sich niet zwaar en heb ik niet het idee dat ik heel veel druk op mijn longen of keel zet.
Re: Grieperig en misselijk
02 June 2015 17:27
Ik heb nu een oefening gedaan zonder te forceren, ik wist eigenlijk niet dat ik daar al die tijd mee bezig was, het verloopt dan allemaal veel rustiger, totaal andere beleving, wat ik echter wel constateer is dat ik nu terugzak van een gemiddeld van 115 naar 95 wat inhoudt dat ik maanden voor niks heb zitten HyperVennen terwijl ik toch wel het idee had dat het beter ging, daar word ik wel moedeloos van. Zou het kunnen dat je ondanks forceren toch wel voor een deel vooruitgang boekt?
Re: Grieperig en misselijk
02 June 2015 19:35
Hallo Buthomar,

Ik denk dat je iets teveel op de scores let. Die worden echt vanzelf weer hoger. Ik gebruik altijd het voorbeeld van een parelvisser. Die probeert ook niet om elke seconde eruit te persen die er nog inzit. Hij zwemt gewoon onder water en merkt dat in de loop der tijd hij steeds langer onder water kan blijven. Omdat hij het niet forceert en gewoon naar boven gaat als ie merkt dat het benauwd wordt, gaat zijn ademcentrum geleidelijk aan van instelling veranderen. Wij willen allemaal zo snel mogelijk beter zijn natuurlijk, maar dit heeft nu eenmaal zijn tijd nodig. Je hebt ook niet in een paar dagen een hyperventilatie syndroom opgebouwd. Daar gaat meestal zelfs jaren overheen. Dus het is een utopie om te denken dat je daar met een paar keer oefenen vanaf bent.

Het lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan de hogere CO2 waarden. De therapie duurt ongeveer zo’n 4 maanden, soms korter en soms ook langer. Veel hangt af van hoe trouw je bent met oefenen, in hoeverre de oorzaken van chronische hyperventilatie nog aanwezig zijn en nog een groot aantal andere factoren. Ik kan dat dus nooit van te voren bepalen. Stress werkt averechts en kan vooruitgang tegengaan. Ook overmatig alcoholgebruik, slecht en vooral onregelmatig slapen kunnen ertoe leiden dat het allemaal langer duurt dan normaal….
Re: Grieperig en misselijk
03 June 2015 21:00
Ik ben nog maar een paar dagen bezig en heb ook verergering van de klachten. Nu ook veel transpireren, spiertjes rondom trekken de hele dag en schiet soms wakker door raar ademen. Rob heeft me aangegeven dat ik ook teveel forceer. Sindsdien zijn de scores van 85 naar 70 maar is het een stuk relaxter. Toch vraag ik me ook nog af wanneer je nu moet uitademen, bij 55 sec trekt het middenrif al een beetje maar het kost me weinig moeite om pas uit te ademen als het middenrif wat sterker gaat trekken.

Ik zou me trouwens niet zoveel zorgen maken dat je maanden voor niets bezig bent geweest. Het lijkt me dat je zuurgraad ook bij forceren gewoon opschuift.

Meer weten over het HyperVen programma?