[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Gapen die niet doorzetten

Gepost door Ellen 
Ellen
Gapen die niet doorzetten
20 April 2004 15:22
Hallo,

Ik las een stukje over gapen en zuchten, bedankt voor de uitleg hierop. Ook ik zucht. D.m.v. een grote hoge (in)ademhaling, die ineens op komt zetten, die er daarna ook weer met veel kracht uit wordt gezucht.

Over het gapen. Ik heb het probleem (frustrerend) dat mijn gapen niet doorzetten. Ik voel dat ik moet gapen, ik doe mijn mond open... en dan is hij weg. Hoe graag ik ook wil gapen. Even heerlijk doorhalen. Maar nee, ze verdwijnen continu en dit veroorzaken/'>oorzaakt dan weer een hele onregelmatige, rare, soort adem"inhaalslag". Wat kan ik hier aan doen?

Ook merk ik dat ik vaak kuch als ik aan het HyperVentileren ben. Alsof mijn lijf heeft bedacht dat ik d.m.v. kuchen mijn adem"nood" opnieuw kan reguleren. Wat kan ik hier aan doen?

Alvast erg bedankt voor je reactie.
Groeten, Ellen
Ellen
Re: Gapen die niet doorzetten
20 April 2004 15:35
Heeee?

Zijn er twee Ellen's?
Als dat zo is verandering ik mijn naam even, want anders houden ze ons niet uit elkaar.

Groetjes van
Ellen uit het Gooi [:]grinning smiley[/:]

HyperVen
Re: Gapen die niet doorzetten
21 April 2004 16:58
Hallo Ellen (1),

Door chronische hyperventilatie is het ademcentrum ingesteld geraakt op een te lage zuurgraad. Omdat bij de verbrandingsprocessen steeds weer CO2 vrij komt, moet het ademcentrum dit steeds weer corrigeren door de ademhaling te triggeren. Het gapen, zuchten en kuchen zijn manieren die je onbewust hebt gevonden, om sneller die CO2 af te voeren en het ademcentrum "tevreden" te houden. Wat kan je er aan doen?

Zuchten kan je leren opvangen. Telkens als je begint te zuchten vang je de uitademing op door de lucht langzaam te laten ontsnappen. Je houdt de lippen op elkaar en blaast langzaam door die de gesloten lippen uit. De lucht ontsnapt dan langzaam en dus wordt er ook minder senl CO2 verloren. Dit is iets dat je jezelf moet aanleren. Als je het vaak genoeg gedaan hebt, wordt het een reflex (automatisme) en hoef je er niet meer bij na te denken.

Gapen is op zich niet zo erg, omdat dit namelijk ook een ontspanning met zich meebrengt. Wel verlies je veel CO2 door een gaap, maar ook dat kan je proberen op te vangen. Als je eens lekker wilt doorgapen is daar een trukje voor: houd je hoofd zover mogelijk naar achteren (in de nek) en sper je mond zo wijd mogelijk open. Houd dit enkele seconden vast en breng het hoofd weer in de normale stand. Meestal wordt dit vanzelf gevolgd door een echte (heerlijke lange) gaap!

Het kuchen is ook weer een onderbewuste reactie. Deze zal moeilijker af te leren zijn, maar het kan wel. Uiteindelijk zullen - als je de hyperventilatie hebt bestreden met de therapie - deze uitingen vanzelf verdwijnen.

Rob
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Ellen
Re: Gapen die niet doorzetten
22 April 2004 10:05
Beste Rob,

Dank je wel voor je toelichting. Het doet me goed antwoorden te krijgen/vinden. Ik heb de site ook goed doorgelezen en die geeft ook veel concrete informatie (antwoorden).
Bedankt voor de heldere site!

Nog een vraag: de HyperVen therapie. Ik lees dat je hier eigenlijk 2 tot 3 maal per dag een half uur aan dient te besteden. Nu is dit voor mij met mijn volle baan eigenlijk niet in te passen. Kan de therapie ook het gewenste effect hebben bij 1 maal per dag?

Ellen [:]smiling smiley[/:]
HyperVen
Re: Gapen die niet doorzetten
23 April 2004 16:56
Hallo Ellen,

Als je twee (of drie) maal per dag oefent, levert dat een cumulatief effect op, dat wil zeggen dat het effect van de tweede (en derde) sessie doorbouwen op wat er in de eerste (en tweede) sessie bereikt is. Met name dat cumulatieve effect werkt verleggend op de instelling van het ademcentrum. Als je (maar) één keer per dag oefent, is dat cumulatieve effect veel minder. Daardoor zal het dan ook (veel) langer duren om hetzelfde resultaat te bereiken. Het helpt dus wel, eenmaal per dag oefenen, maar het gaat wel (erg) langzaam...

Is jouw werkgever op de hoogte van jouw hyperventilatie? Zo ja, kan je soms - in overleg - tijdens kantooruren de oefeningen doen. Als je niet wilt dat je baas het weet, en je kan ook niet die twee sessie per dag doen, probeer dan om in ieder geval in het weekend wel twee (of drie!) sessies te doen...

Rob
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?