[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Sport & HV

Gepost door roger 
roger
Sport & HV
29 April 2004 18:59
Dag allemaal,

Ik heb het in het verleden al enkele malen voorgehad dat wanneer ik aan het sporten was op een bepaald ogenblik mijn hartslag nogal sterk opliep (van 130 naar 180) zodanig dat ik ogenblikkelijk moest stoppen.
Zo was ik vanmiddag een het fietsen met een polsslag van 120 toen deze plots opliep naar ca. 140 slagen per minuut. Ik ben dan zeer langzaam gaan fietsen en had zowat zowat 5' nodig vooraleer mijn pols gezakt was naar 110.

Allerlei hartonderzoeken in het verleden wezen uit dat mijn hart OK is. Ik ben trouwens een tijdje kunnen gaan trainen in een cardio-revalidatiecentrum. Ook toen heb ik dit voorgehad. Men heeft dit toen ogenblikkelijk kunnen onderzoeken en behoudens een hoge hartslag was alles normaal.

Het voorval van deze middag is nu niet ernstig te noemen, maar nu ik recent weet dat ik hoogst waarschijnlijk chronische hyperventilatie heb vraag ik me af of dat plotse stijgen van de hartslag bij het sporten ook hiervan een gevolg kan zijn.

Heeft iemand van jullie hierop een antwoordt aub.
Dank bijvoorbaat.
roger
HyperVen
Re: Sport & HV
02 May 2004 11:06
Hallo Roger,

Als plotseling de hartslag wordt versneld, komt dat meestal doordat de hersenen adrenaline in de bloedbaan brengen. De hersenen doen dat in situaties die bijvoorbeeld gevaarlijk zijn, zodat de ademhaling en hartslag op voorhand al worden versneld, om direct daarna een grote fysieke inspanning te kunnen leveren. Ook tijdens het ontladen van stress reageren de hersenen op de plotselinge spannende situatie met deze reactie. Daardoor komt het vaak voor dat tijdens het ontspannen men plotseling hartkloppingen krijgt. Er wordt stress opgelost en de hersenen geven als reactie een adrenalinestoot die de hartslag en ademhaling versneld. Doordat men dit mechanisme niet begrijpt, raakt men in paniek en gaat vervolgens HyperVentileren...

In jouw geval lijkt het mij dat tijdens het sporten je geestelijk ontspant waardoor er stress wordt ontladen. Als er plotseling belangrijke spanningen worden opgelost, reageren de hersenen door meer adrenaline in de bloedbaan te brengen. Vandaar de versnelde hartslag. Dat overigens niet zo gevaarlijk als vaak wordt gedacht. In feite is het een natuurlijke wijze van het verminderen van stress door het zenuwstelsel... Het is onze reactie daarop waardoor het vaak mis gaat. Maar als je het begrijpt, treedt de paniek niet op, en profiteer je juist van het feit dat die stress is ontladen. Daarom is sporten ook geestelijk zo goed voor je! Je verminderd de hoeveelheid stress ermee...

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?