[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

constante druk op borstbeen

Gepost door Marjan 
Marjan
constante druk op borstbeen
04 March 2004 20:11
Beste forumleden,

Na een periode van anderhalf jaar heel veel narigheid met mijn moeder, die in een andere stad woonde en waarvoor ik de zorg steeds meer moest overnemen en nadat mijn man enige weken een ernstige longvliesontsteking kreeg (inmiddels aan de beterende hand)kreeg ik tijdens mijn moeders verhuizing naar mijn woonplaats het steeds erger wordende gevoel van pijn op de borst. Ademhalen werd moeilijk en eenmaal bij de huisarts werd door hem geconstateerd (na onderzoek), dat ik waarschijnlijk lijd aan hyperventilatie.
Ik kreeg het advies het rustiger aan te doen, veel te bewegen om de opgebouwde stress kwijt te raken op een gezonde manier en om tijdelijk afstand te nemen van mijn moeder. Het laatste was absoluut niet mogelijk gezien mijn moeders toestand. Ik ben dus met pijnstillers vrolijk doorgegaan om haar te helpen en moet dat nu nog doen, al wordt het minder. Tijdens deze periode en nu nog (na anderhalve week) ervaar ik een bijna constante druk op het borstbeen en de ribbenkast, die zich gedurende de dag vordert verder uitbreidt.
Mijn vraag is of dit normaal is bij hyperventilatie? Ik heb er zelfs last van als ik een pijnstiiler ( Paracetamol) neem, al is dat wel veel minder. Voor mijn gevoel neemt de druk toe bij de minste spanning, niet bij lichamelijke inspanning.
Over een week moet ik weer terugkomen bij de huisarts. Bewust ademhalen werk om een nieuwe aanval te voorkomen, maar zo'n aanval dreigt al snel.

Bij voorbaat dank voor eventuele reacties.
HyperVen
Re: constante druk op borstbeen
05 March 2004 10:18
Hallo Marjan,

Heeft de huisarts al een cardiologisch onderzoek laten doen? Want dat is bij pijn op de borst belangrijk. Een hartfilmpje maken is zo gedaan en daarmee kan worden uitgesloten dat de pijn veroorzaken/'>oorzaakt wordt door hartproblemen. Daarmee wil ik natuurlijk absoluut niet zeggen dat jij last hebt van hartproblemen! Maar het is altijd goed omdat eerst uit te sluiten. Dring daar op aan bij de arts.

Bij hyperventilatie treden heel vaak pijnen in de borst op. Dat zijn geen pijnen veroorzaken/'>oorzaakt door het hart, maar pijnen in de spieren in de borst (deze worden veroorzaken/'>oorzaakt door de veranderde melkzuurstofwisseling in de spieren ten gevolge van hyperventilatie). Als jouw klachten inderdaad het gevolg zijn van hyperventilatie, raad ik je aan de de therapie met het programma HyperVen te gaan doen. Overigens kan jouw huisarts ook onderzoek laten uitvoeren naar hyperventilatie (zie daarvoor de sectie 'medisch' op de site).

Marjan, laat je niet afschepen door de arts maar dring aan op adequaat onderzoek, want daar heb je recht op!

HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

wendy
Re: constante druk op borstbeen
14 April 2004 18:38
hoi ik ben wendy en heb ook er last van hyperventilatie en was ook er bang om dood te gaan
omdat ik dacht ook dat ik het aan mijn hart had
dus ik ging naar een ziekenhuis om een hart filmpje te maken en ik kreeg een week later
te horen dat het oke was mijn hart
dus dat dee me erg goed en was ook erg blij
nu een jaar later ben ik weer bang dat het aan mijn hart licht maar dan denk ik ik heb vorig jaar een hart film gemaakt en ik ben pas 21 jaar dus ik moet genieten van het leven en wat mij ook erg helpt is magneetieseeren dat geeft mij rust en mediteeren doet ook wonderen vel sterkt
jo
Re: constante druk op borstbeen
14 April 2004 22:20
Ken het ook, maar na jaren met vage klachten rondgelopen te hebben, zoals druk op de borst, pijn tussen de schouderbladen en uitstraling naar armenen tig andere klachten en in 3 jaar tijd 2 keer van top tot teen nagekeken te zijn door cardioloog, kwam de huisarts plots met het geniale idee, dat het misschien wel hyperventilatie zou kunnen zijn.

Dus laat je voor de zekerheid even doorverwijzen naar cardioloog, als deze niets bijzonders constateerd is dat ook weer een gehele geruststelling.

En sinds ik weet dat het chronische hyperventilatie is, herken ik het ook, zodra ik meer spanning ondervind, geestelijk of lichamelijk, steken de "vage"klachten voortdurend de kop op, en merk dan ook dat ik op die momenten gewoon te snel ademhaal.
peter
Re: constante druk op borstbeen
15 April 2004 15:02
Herkenbaar, zeer herkenbaar.
Al jaren ken ik die klacht, meestal aangevuld met een 'knoop' onderaan mijn borstbeen (zonnevlecht). Zo nu en dan verplaatst hij zich wat naar boven en beneden. Ik hoop er nu een beetje van af te komen.

Peter

Meer weten over het HyperVen programma?