[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Het wordt alleen maar erger?

Gepost door Nife 
Het wordt alleen maar erger?
16 January 2018 13:31
Hoi allemaal,

Ik ben momenteel 3 dagen bezig met HyperVen (ik weet het, erg kort) maar mijn klachten lijken met de dag erger te worden!
2 jaar terug kreeg ik vaak paniekaanvallen en die wist ik middels therapie onder controle te houden.
Sindsdien had ik geen nieuwe paniekaanval gehad, tot 2 dagen terug!
Daarnaast heb ik continu het gevoel dat mijn ademhaling enorm onregelmatig is en ik hier geen controle over heb,
voelt mijn keel verkrampt evenals alle spieren in mijn lijf (mijn lichaam voelt aan alsof ik enorm zware krachttraining heb gedaan), slaap ik super slecht, wordt mijn huid alleen maar erger (ik merkte hiervoor dat mijn acne weg ging als ik ademhalingsoefeningen deed, wat voor mij duidelijk maakte dat er een verband was tussen mijn chronische hyperventilatie en mijn huidprobleem) en voel ik me enorm emotioneel onstabiel. Ik huil erg snel en voel me de hele dag een beetje down.

Allemaal heel vervelend maar ik vroeg me vooral af of andere mensen dit herkennen.
Als ik weet dat klachten na 2/4 weken afnemen houd ik het natuurlijk vol, maar doe ik niet iets verkeerd?
Ik ben in 3 dagen van 15 sec naar tussen de 28/36 sec gegaan (verschilt per dagdeel, 's ochtends meer moeite dan 's avonds).
Daarnaast zet ik mijn buik goed uit tijdens het diep inademen, wat ik geleerd heb tijdens een eerdere Buteyko therapiesessie,
en stop ik als ik voel dat ik niet meer kan. Ook knijp ik mijn neus dicht.
Ik doe 10 trials 3x per dag.
Wel moet ik er bij zeggen dat ik momenteel een burn-out heb en deze wordt ook nu aangepakt.
Voorheen ben ik voor paniekaanvallen en angsten behandeld, maar deze bleken een andere oorzaken/'>oorzaak te hebben waardoor ik nu dus een burn-out heb. Gelukkig ben ik er mee bezig maar misschien is het enorm veel ineens?
Voel me momenteel een beetje hopeloos aangezien ik geen verbetering voel!
Hopelijk kan iemand zijn ervaring delen smiling smiley



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 16/01/2018 13:31 door Nife.
Re: Het wordt alleen maar erger?
16 January 2018 23:19
Hoi,

Allereerst kan het wel weken tot maanden duren voor je van je ergste klachten af bent.
Ik wil je niet ontmoedigen, maar hopelijk voorkomt het dat je valse hoop krijgt..te vroeg.
Het verschilt enorm per persoon wanneer iemand zich beter begint te voelen. Bij de meeste mensen is dit denk ik een aantal weken, maar of dit er 3 of 8 zijn, kan ik je niet vertellen.

Het lijkt er op dat je aan het forceren bent.
Zorg als je je adem inhoudt dat je ontspannen zit. Dus laat je schouders hangen, ontspan je handen, kaken, voeten..alles.
Je moet absoluut niet je neus dichthouden tijdens het inhouden van de adem! Je hebt grote kans dat je daardoor de druk naar het binnenoor verplaatst en dan kan tot oorklachten leiden. Je moet proberen om de druk vast te houden met de borst en flankspieren. Feitelijk moet je gewoon je mond open kunnen houden tijdens het vasthouden van adem. Als je dat kan dan weet je zeker dat je de adem op de juiste manier vasthoudt.

Het is overigens heel normaal dat je klachten verergeren in het begin. Het is daarom belangrijk dat je rustig aan doet. Zo kan je als het te erg wordt, je aantal trials verminderen naar 5 trials per sessie. Als het beter gaat bouw je dit weer op tot 10 trials per sessie.
Ook kunnen ontspanningsoefeningen goed voor je zijn. Deze staan boven aan het forum als voorbeeld.

Hopelijk kan je hier wat mee.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Het wordt alleen maar erger?
17 January 2018 10:46
Hoi,

Bij mij verergerden de klachten ook echt direct van bij het begin, maar naar mate de tijd verstrijkt gaat het steeds beter, dus wel volhouden. Je vindt wel je goede manier, zeker niet je neus dichthouden!

Succes!

Meer weten over het HyperVen programma?