[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

depressie of hyperventilatie

Gepost door han 
han
depressie of hyperventilatie
08 March 2004 15:31
Ik weet zo langzamerhand niet meer wat mij mankeert, voel me erg depressief.
Ik slaap al vanaf december heel slecht, vaak heb ik het s'nachts benauwd, en soms ben ik gewoon te gespannen om te slapen.
Ik hyperventileer al vanaf mijn 18de jaar, ik ben nu 48. een hele tijd kon ik goed met mijn klachten leven, als ik te snel ademde nam ik een appel, snoepje of ijsklontje. Als ik maar iets in mijn mond had, zo kreeg ik mijn ademhaling onder controle.
Wel werd ik s,nachts vaak wakker met een hele hoge hartslag, ik had het dan erg warm en een vuurrode huid, in het begin was ik daar erg bang van, maar later raakte ik er enigzins aan gewend en slikte ik betablokkers. Ook ben ik 10 jaar geleden gaan hardlopen om wat sterker te worden, mijn conditie was namelijk erg slecht ik durfde amper de trap op te lopen omdat mijn hart altijd buitensporig reageerde.

Op dit moment heb ik het de hele dag benauwd, zucht veel om maar lucht binnen te krijgen.
Voel me soms wanhopig en depressief, ben net begonnen in een nieuwe baan, vanuit de wao, maar denk dat ik hem alweer op moet zeggen, omdat ik het gewoon niet aankan.
Ik heb een akelig gevoel in mijn hoofd, alsof het uitelkaar barst, ook prikt alles op, in en om mijn hoofd. ik heb een zere tong en de spieren van mijn middenrif en buik zijn constant aangespannen om mijn ademhaling te beheersen.
Ik gebruik oxacepam, om het allemaal een beetje in de hand te hebben, dat komt neer op 1 x daags een of een halve tablet, als het heel erg is slik ik meer tot 3 tabletten. Ook heb ik last van angsten en dwanggedachten. Ben vorig jaar bij de psychiater geweest, die schreef mij prozac voor, verder vondt hij me geen ernstig geval.
De prozac heb ik nooit gebruikt, omdat ik graag vanuit mezelf beter wil worden.
Ik heb veel drukte en spanningen achter de rug de 3 laatste jaren, o.a. een verhuizing+verbouwing (heimwee naar vorig huis), 3 HBO examens (medische vakken), burn-out, gevolgd door ontslag en wao instroom vanwege voornoemde klachten, oudste zoon het huis uit, man thuis wegens fut, nieuwe baan, operatie, opzetten van een praktijk voetzoolreflextherapie enz dus het zou best eens het hyperventilatiesyndroom kunnen zijn

Zou jullie therapie iets voor mij zijn?

HyperVen
Re: depressie of hyperventilatie
09 March 2004 09:06
Hallo Han,

Ik denk dat de therapie zeker kan helpen. Het zal in ieder geval de fysieke aspecten van hyperventilatie wegnemen en dat geeft al een stuk steun. Maar zie het programma niet als een vervanging van medicijnen en andere therapieën, maar puur als ondersteunend. Kijk na het volgen van de therapie hoe je je voelt en bespreek het eventueel afbouwen van medicijnen en andere therapieën met de arts!

Het frequente zuchten moet je absoluut proberen af te leren. Want daarmee maak je allemaal nog erger. Zuchten is een vorm van HyperVentileren. Je blaast tijdens zo'n zucht heel veel kooldioxide uit en die moet nu juist zoveel mogelijk gespaard blijven! Dus probeer om dat zuchten onder de knie te krijgen!

HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?