[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Stressontladingen na 3 mnd en HSP...

Gepost door Haert 
Stressontladingen na 3 mnd en HSP...
30 May 2019 23:31
Hallo allemaal,
Even voor het eerst een berichtje van mij, alhoewel ik al ruim 3 maand aan het HyperVennen ben.
Zit nu even in een forse dip, dus ben benieuwd of meer mensen ervaringen hebben met stressontladingen na 3 maand.
Het lijkt soms weer of ik 3 maanden terug ben: trillen, zenuwachtig gevoel, niet kunnen slapen, opspelende darmen, zo nu en dan knalrood hoofd.... Wat wel een verschil is: mijn ademhaling blijft redelijk rustig en ik heb geen druk/pijn op mijn borst meer. Dat had ik toen wel.
Ik ben in die maanden van 60 naar ongeveer 95/100 gegaan gemiddeld (grafiek wil niet meer stijgen nu) , maar ik zie het nu even niet meer....
Paar weekjes geleden een stopweek ingelast, omdat mijn lijf het toen ook al niet meer trok, maar het lijkt erop dat dat weer nodig is.
En o ja: nog een vraagje: heeft iemand ervaring met combi chronische hyperventilatie en HSP? Heeft dat nog gevolgen/wisselwerking op elkaar?
Groetjes!



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 31/05/2019 00:53 door Haert.
Re: Stressontladingen na 3 mnd en HSP...
01 June 2019 11:57
Hallo Haert,

Kijkend naar jou post herken ik veel van wat jij schrijft en wil met name op jouw laatste vraag reageren.

“En o ja: nog een vraagje: heeft iemand ervaring met combi chronische hyperventilatie en HSP? Heeft dat nog gevolgen/wisselwerking op elkaar?”

Zelf ben ik ook hsp en heb chronische hyperventilatie en ik schrijf dat bewust op deze manier omdat ik (ondertussen) van mening ben dat de twee elkaar zeker beïnvloeden. Als hsp’er verwerken we meer prikkels en zijn we regelmatig in een staat van overprikkeling. Zelf ervaar ik deze overprikkeling al snel als stress en laat dat nu net een belangrijk component zijn voor het ontwikkelingen van chronische hyperventilatie.

Wanneer ik in staat ben om als hsp een langere periode niet overprikkeld te raken zijn mijn chronische hyperventilatie klachten een stuk minder (en soms bijna weg). Wanneer ik overprikkeld ben komt het uiteindelijk weer terug.

Daarom heb ik het soms in het verleden lastig gevonden om te therapie te volgen omdat ik op het forum vaak heb gelezen dat je stressbron weg moet zijn wil de therapie goed werken. Dat is in het geval van een hsp’er best wel eens lastig.

Ondertussen herken ik het allemaal wat beter en door acceptatie en er bewust mee om te gaan gaat het beter. Is het moeilijk? Best wel.

Hoop dat je aan de herkenning iets hebt want het heeft bij mij lang geduurd om deze link te leggen.

Succes,
Richard
Re: Stressontladingen na 3 mnd en HSP...
06 June 2019 19:45
Hallo Richard,
Dank je wel voor je antwoord.
Ja, lastig inderdaad... zeker om te herkennen: wat is nu stress-ontlading en wat is overprikkeld zijn. Lijkt zo erg op elkaar! Ben nu het boek 'hyperventilatie ontkracht' aan het lezen en daar staan wel veel waardevolle dingen in, ok wbt combi HSP en chronische hyperventilatie.
Ik ben nu bijna 4 maand aan het HyperVennen, maar heb echt een paar momenten gehad dat ik het bijna niet trok. Zo vreselijk beroerd elke keer: misselijk, darmen helemaal in de war, braken etc etc... Dan op advies van Rob maar wat gaan minderen om lichaam meer rust te gunnen.
Nu zit ik ook in een stopweek en merk dat ik daar zo'n behoefte aan had. De chronische hyperventilatie-klachten zijn stuk voor stuk aan het weggaan. Erg fijn...
Nu alleen nog beslissen of ik nog de 2 weken daarna vol maak tot de 4 maanden of dat ik nu kijk wat mijn lijf doet.
Hoe is jou HyperVen periode verlopen dan, Richard? Heb jij ook het idee dat het soms te veel kan zijn voor je zenuwstelsel, wat toch al niet zo sterk is als HSP?
Hoor graag even jouw ervaring.
Groet,
Haert
Re: Stressontladingen na 3 mnd en HSP...
08 June 2019 15:45
Het is en blijft inderdaad lastig om overprikkeling en stressontladingen te onderscheiden. Zelf ben ik van mening dat ze in elkaars verlengde liggen.

Mijn klachten ervaar ik eigenlijk altijd na periodes die intens zijn geweest. Dit kunnen zowel drukke/stressvolle periodes zijn maar ook leuke momenten/periodes zijn. In beide gevallen reageer ik als hsp hierop en duurt het weer een tijdje voordat ik op adem kom.

Mijn HyperVen periode is gestart nadat ik overspannen raakte. Op dat moment wist ik niet wat me overkwam en stond ik in een constante paniek-modus. Op dat moment begon mijn zoektocht naar herstel en wist ik nog niet van het bestaan van chronische hyperventilatie en HSP. Hier ben ik toen allemaal achtergekomen door veel te lezen en te praten. HyperVen vond ik in het begin zwaar maar werd al snel een moment van ontspanning voor me. Het heeft iets therapeutisch voor mij en werkt daarom voor mij juist kalmerend.

Als ik merk dat ik weer last krijg van chronische hyperventilatie klachten door overprikkeling dat start ik voor mezelf weer een periode waarbij ik de oefeningen doe (hyperventilatie ontkracht heb ik ook gelezen).

Nu komt dit wellicht allemaal over alsof ik alles zo goed op orde heb maar dat valt echt wel mee.smiling smiley

Ondertussen ben ik van mening dat, omdat ik HSP ben, ik gevoelig zal blijven voor chronische hyperventilatie. De oefeningen helpen mij om mijn overprikkeling af te bouwen waardoor om mijn ademhaling weer meer onder controle komt.

Richard



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/06/2019 15:50 door Richard.

Meer weten over het HyperVen programma?