[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

hyperventilatie?

Gepost door Sandra 
Sandra
hyperventilatie?
17 March 2004 18:48
Hallo allemaal,

In de afgelopen 2 weken heb ik drie keer een "aanval" gehad en weet niet wat het is geweest. De eerste keer was het hevigst. De tweede en derde keer waren binnen 24 uur en waren minder hevig. Tijdens de aanval had ik last van het volgende:

1) druk en pijn op de borst (pijn soms uit naar links, andere keer blijft het in het midden van de borst)
2) pijnscheuten in de slokdarm
3) niet goed door kunnen ademen (als ik inadem lijk ik minder diep in te kunnen ademen dan anders)
4) licht in mijn hoofd (als ik dan opsta word ik duizelig)
5) hartslag gaat omhoog
6) pijn in de buik
7) koud lichaam/ koude handen
8) gevoel alsof energie uit je wegvloeit
9) (neiging tot) flauwvallen

Symptoom 2, 8 en 9 heb ik alleen de eerste keer gehad.
Nadat ik rustig vanuit mijn buik had in- en uitgeademd in mijn handen, werden de symptomen minder en verdwenen ze uiteindelijk allemaal. Wel heb ik vlak hierna nog hoofdpijn gehad en heb ik na de laatste aanval nog licht pijn in mijn borst gehad.

Verder weet ik dat ik in de weken ervoor veel stress heb gehad (na ontslag) en dat ik mij erg zorgen maakte om dingen.
Iedereen zegt tegen mij dat het waarschijnlijk hyperventilatie gaat. Wat denken jullie?
Moet ik er perse mee naar de dokter ?
Niels
Re: hyperventilatie?
18 March 2004 14:34
Te eerste wil ik zeggen, dat je het best naar de dokter kan gaan! Hij weet normaal gesproken al je vroegere ziekte enz. Laat je zelf niet afschepen met het antwoord: het gaat vanzelf weer over! Het kan vanzelf overgaan,maar dat is helaas niet bij iedereen.

De symptomen, die je hebt ervaren, lijken heel erg veel op de symptomen, welke ik ook kreeg naar de eerste "echte" hyperventilatie klachten. Hv is opzich niet gevaarlijk ook al denk je zelf wel!! Heb je echt last van hyperventilatie, dan zou ik jou zeker het programma HyperVen aanraden,want bij mij werkt het echt!! Laat hyperventilatie niet je leven overnemen, maar neem de hyperventilatie over!!

Heel erg veel succes en wijsheid met je evt hyperventilatie!
HyperVen
Re: hyperventilatie?
18 March 2004 16:53
Hallo Sandra,

Inderdaad lijken de symptomen van de aanval heel sterk op hyperventilatie. Met name het feit dat door rustig te ademen met de buik de symptomen verminderen, lijkt een bewijs te zijn dat het hier om hyperventilatie gaat. De suggestie van Niels, om toch maar even naar de dokter te gaan, sluit ik mij voor 100% bij aan. In dit soort gevallen is het altijd goed om een en ander eerst uit te sluiten en niet zomaar zonder meer ervan uit te gaan dat het hyperventilatie is, hoe sterk het er ook op lijkt. De arts kan wat onderzoekjes laten doen (bloedonderzoek, hartfilmpje, enz.) om een aantal mogelijk oorzaken uit te sluiten. Bovendien kan dan meteen ook worden onderzocht of hyperventilatie inderdaad een rol speelt (zie de site in de sectie "medisch" voor meer info over de mogelijke onderzoeken die de arts kan laten uitvoeren).

Als blijkt dat het inderdaad hyperventilatie is, is de eerste stap die je moet doen heel aandachtig de artikelen op deze site en in de forums lezen. Begrijpen wat hyperventilatie precies is en doet is de eerste stap op weg naar genezing. Door begrip treden ook minder vaak de aanvallen op. Daarna raad ik je inderdaad aan om met het programma HyperVen te gaan beginnen, zodat je in eerste instantie vat krijgt op hyperventilatie en vervolgens jezelf kan gaan genezen. Het is geen lichte therapie en vereist een goede discipline, maar het uiteindelijke doel is genezing en daar moet je wat over hebben.

Dus Sandra, ga in ieder geval even langs de arts en vraag om die onderzoeken. Laat je - zoals Niels ook al zei - niet afschepen, maar dring aan op adequaat onderzoek, want daar heb je recht op!

Beterschap toegewenst!
Rob Gravesteijn

HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Sandra
Re: hyperventilatie?
18 March 2004 18:35
Beste Niels, Rob,

Bedant voor jullie reactie en tips. Ik zal zeker naar de dokter gaan om 100% zeker te weten dat het niet iets anders is.

Sandra

Meer weten over het HyperVen programma?