[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Slaap

Gepost door Annelies 
Annelies
Slaap
14 March 2004 10:41
Hallo,
Heeft iemand misschien een tip voor het ademhalen tijdens de slaap?
Ik merk dat mijn resultaten (met HyperVen) 's ochtends veel slechter zijn dan in de loop van de dag of 's avonds.
Dat valt nu extra op, omdat het zo exact te meten is met het programma.
Eigenlijk heb ik altijd al gehad dat ik 's ochtends heel lang 'op gang moet komen'.
Mijn conclusie is dat ik 's nachts iets niet goed doe met mijn ademhaling.
Heeft iemand een tip voor het beinvloeden van de ademhaling tijdens de slaap?
Ik ga ervan uit dat deze nachtelijke fouten hersteld zijn als ik met de HyperVentherapie klaar ben, maar tot die tijd graag tips en trucs?
Met vriendelijke groeten,
Annelies
[:]smiling smiley[/:]
HyperVen
Re: Slaap
14 March 2004 10:55
Hallo Annelies,

Dat je 's-morgens slechter resultaat hebt met HyperVen, komt waarschijnlijk omdat je tijdens je slaap angstige dromen hebt. Tijdens (spannende/angstige) dromen wordt de ademhaling versneld. Voor mensen met chronische hyperventilatie geldt dan dat ze - door het HyperVentileren tijdens de droom en het ontbreken van voldoende kooldioxide buffers om de hyperventilatie op te vangen - last krijgen van hun klachten. Dat heeft dan ook invloed op de resultaten van de therapie.

Probeer om dit soort schommelingen in de resultaten 'gewoon' te negeren. Het is normaal voor de therapie en dus niet alarmerend. Het gaat uiteindelijk om het eindresultaat en dat is dat de grafiek langzaam maar zeker steeds hoger klimt. Je kunt beter niet teveel bezig zijn met hoe je ademhaling verloopt tijdens de slaap. Dat wordt door het lichaam zelf - naar behoefte - geregeld. Dat je daar nu nog last van hebt is logisch, maar daar ben je ten slotte de therapie voor aan het doen, nietwaar...

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Annelies
Re: Slaap
14 March 2004 13:01
Hallo Rob,
Bedankt voor je snelle antwoord.
Ik had het zelf ook al gedacht, niet te veel aandacht aanschenken, maar natuurlijk ben ik een beetje ongeduldig nu ik een werkende therapie heb ontdekt. [:]smiling smiley[/:]
Maar ik zal een beetje geduld proberen te hebben.
Enge dromen horen bij mij. Ik weet dus dat ik 's nachts veel verwerk. Mooi dat dit straks met nieuwe buffers ook wat opgelost gaat worden.
Het berichtje had ik toch maar geplaatst omdat er misschien mensen zijn die tips hebben over slaaphouding, of iets wat je voor het slapen gaan moet doen.
Groeten,
Annelies
Marco
Re: Slaap
14 March 2004 15:28
Hallo Annelies,

Wat bij mij erg goed hielp was wanneer ik op mijn rechterzij lag, ik mijn rechterbeen gestrekt hield en links mijn linkerbeen uiteraard. Je gaat dan automatisch door de buik ademen. Deze tip las ik in een boekje over hyperventilatie en ik sliep er wel beter door.

Wat voor overdag een goede tip is om door de buik te ademen is te gaan zitten met de vingertoppen tegen elkaar aan. Let maar eens op, ook dan ga je automatisch door de buik ademen en dat komt weer vanuit de Yoga.

Succes verder met de therapie.

Groetjes

Marco

Anita
Re: Slaap
15 March 2004 07:46
Hoi Annelies,

zelf heb ik veel baat bij het "afschermen van de zonnevlecht". Op je zij liggen met je bovenlijf half in het matras. Ik slaap daardoor vaster en met minder dromen.

Ik heb iedere ochtend dat ik vrij rustig ademend wakker wordt maar als het leven van alledag dan tot me doordringt begin ik meteen weer te hyperen.


groetjes

Anita

Meer weten over het HyperVen programma?